【劇透集中討論區】 Shin-Evangelion 3.0+1.0 新世紀福音戰士 劇場版: 終 (2)

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
我發覺大家都只係嬲明日香俾劍劍食左

無人反對真治同真希波一齊

就咁睇文字劇透, 最後一幕真治同真希波手拖手遠鏡其實都幾浪漫
仲有老豆過左14年變左非人類,cls
舊版係有講嘢只不過係抽象+唔同人都可以睇到唔同嘢之後自己分析
新劇場版係完全無講之後十幾年十幾年咁跳中間搵人交代下都無
執腦呢幕
我成世都記得
上面咪話唔好夾硬塞配對

又唔算反對呢對cp,
因為本來真治算係幾百搭,配男配女都ok,只係覺得無乜鋪陳,好突然
同明劍差唔多咁突然,但明劍有無敵的空白14年support
真治真希波無
我睇完之後問自己

我研究睇左d咩
2月日本呢邊已經係電視做左1-3集重溫
冇計, 劍介人氣太低點襯得到明日香, 成日拎住部攝影機好似peeping tom咁
d人接受唔到都好正常...
我都唔知屌配對做乜

係人都知eva fans 係配對廚黎架啦

而家扮乜撚野追求深度唧

google搵係殘體 呢幾日俾eva 同巨人double kill
今集裸體聊天室2個有互相表白

不過係用 “曾經鐘意”
我成隻櫃都係高達同EVA唯一一隻人係Q明日香真係有啲百般滋味在心頭嘅feel
3萬蚊過夜
其實除咗CP之外其他都寫得好好
如果你比我寫
我應該直接當劍介唔存在
真希波寫做明日香老母複製人
最後為咗明日香犧牲自己送真嗣入扉
真嗣係裏世界見返舊TV同EOE記憶
下定決心要比返次真正嘅幸福比明日香
之後劇情照舊(其實終寫真嗣同司令和解好掂)
同父母告別後拉住明日香隻手入新世界
細細聲同明日香講希望你今次唔會覺得噁心
明日香無舊記憶所以淨係覆咗句笨蛋真嗣
亞當(渚)同莉莉絲(綾波)拍手(跟舊TV結局)
恭喜真嗣經過無數輪迴終於搵到真正嘅出口
佢地亦功成身退(補返TV同新版開頭見到綾)
其他CP同劇情照舊
咁寫雖然老土但會唔會無咁難頂
其實點樣配對係其次,重點係鋪陳

正如以前觀眾對兩大女主角是但一個配對,
甚至BL配都接受到(支唔支持另計)

但今次三對都缺乏鋪陳
二號機係無辜架

你要屌就屌臭雞明日香啦
屌,我都有隻mb2號機,今朝睇完劇透好想放左佢,睹物思人呀唉
鋪唔鋪陣無所謂啦

老實講, 如果由破開始鋪明日香同劍劍感情線

你地咪又係屌

而家係觀眾將自己代入真治太深, 真治係劇入面根本都唔撚care
但佢終於得償所願
我入場唯一想睇呢樣
之前套套作品老豆都fail
今次終於做到,勵志過主角
個MV 仲要拍到光妹咁快樂,XDDD
劍劍
光妹攪咩瘦咗咁多,塊面凹晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞