【劇透集中討論區】 Shin-Evangelion 3.0+1.0 新世紀福音戰士 劇場版: 終 (6)

1001 回覆
6 Like 8 Dislike
明日香會言語上同身體上
傷害其他人喎
佢仆街過真嗣
真嗣其實無乜做衰野, 都係打過一次飛機啫
明日香tv 版都話有心理描寫, 講佢對真嗣既感覺
同埋都係把口衰, 好似無出手打過真治

但新劇由q 開始就寫到明日香好似變左另外一個人咁
明日香完全無對真嗣好過
又打佢又鬧佢
仲記住十四年前真嗣唔肯救佢
事實上當時真嗣係寧願俾三號機殺死都唔肯傷害明日香
第一次上十三號機又係咁, 真嗣只不過推開二號機
明日香就話真嗣打女人

真希波叫明日香做公主真係無錯
以為真嗣真係欠撚左佢
其最唔成熟嗰個就係明日香
舊版明日香摑過綾波
佢一直都係一個仆街
突然覺得真嗣打飛機
係映射緊明日香fans
啲fans就係咁樣對住明日香打飛機
點解明日香人氣會咁高
我都唔知點解當年會鐘意明日香多d

好多女fans 除左薰之外
都會鐘意美里小姐同明日香
美里小姐我明
但係明日香個人氣係男女通殺, 明明性格咁撚臭四

真希波今集之後就唔駛問, 係女人最憎個type 女主角黎
我當年都係鍾意明日香多啲
純粹因為大波
美里再大啲
不過好少露
講大波既話, 而家要轉會支持真希波
式波明日香直頭無

追新劇最大原因都係想睇到真嗣同明日香得到幸福
認真, 真係唔知點解會鐘意明日香
諗左一陣都諗唔到佢有乜優點
機械降神黎講
第一次真希波出場既時候已經好鐘意佢個人設
Eva 舊角色睇得太耐, 已經有種佢地係一家人既感覺
突然混入左個異世界既人
好期待佢會帶黎衝擊, 以一個引導者咁既角色
可以令到幾個主角有個唔同既結局

結果係好大衝擊呀
最後個集突然由配角變正女主角
其他角色旁觀者咁睇住真希波同真嗣拯救世界
真希波突然出現, 突然消失, 仲同真嗣獲得埋幸福

都係good end, 但邊有人會諗到會咁結局架
點解要咁刻薄明日香?
me一路走來
始終如一

真嗣同綾波都一齊左14年啦

頭先睇19話
真嗣入左初號機一個月
好多自我對話
同唯都有交流

14年咁耐
真嗣 綾波 唯
三個應該傾左好多野
有交流知白波仲響機上
就唔會Q見到係黑波唔係白波而崩潰吧
表面堅強又潑辣但其實切開一睇入面好多窿窿漏漏
可能係呢種反差掛 其實明日香就係類似著咗盔甲嘅真嗣咁
雖然係複製人 但一直唔明佢邊到有母性
無條件保護真治掛,好似tv 版打第五使徒咁

劇場版打第十使徒,救走真希波先自爆

平時同真嗣相處其實似佢個妹多d
為左突破而突破, 感覺特別怪
為左新劇情而寫新劇情, 反而好似唔夠靈感
各花入各眼啦, 我純粹覺得唔夠昇華

btw班主創好老實禁講為左真希波破局,
del美里同明日香戲份

但真希波都係完全唔夠筆墨,
又唔夠膽del多D兩個舊角戲份,
又迫自己係4套120分鐘既戲講得清楚個佢個long story

(序根本remaster, 破一半(or 30%?)都係remaster,
Q仲少30分鐘, 一共先270分鐘講新long story)

最後圓到個故事都真係盡曬力
twitter character promotion reel

like 數比較,可以當係主角人氣投票

真嗣 42k
綾波 51k
明日香 37k
真希波 45k
薰 65k

薰未夠十二個鐘,like 數已經抛離晒其他角色
綾波> 真希波> 明日香
明日香排包尾,輸俾真希波真係估唔到
我覺得似佢個女
無常識 要人教
咁樣圓真係寧願佢唔圓
講真喜歡eva嘅老粉9成9都係某個角色黨派架啦
佢咁樣end一樣打沉晒真嗣以外嘅黨派 仲沒計cut走勁多戲份
完到個故事好難㗎啦
唔好咁啦
TV同EOE明日香好明顯係有種佔有欲,
"得唔到全部, 寧願唔要",
真嗣既逃避更加刺痛佢姐 (有時逃避比拒絕更差)
佢地兩個成套舊劇一D愛既成份都無,
最多都係雙向既在意(指刺痛對方)

舊劇唔少劇情
都專登令到佢同真嗣兩個困獸鬥
果集仲要專登搵美里同加持做對照
話埋你知真嗣夠膽上就無禁多事,
但大家都知真嗣根本唔識反應, 仲諗緊點逃避
就更加刺痛明日香啦

至於新劇, 真嗣就應該唔怕死嘴上去有賺
凌波就對真嗣有好感setting, 唔通...? (9up
綾波派俾D自信啦
綾波可以確認自我, 有自己既目標, 明白人情世故
而唔係跟order做野, 已經贏一半
由新劇<破>根本贏曬, 算無死到掉左入初號機裡面
<終>先再整合補完, 根本無輸過
https://youtu.be/OChURARqU-c

眾人嘅老公呀

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞