Canon 用戶討論區(23)MOKO 20樓新毒氣室開幕 一闊三大

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
RF 鏡都斷晒,EF 應該好少新貨出
睇下雙成有無,之前試過問成個旺角天祥肥花其他鋪頭無,雙成你問佢買機幾錢連rf to ef佢可能有,前一個月屎忽痕問,佢話有
雙成依家靜曬
試試佢先5月頭
全部等3個月
睇黎都要睇下雙成有冇,完全對RF冇興趣
未,如果急用就惟有買二手,否則只有等,最仆街係香港官網連預訂都唔得,否則唔使花精神、時間捕住佢幾時返貨!
點解?如果喜歡玩大光圈定焦,無反準確好多,身邊好多朋友之前買落成手50 f/1.2、85 f/1.2鏡頭,原廠有、副廠又有... 好多都走焦走到佢地頹晒,自從轉用無反後全部復活返,日日用黎仔女同貓貓狗狗影相,而家我每次開IG都係成版淺景深相....
我就唔係鍾意大光圈,我影風景多,不過我拎過R5上手,加埋鏡,真係同部5D mark iv差唔多,預期換機加mount (依家重要冇貨),我不如買左枝鏡,過2年再諗~

利申:用緊5D mark iv,得24-105 kit, 小小白同sigma 35 .4
R5 細部同輕唔少,渣一陣唔覺,渣足成日就幾明顯,同埋放入袋都好大分別,不過多個adapter 攪到好長
85 DS 全光 冇問題
反mon取景方便
年半
2年啦
睇下canon 個網幾時有得訂啦
多謝$25k,仲要等三個月...
我都等左好耐
巴打拎貨後記得出個賽後報告,好想見識兩皮半一支Canon人像鏡到底堅成點!

哦,原來已經o係手,散景好夢幻!
個散景係cls 既
但夜晚如果冇光既波波
就效果冇噤突出
但佢都係sharp 到cls
好奇想知,其實DS光學質素係咪明顯好過冇DS版本?老實講,我認為反正冇DS都接近$20k有多,買得既人,大部份心態都係一野攻頂,唔差在俾多$5k...
講錯,唔係接近$20k有多,係直頭$20k有多..
邊角差嗰啲部份入光少左,咁當然會好少少
最誇張嗰陣應該唔止差5k
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞