Canon 用戶討論區(23)MOKO 20樓新毒氣室開幕 一闊三大

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
睇官網 好多RF鏡都要訂貨
Rf85 f2個hood直頭連訂都無得訂影macro成日撞到個鏡筒
追焦能力如何
一般距離都幾快,macro有時detect唔到subject會慢到食屎
應該go r 6
如果要買85
係未買85 /2 比 85 1.8 好
而家一定係買RF
其實依家買EOS R係咪好不智?
因為都成2年前產物
但R6真係貴左啲 成20k
自己都係多數用黎影相,同埋間唔中拍下高清片,就咁睇,EOS R好似已經滿足晒咁,但係R6又有機身防手震同對焦勁啲,好鬼難決定,真係掙扎左好耐咁
難道真係睇餸食飯,問題在於值唔值比多幾千買R6
值,因為r個操控真係垃圾,之後佢拍片仲要1.6倍cropR6個對焦係勁好多好多
值 淨計影相
R6嘅DR 同埋人像膚色表現都值回票價
唔夠筆直嘅睇下2手啦
影macro 唔係應該要拆hood 咩,尤其短焦
咁佢個最近對焦又未近到真係貼住front element我影蝶成日都要伏喺地下水平影 前前後後郁成日撞到石頭
我以前個個禮拜天未光都去影蟲,支s150個底磨到甩晒油 呢啲係戰績黎,唔應該保護佢

ff 85mm 影蝶唔會好辛苦咩,重要得1:2 我以前用7d + s150 覺得真係緊緊夠用

R6
完。
根本冇貨賣
50 1.2 聖誕到依家都未有
想go r6 + rf 2470 + ef85 .4
你...知唔知個adaptor 依家炒到幾錢
入 rf 85 F2 啦
幾錢
三千上下
正價880 但要等3個月先有
2手依家1200-1980
全新 2680
@星際
講緊係最平最cheap 最普通個個

呢隻?
大部份L 鏡 都係正價/炒價賣緊
同埋冇現貨

24-70 你直接係canon 買可能會同出面差唔多
但canon 可能快d 返到貨
85 f2 依家都叫有正價現貨買下

出左部R6 +85 f2 再等24-70 會最好

EF 鏡唔好考慮啦
除非你有好特別野要 好似支100L 百微噤
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞