Canon 用戶討論區(23)MOKO 20樓新毒氣室開幕 一闊三大

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
RF mount應該暫時未有APSC鏡?
RF都未正式有APSC機,點會有APSC鏡...
RF MOUNT 只FOR 無反
同埋未有apsc 機 rumor 今年可能會出
大約係7D Lv 既無反機

你係有90D 定打算買90D
認真答返先

RF鏡一定係只比無反用,佢將個後鏡組做到好貼CMOS,就係預左機身無反光鏡,所以單反一定用唔到RF Mount

而暫時呢刻,Canon無反機只有FF,亦未有apsc專用既RF鏡

將來個市場就一定係全力出無反架喇。而家rumors都係吹緊今年內出一部apsc(r7)同一部旗艦級無反(r1)。可見既將來都唔會再出新單反同新EF鏡
噚日收到枝鏡
比想像中快收到
filter都未買
剛入手r6 好似好好玩
(利申:有1dxii, 轉接環舊鏡用住先)
師號22號訂?
兄*
好似係92mm...真係太大碌
仲勁過1dxii
等左幾耐?
好多功能都係 不過用左咁耐,都係掛住一仔個一體化body, 雖然已經比起5d4 加直倒好好多
等咗三個禮拜
Autofocus 好快, 明顯快過35mm同50mm f1.8
眼睛af 一仔無
Wa....咁又好快wo

我等疫情過左先買
1月31號訂支70200話一個月到貨
宜家仲係影都無
正常
我訂Adapter又話一個月到貨
點知等左個半月
其實canon d貨源幾時先正常返,都已經成大半年
我仲有支50 1.2 訂左3個月都未有
f4 定f 2.8 先
小白應該唔難返貨呀
其實好想買機,但佢枝枝鏡都無貨咁 加上又疫情無得去旅行,都係等貨源正常先買
買住kit 先囉
24105L 夠曬用又輕便

我都係上年年尾仲有少少貨先買到想要既
其他都等左好耐
想問吓知唔知而家50.8有冇街貨,定係要訂?
新手想學影相,多數街拍風景夜影影下玩具,睇左EOS R,係唔係應該買kit set練習下再買其他鏡頭?
想用支rf 24-70 換70200 F2.8/F4

有冇巴打有興趣 多除少補, 單買/單賣都可傾傾

https://t.me/AACleaner
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞