【劇透集中討論區】 Shin-Evangelion 3.0+1.0 新世紀福音戰士 劇場版: 終 (2)

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
最初睇q都係一大堆黑人問號,同破既次回預告完全唔同到底想點
全劇無解釋任何野仲製造更多問號

但過左幾年都睇化左了,反正tv eva都比人撚左咁耐,都預左新劇場版唔會係善類
無錯
已經唔求佢最後講好個故事
去到最後又咩additional impact我都唔想理

淨係希望舊劇開始鍾意既角色有個好結局,算係個情意結
你可以話呢個對佢地黎講都算好結局
但d人物配對做到咁亂,可以話係故意同fans意願背道而馳
加埋庵野老賊舊劇場版「勸世」歷史
咁既安排我淨係感受到惡意
故意引起大家對eva既反感,幫fans解除心入面既「eva的呪縛」
rei無掛嘅,應該變咗長髮版等咗14年
庵野係咪睇過賭聖1998
牛華同佢老婆本身一對
之後殺人坐監叫個兄弟照顧佢
兄弟照顧期間同阿嫂有野之後上埋床生埋仔

所以明日香變心好正常話曬咁多年幾愛都會淡
其實明日香果part好明顯係引入現實劇情
叫你班毒男唔好FF

14年,現實中應該仔都生咗幾件
當真嗣都有勇氣面對佢個個死人老豆, 唔再逃避, 觀眾又有無放低eva尋找真正既幸福
9up

日日返工賺錢買佢啲周邊

然後勸你放底
咁根本係偽命題,正如有其他既打,正如我,係現實生活根本一啲問題都無,你憑咩覺得所有追EVA嘅人都係逃避現實嘅人去撚佢地然後義正辭嚴企係道德高地?
我就咁睇
我地而家睇d文字repo當然就係屌屌聲
但係中間有無省略到好多野,或者實際會唔無寫得再深入d,都係要自己睇過先知
如果話當年響戲院Q睇完真係一臉WTF,咁而家d劇透暫時都未係太過份
暫時黎講屌得最甘都係CP面,其他劇情方面都叫完整,所以我都係會等佢上
真,純粹係追咗廿年點都要追埋個尾,點知個尾再撚多你一鑊
無錯
已經唔求佢最後講好個故事
去到最後又咩additional impact我都唔想理

淨係希望舊劇開始鍾意既角色有個好結局,算係個情意結
你可以話呢個對佢地黎講都算好結局
但d人物配對做到咁亂,可以話係故意同fans意願背道而馳
加埋庵野老賊舊劇場版「勸世」歷史
咁既安排我淨係感受到惡意
故意引起大家對eva既反感,幫fans解除心入面既「eva的呪縛」
當真嗣都有勇氣面對佢個個死人老豆, 唔再逃避, 觀眾又有無放低eva尋找真正既幸福
咁根本係偽命題,正如有其他巴打,正如我,係現實生活根本一啲問題都無,你憑咩覺得所有追EVA嘅人都係逃避現實嘅人去撚佢地然後義正辭嚴企係道德高地?
同埋逃避現實就唔會有錢買佢啲周邊,認真
冇跟開,發生咩事
邊到有文字劇透T.T?
舊TV版所有既感情都係扭曲/依賴既愛,對比正常王道動畫係少有既嘗試。而成個故仔都係建基於呢班心理扭曲既人而發展,呢個劇情走向震撼我直到今日。

新劇場版對比TV版,唔少人既感情無再咁扭曲,美里,明日香,律子,凌波,伊吹等人性格係傾向正面,所以先發展到Q既劇情。由呢一班人去保護餘下既世界,如果佢地仲係TV版性格係好難解釋到點捱過空白14年。

至於劍明,睇劇透我覺得佢地似互相有個伴多D,話晒都唔係14歲細路,兩個都係28歲大人,互相陪伴都算符合劇情。唯一問題係破到q一跳14年,當中無任何描述直接比結果大家睇係難接受D,不過當日Q其實咪又係一樣感覺,睇完成套都仲係黑人問號
真希波Q嗰陣似係要阻止衝擊發生
多過為真嗣好喎
佢兩個d交流少到連真嗣知唔知佢乜水都成問題
除咗破喺天台嗰次
之後次次都喺隔住部EVA溝通
唯一救贖係源堂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞