【劇透集中討論區】 Shin-Evangelion 3.0+1.0 新世紀福音戰士 劇場版: 終 (6)

1001 回覆
6 Like 8 Dislike
あんたバカァ
庵野話呢套係佢最後一套eva 唧
可能會俾其他人做掛
只想佢reboot Q,拍返呢十四年個故事
就係明日香比劍劍日屌夜屌
咁大既留白都算係一個壯舉
我想佢永遠唔好講個14年
可能佢想好似紅樓夢咁俾人永遠討論研究

睇緊舊版既我都諗緊
佢新版係咪都因為受到精神污染
成個人崩潰晒
Eoe係因為感受到母親而重新振作
新版係咪因為感受到大劍劍肉棒?
華文可能因為未上,而家無乜人講eva
呢個月我係咁睇5ch eva 版同girls channel
仲有yahoo JP 個影評

twitter 個個都大讚
但係匿名版就個個都狂屌

而家eva 版一片混沌狀態
每個禮拜都有燃料投入
anti thread 已經去到二百幾條
明日香同LAS thread 俾瑪莉fans 佔據左
明日香fans 差唔多全滅
得返考察thread 同綾波thread 正常運作

睇到有人講今集係遲效性毒藥
真係無撚錯
一開始個個都讚個ending 完得好
沉澱左一排,再諗返劇情就覺得好撚大獲

一開始我仲同大家一齊係咁笑鳩明日香同劍劍
而家笑唔出,覺得明日香真係好撚慘
根本就係ボッチエンド,所有角色都到幸福
得明日香一個無被拯救
完全俾庵野夾硬玩死左
Twitter讚咪即係跟風仔囉
可能因為明日香前世太仆街
佢一出場就好串好囂張
同真嗣錫完即刻跑去啷口
(Eoe真嗣就係相同場景服裝之下捏佢頸)
無啦啦又摑左綾波一巴

新版令舊版有重睇既價值
佢地前世今生好有趣
真嗣新版消失左14年
所以冇發生對明日香打飛機咁嘔心既事

岩岩睇到18話
班長整左3次便當俾鈴原
第1次見佢同綾波係天台傾計
冇俾到
第2次鈴原冇返學 去左揸eva
第3次鈴原已經重傷入左廠
3次都冇食到
新版修成正果真係好好
綾波thread 正常運作

係咪無人理ja#h
咁慘
因為真嗣比明日香kiss完後鬆咗一口氣
明日香覺得自己都咁主動但佢仲要好似好嫌棄咁
個集好似有係電視背景聲寫接吻唔好嘅男人點點點
我記得episode name都係
"Those women longed for the touch of others' lips, and thus invited their kisses."

無死已經贏咗
舊版比庵野虐太多次綾波fans一早變佛系
真嗣鬆一口氣
係因為俾佢捏住個鼻好耐姐

而且當時明日香知道加持同美里去玩到好夜
先搵真嗣kiss
只係當真嗣水泡
好似話係misato
咁真嗣其實咪又係淨係喜歡自己一個人
因為唔想被人討厭所以人叫佢做乜佢就做乜
係舊劇EOE病房真嗣一樣當明日香係最後既水泡仲要打埋飛機
但依個正正係舊劇/TV個賣點, 箭豬困境(Hedgehog's dilemma)
佢地兩個本質一樣, 互為對方既鏡
只係心理防禦機制有別, 接納對方某程度上就接納緊自己
所以一邊會互相接近想取暖, 一邊就因為防禦機制互相傷害

至於樓上講ANIMA...個真嗣應該係機戰返嚟
又或者加持醒覺到將明日香鳩推俾真嗣前, 自己都要帶起真嗣先
(ANIMA真嗣根本係加持style, 冧死明日香)
所以我一直覺得EOE個end其實都算幾warm
2隻豪豬最後靠埋一齊
但好似好多人唔buy呢個end
因為Q 之後綾波派已經覺悟
知道超越唔到老母複製人之壁
最多只係兄妹情
今集見到黑波同長波出場已經感激流涕
可以安心上路

同埋用勝利者既角度笑鳩明日香黨人
未上畫前得意忘形,點知爆大冷
點會無人buy
eoe 係netflix 同prime 都上返榜
好多人搵返黎睇
真明日香end

到而家覺得補完前呢一幕超經典
呢個先係真正既明日香
新劇搵唔返呢種touch
warm依樣就睇你點理解EOE最尾既互動同原CD封面啦
不過得意既係佢地係差唔多時間拒絕補完又嚟到海灘
庵野既鏡頭都係專登居多, 但新舊劇個ending都似係佢既宣洩
真, 依種想求暖而互相傷害, 好扭曲既feel係新劇無左
時代唔同掛

eva 係95 年
當年泡沫經濟去到最高峰爆破
又真理教恐佈襲擊
成個日本都不安
所以先有eva 呢種末世theme 既動畫
講人與人之間既隔閡
就算受傷都應該嘗試一齊取暖

但而家唔同
互聯網同smartphone 時代
人與人之間太緊密,無晒個人空間

所以連真嗣都渴求緊有人帶佢逃避

真希波個名都令人聯想到係deus ex machina
機械降神摧毀故事世界,拯救真嗣
係刺蝟困境
前者agree, 後者唔覺有依個主題

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞