【劇透集中討論區】 Shin-Evangelion 3.0+1.0 新世紀福音戰士 劇場版: 終 (2)

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
駕駛員明日香可能係俾2號機入面嘅明日香吸咗,跟住一齊入埋13號機(明日香本身都有好多複製人,但最尾得返兩個剩返,無咗嘅可能係好似綾波唯咁留咗係2號機入面)所以明日香肉體無咗,但靈魂仲係度13號入面(所以救得返)
玩撚完
又一件
佢哋應該係本人,但因為 「さよなら、エヴァンゲリオン」意思係「永別了,EVA」,所以就算佢哋有記憶,大個咗都唔會相認,因為EVA嘅事已經永別咗。
沙灘應該係舊eoe(tv版)世界
舊劇場版係真嗣/明日香ending
劍介得咗有一部分係因為佢變到好似加持咁,有味道嘅阿叔,有自己興趣(探索四周圍)所以可以俾明日香EVA以外嘅體驗(明日香係為eva而生嘅複製人,所以一直只有揸eva係佢存在價值,劍介可能可以帶佢出去)

不過eva嘅嘢其實無正確答案,14年嘅空白期點都得
舊TV版個第一始祖民族, 夠完全無鋪墊, 去到後期突然爆出黎啦
最初TV版講到第一次衝擊係殺死恐龍既隕石, 最後又自圓其說到變黑之月衝擊啦

Eva其中一個特點, 我唔講佢好定唔好。就係有太多秘密, 多到佢一日唔講清楚一日都唔知度既地步。而以前其中一個樂趣, 就係靠極少數既線索推敲背後個全貌出黎, 直到佢真正公佈為止。

你可以話資料零碎玩鳩觀眾, 但問題呢點亦係佢當初人氣能夠不斷延續既原因。經歷過呢個階段既死忠fans, 一般都已經接受左Eva係充滿附加設定, 同有大量絕望劇情。當日EOE結局係星空加紅海加全民燈汁, 由TV版追到終點果刻絕望感大到好多人接受唔到。而家就咁睇, 終劇唔駛全部死晒, 結局係陽光明媚既車站已經非常正向。

而家空白14年其實之後都仲有好多發揮, 唔好話我睇死, 到時一定有小說又好, 設定集又好, 限定網劇又好會補充返呢14年發生左咩事。單係講Wille點樣發現Nerv真相, 從中又交待世界觀都有排講
庵野一唔夠錢洗肯定又狗改不了吃屎
舊劇場夠叫做The END of Evangelion
過十幾年咪又嘔多4集劇場版
反正一定大把人比錢 佢做莊想點就點
碇同碇
長髮綾波零
有流出?
秒變麗廚
都好長吓
過咗一日 配邊個都好啦
完到已經好夠 尤其係佢執返晒Q嗰d蘇州屎
我估到時入場睇應該都會滿意嘅

但如果庵野真係想用呢套戲個結局
嚟叫班毒撚面對現實從EVA畢業嘅話
由佢把口講出嚟好笑d囉

攬住乜鳩嚟
比想像中靚
好索
人地冇話要撚狗
係你自作多情
係咪準備流出
因為今次係沙灘 係互相講曾經鐘意過

但舊劇場版係無隔太耐時間,應該唔會用曾經
無, 得一張圖咋
呢個場景係裸體聊天室 真嗣同其他人作出決別
係同沙灘場景同一個時間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞