【劇透集中討論區】 Shin-Evangelion 3.0+1.0 新世紀福音戰士 劇場版: 終 (2)

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
真嗣又冇你講到咁不堪嘅
你用救世主呢個角色睇佢當然係次次都唔合格
佢做過嘅柒事,其實上咗神檯嘅寶少都做過,少年時期嘅寶少同佢都係逆來順受嘅人,相對唔同嘅地方係寶少見證過嘅生死無常多過真嗣好多,所以先會成長得咁快,我地成日屌佢又廢又毒,唔多唔少都係因為搵命搏嗰個唔係自己

但喺日常嘅部分,佢都係一個好懂事同識照顧同屋主嘅人,佢真係只是個孩子
下下都要搵佢同加持,同長大嘅劍介比,其實都好唔公平
但至少去到破為止,其實都冇跡象睇到真嗣喺生活上會照顧唔到御三家嘅任何一個囉

再強調一次,大家由廿年前到宜家睇到嘅真嗣都只是個14歲嘅孩子
好記得出第一集劇場版果時,啲人問做咩要加新女角,而家睇到結局終於明哂

由tv 版開始,每次明日香身邊都有劍介
用十四年做靶 呢啲咪一般漫畫爛尾嘅解決手法囉 根本前幾集完全冇著墨過明日香同劍 咁突然間爆出嚟比人屌完全好合理 依家唔係屌真治唔同明日香 係屌佢寫得低手 完全為搞尻fans而寫 唔好扮眾人皆醉我獨醒喇
想問下有無講係同舊tv EoE係同一世界?
最仆街咪佢老豆,碇唯消失左係初號機入面阿嘛
當自己個仔工具人叫佢揸eva搞大橙汁計劃

仲要講埋咩唔想傷害真嗣之類既廢話
屌你老母司令只不過係無愛過個仔
亦太愛老婆不顧一切

所以睇返個故事背景,真嗣已經好撚叻仔
以前睇錯左佢,對佢太刻薄
根本就ON9
明明毒撚係破已經成長到會主動去救重視既人
去到Q又一野打回頭
而家又用大半套去比佢再成長
我諗最未長大既就係庵野條撚樣
完全認同係撚鳩fans

不過唔係扮眾人皆醉我獨醒囉

我真心超鐘意明日香
不過睇到真治同真希波一齊會更加開心
明日香鐘意劍劍咪由佢囉
exact7ly
其實佢點配根本唔重要,最重要係之前有無鋪墊
(例如漫畫版結局明日香變橙汁之前見到既係加持,相信無乜人覺得有問題)
新劇成套野由Q開始痴左線,所有劇情/設定/人物關係完全毫無鋪墊咁塞比觀眾,就算你背後個設定集寫到幾咁自圓其說,都係非常差劣既表達手法
再加上監督係全心報復社會既庵野老賊,我好肯定佢個故事同人物關係寫到咁係惡意式教訓fans
鐘意邊個配邊個無問題 今次食正你個飯緊係話好
唔明點解可以話其他人唔中就話係毒撚唔識放開
而且大部人都係屌無鋪排無經歷
呀劍生真係對佢0印象 唔係今集咁突然真係唔記得佢
初初仲以為使徒黎,原來全撚部渚薰黎
仲要係係靠場刊黎加設定合理化已經好撚有問題
劍介係q出現過幾多秒 真心冇乜印象
仲衰撚過空降路人

突然諗起佢
剩係講返老豆個part
今次變相回應返舊版點解搵老婆要搞到全世界都變橙汁
就係令到自己個仔都經歷失去愛人 所以佢都會衝動到有近第三次衝擊
攬住最想見嘅人符合返設定姐
舊版明日香的確係最鍾意加持喎
破同序都好似係跟返tv版? 我淨係記得佢踩單車睇eva打呢幕
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞