Canon 用戶討論區(23)MOKO 20樓新毒氣室開幕 一闊三大

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
最主要係保養計法唔同
所以值唔值得就見仁見智
之前有分享過,上canon 登記保養果頁,可以睇到邊啲鋪係授權商戶,通常賣得拆kit 鏡既都唔on list, 星際好多都係呢啲艇店
所以我多數肥花買
filter 先去樓上舖
親眼見大時代/銀河/dccareer 係2手佬借貨當新賣
而家去肥花買,會唔會有官網講既配件優惠?
肥花指定經銷商嚟 一定換到
今日last day
你今日買都得
今朝起身先記得update
R5用左5分鐘已經攪掂
RF小白幾分鐘就得
尋晚臨訓前up完部R6,唔知花幾耐時間,因為等左十幾分鐘見佢仲係hold於0%,冇理佢放低電腦檯面就上床訓,到半夜起身痾尿見佢成功up完,熄機拆電放返入防潮箱繼續訓...
有冇R/R5/R6巴打以往買單鏡機都必定配埋直搗手柄,就係貪類似1D系列咁full body,長時間影垂直相拎得舒服,或者同時可以放兩舊電(或改用AA size電),用得耐好多... 我自從開始轉影數碼相,買第一部EOS-10D就必定同時配埋直搗手柄,初期都係以原裝為主,到之後40D打後見有副廠手柄,價錢只係原廠30~40%,質素又似乎唔差,就開始配副廠,到上一部機5D4都係,但自從無反開始(唔計RP),似乎冇見過R、R5/6副廠手柄,到底乜原因呢?係副廠技術做唔到,還是冇肉食唔做呢?

BG-R10成二千七,好很揦脷,我黎講習慣用直搗,冇佢又唔得,四月中之前點都要忍痛買..
2100 二手買左 好正 不過純粹買嚟型 實際操好少用
你就好,其實我黎講直搗買二手完全冇所謂,因為真係冇乜野可以壞,有的話我都想買,慳得一蚊得一蚊... 經你提醒,留意二手網先!
咦香港同台灣官網都冇咗r6嘅1.3.0 update?
bug炎上
咩bug咁大濟
全時手動無效
錄影格式沒有增加
120P升格下開裁切(或裝APSC鏡頭)會掛掉
咁好彩返咗工冇鳩衝update
全時手動得兩枝白鏡用到
Ipb light要轉去movie mode先有 影相mode入menu轉唔到
咁大煲?前晚狗衝up咗! 不過未來三星期唔會用,希望用之前有補鑊版本..
即係唔好更新住?
我都狗衝左
聽日要用部機
上網睇下有冇得downgrade?
次次新機一預售就買埋直倒 二手直倒冇番一年以上開始有人放機都唔會有得接吧

以前啲直倒淨係得快門加三粒制加隻wheel,呢家有埋支joystick, 個製作難度唔同左所以唔係咁易出吧

btw 未買過副廠直倒
好貴 😂
5Dm4 用家
我r6都用緊直倒,我覺得唔用嘅話個grip麻麻,加返個直倒舒服曬
但打直個joystick位有d難搵,真係仲未慣
同埋用EVF時好難用個touchscreen移動個focuspoint
r5 r6個body 加直倒真係好好渣手,好夠深,成個size 又細,超正

支joystick 郁focuspoint 有得揀速度,快同直覺好多,同以前一下郁一格個速度無得比,用touchscreen 捽都冇咁快
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞