【劇透集中討論區】 Shin-Evangelion 3.0+1.0 新世紀福音戰士 劇場版: 終 (2)

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
屌 sad撚咗全日
而家放工都仲係好撚sad
其實之前就覺得碇真嗣同綾波麗又好、明日香又好
佢地都唔會幸福

綾波代表既係佢早死既母親,係同父親無法和解既恨
而綾波複製人既身份,令到佢情感空白稚嫩
碇真嗣未足夠成熟同閱歷去令到兩個人一齊長大
之前為左救佢引發第三次衝擊,其實乜都還哂
格硬配佢兩個係埋一齊做阿當夏娃咩

明日香死港女格,對於天生優柔寡斷既真嗣來講,
佢地走埋一齊只係觀眾一相情願既諗法,真係要係埋一齊只會係惡夢,放生佢兩個好過啦,明日香呢類型既女人唔係真嗣呢種內向自卑型既男仔搞得掂,仲要明日香由頭到尾都睇唔起真嗣

其實真嗣自己一個又好,配真希波又好,都會幸福
但唔係同綾波麗或者明日香
佢兩個係好,但唔適合佢
其實真希波有咩特別描寫過 睇q都冇咩印象咁
雖然我有期待過係搞gay end
講起又講
如果喺新世界同真嗣一pair嘅係霧島真名就絕對係神作
好諷刺
如果劍劍係頭三部同明日香有激烈交流同互動,相信fans都相對易接受
但劇情上佢地零互動零交流,老野將劍明硬生生變左官配,咁都唔比人炎上真係奇蹟
Agger
好過真希波
破開始真治出事第一時間出現既就係真希波
其實今集有講到佢地有交集。。。
咁講哂啦 突然最後一集話原來有路
諗諗下 不如當破係ending算

想睇甜仲有最強同人retake J下
零黨好似真係乜都無咁

利申香黨
死老坑唔識玩彩蛋
講緊當初渚薰仲會妒忌會嬲零痴真嗣痴太埋
依家即係點
想講返
最尾個段薰同麗只係企埋一齊傾計炸 邊有咩拖手抱抱 寫劇透個條友鳩嗡
真希波結局係咩
今集係上集既14年後

男既一直幫wille手
所以有交集
加上明日香因為某d原因 無係條村出現 避到去左佢到住
今集我評價

睇TV版最終話可能差唔多感覺。。。

超越唔到舊OVA

4集d時間線不斷飛
但又比借口話渣eva有咒 唔識老
我唔覺得強行將劍明有交集係一個好主意
例如東治同班長配係舊tv版已經有既伏線,4.0之中佢地係埋一齊大家唔會感到突兀
但係劍明戀係完全冇伏筆,Q又冇提到佢地交往緊,成件事好突如其來,好撚shocking
毒撚真根本係配基薰
我屌你老母真波
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞