Canon 用戶討論區(23)MOKO 20樓新毒氣室開幕 一闊三大

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
Peak design個形好怪,龜背咁
大家覺得下面lowepro呢款又點?個樣都好似唔差,而且淨重都係1.2公斤,算輕,價錢又唔係太貴
話事話如果想買manfrotto既三腳架連雲台,預算1千5至2千內,有邊款可以考慮
影風景都仲可以,但影識走嘅野,好似大光圈,快快門會易影啲。

I
睇下law 有is 就可以再推下shutter speed
咁又係。
f4好輕喎,影相點唔夠力?
應該講緊f4要推高iso?
我以為要練大隻,真係Get唔倒佢哋講乜。
我覺得係自己影咩多去決定,我都訂左新果支rf70200 f4,雖然差真係幾千,不過我平時上山影相同影街景多,2.8真係太重,而且影景有幾可用2.8,真係影人就買50/85大光圈。不過你要影演唱會,夜晚/室內event job就例外
而家啲機ISO12800都用得著,光圈細一級無乜問題,最驚真係由朝影到晚唔「夠力」,夜晚啲相手震。

要大光圈,我等緊RF135
我又覺得小白同小小白 重量價錢都係差唔多
不如上小白多一級真係多一級
不過行山我agree 輕得就輕
不過行hea 山就冇咩分別既

但小三元成set 都真係輕便既
特別用完大三元再渣返小三元
得閒舉下鐵

我都等緊RF 135不過唔方平
其實舉鐵唔幫得幾多,加上而家戴口罩。
行山行到一半我已經除左
所以我揀左1535係2.8,可以用黎影埋星,但係70200真係f4算,要影埋女朋友就代埋支50.8,計埋水同腳架上山都仲頂到
1535 無得輸
我上次行 大三元full set
但最後係15-35 +70 200 用最多
下次1535 加70 200 算
舉鐵好有用架,我成日都唔明啲人話小白重,我就手持足全日影big day, 重要插埋燈都唔覺攰
工作用家就唔覺得重 休閒用家一日影唔到30張相咪覺得重
攞黎開工就梗係唔會覺重啦
攞黎出街消閒影相你就會覺既啦
唔止係攞上手重 放入袋帶著佢周圍去就會好明顯
尤其係要出戶外行行走走一抽二掕 又要顧呢樣顧嗰樣
機鏡當然係越輕越好

唔好講咩怕重就舉鐵啦
大部分普通人買相機都係影下相放下鬆咁
平日返工忙到死得閒攞部機出街影下相都要Chur吓自己咁辛苦做乜
要操體能咁我不如攞啲錢去做gym

除非你嫌重但係又嫌光圈細
咁就真係on9
咁佢個題目係話由朝影到晚,驚唔夠力嘛 事實係做開gym 既, 機加鏡果2kg 真係輕得好緊要,就算去行山,四五個鐘都手持住,拎多過影,都係唔會點覺得重

Casual 影既,重要影幾個鐘,手未攰個model 都攰啦
手腕位好難練,仲要全日。
如果你諗住長做長有,有得用F4就F4啦,以前就話要2.8對焦啫。

呢幾年睇跌打就買一部A1。
你要戶外上上落落既 其實差幾百gram都可以差好遠
你攞得掂fine冇問題
有啲人手持大白上山打雀影全日都冇問題添
但係唔係代表人地嫌小白重呢個point冇道理囉
直倒同手帶會幫到好多,以前去旅行諗住輕得幾多就幾多,所以拆直倒,但其實變相用唔晒成個手掌去渣機,手腕負荷反而大左,好易攰

另外手帶都會分散到啲力,唔洗下下用手指握實,變相有時間放鬆下

反而掛頸我真係好少,就算做慣gym,都未必慣到壓住後頸,阻住啲血液上腦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞