【劇透集中討論區】 Shin-Evangelion 3.0+1.0 新世紀福音戰士 劇場版: 終 (2)

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
據劇透應該係劇中途大戰前明日香首先表白佢曾經愛過真嗣
然後到結尾真嗣先回應佢都曾經鍾意過明日香
呢度應該係refer舊世界 因為新劇場版主要同麗互動多而且沙灘同明日香最明顯嘅連結係eoe片尾
有預感明日香黎緊嘅figure都會滯銷/ 減價
諗住後日去2刷
我尋日睇完都1999999999999
今集重點除左係講小屁孩唔再自我中心
都有好大篇幅係講呢個0 由乜都唔知
去到最後同村道別既成長
14年變心唔算突然啦
而且佢地只係14歲時互相暗戀
都冇一齊過
唔係好愛

你地覺得佢地好愛係因為舊版
舊版有咀過
有一齊跳舞練習
真嗣著過明日香駕駛服
一齊揸二號機
明日香跌落熔岩以為會死
真嗣救返佢

佢地冇上一世記憶
唔係好愛架咋
加埋劍介情侶檔
第一始祖民族,黑之月白之月點樣黎對理解主線劇情無影響
正如你睇高達唔需要理解地球聯邦同自護公國係點樣成立都可以睇得明
但Q同Shin入面硬塞既設定(空白的14年,wille,真希波出身等等)就令觀眾難以理解個故事
唔好期望咁多人有興趣去放咁多心機研究呢套野,你擺得係戲院放就預左有好多淺層fans觀眾,然後你係套戲入面交代唔好個設定就係你問題
係咪有本埸刊買? 定入埸就送
有無諗過買多幾本放上carousell賣
係幼稚小學雞咋
實會出fig呃人錢
買的...千5定2千羊左右
(因為買左幾件野無留意 )
式波咁獨立 自己一個都夠
無必要架硬配落隻閒角
而家仲上得5ch 應該都係中年人

同高登差唔多
送一張紙入面有劇情
1500yen 一本設定集80頁
舊TV版, 唔理解個裡設定, 係連點解要人類補完, 點解要變晒做橙汁都唔會明白。當日EOE只係美里求其講過使徒先係星球原主人, 但直到Eva2先明確知原因, 所以一直影響主線劇情既合理性。

新劇場版唯一就係靠空白14年黎做出情報限制, 其實手法同TV版同出一轍, TV版既空白14年就係2000-2014呢14年。接唔接受就見人見智, 但呢個係Eva一貫限制情報手法, 所以都不太意外。
好多人撈埋TV設定入去, 到而家都仲有人問咁破個明日香係咪死左, Q果個先係複製就知好多人依然未理解劇情。

我好懷疑呢班CP廚睇完《那些年》之後會屌爆9把刀, 點解女主會嫁比路人
破你漏左南極第三使徒

開返呢套睇,定定驚先
誠放明日香(惣流)figure 一隻
有意PM
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞