【劇透集中討論區】 Shin-Evangelion 3.0+1.0 新世紀福音戰士 劇場版: 終 (2)

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
無講cp

Q已經否定成個ip了
最近Netflix睇番舊tv版,睇番佢地以前啱啱明日香黎學校果時係最輕鬆
真,純粹係追咗廿年點都要追埋個尾,點知個尾再撚多你一鑊
寫兩對咁嘅cp 似想激嬲班fans多d

就咁睇劇透成個故事走向都好正常
係唔知點解要喺最後特登加對咁嘅cp落嚟
破同Q都冇乜點交待過真希波到底係乜水 乜嘢背景
屌,香港幾時有
你咁講破同Q都冇交代過式波既背景
當年頭10零集我重當係唔錯既普通機械人動漫嚟睇

呢套嘢真係幫我打開新世界,係我心中係有遺憾不過神作地位唔會變
一齊神同步打使徒
落火山打完使徒 浸溫泉
停電嗰陣一齊爬出去打使徒
三個一齊接完使徒 食拉麵
漫畫都唔係式波
明日香至少都呃到班fans以為佢淨係改咗名
真希波係全新角色喎
有分別咩
我淨係知道真希波由一開始到最後都對真治好好知道真治點樣先可以幸福
破入面叫真治去救0
Q入面真治做世界公敵個時得佢態度冇變
最後要佢最起碼去救式波
好女人黎
始終未睇都唔好屌得咁盡
尤其係EVA咁撚抽象嘅動畫
結合埋表達手法配樂可能完全同文字兩回事黎
當年EOE咁撚爆都接受到
無理由會頂唔順呢套
一講就諗番起第9集
唔係好讚同你講戀愛情節=表面
EVA講探討人性情感自然少不免有情慾
唔係點解真嗣要打飛機
真嗣老豆搞咁多野都係為左佢老母
渚薫咁幫真嗣

成件事係睇佢點將愛情寫落故事演譯出黎既姐
然後終個結果係
無中途描寫過然後突然推個劍劍出黎叫人點接受重難受過數碼暴龍01

依對CP對劇情有咩幫助?
扶持明日香渡過依十幾年既成長?
咁同上面巴打分析式波同惣流既分別在於唔係依賴他人又有矛盾
大部份人感受到既係惡意而唔係佢咁好聽既成長
個人覺得主角群跟本無必要寫條明確愛情線出黎EVA個主題又唔係用愛拯救世界,依啲好似EOE/漫畫咁留白比fans自己補完咪算
AZ套野都唔係屌完就算 成個計劃爛產埋
模型由十幾隻得返幾隻
本身好似仲有系列作
最強之一高山之後好似直程無job接
唉睇撚左劇透訓唔撚到
''簡單來說為碇父子做飯微笑真正的綾波掛了
那個真嗣為了她大鬧eva背對背談心真正的明日香早就死了
陪真嗣彈鋼琴為他犧牲奉獻的渚薰掛了
所有和真嗣和觀眾一路建立感情的綾波、明日香、薰都退場了,現在我們看到的綾波和明日香只不過是徒有本尊外表但經歷、個性、記憶完完全全不同的陌生人

說真的看到這個情報反而釋懷了,畢竟真正的本尊都死了,只是幾個冒牌貨在演,所以沒有角色崩壞的問題(?),劇情和伏筆也不用認真看待,新劇到了這個地步可以放心得把他當作惡搞作看不用認真

....我只要有TV舊劇和漫畫版就夠了 ''

k島有人咁講 都岩嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞