Canon 用戶討論區(23)MOKO 20樓新毒氣室開幕 一闊三大

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
6d2對應rp,最多勁少少。。。
係, 6D2 始終定位係入門FF
對於我用5D2 黎講 已經好大進步(又重,功能又舊)

其實如果EF鏡唔多 想輕便買R6 仲好
坐14日監已經慘,一返工仲要成堆機排隊等維修
講明3月13先隔離完
呢啲又計咁足, k11果啲又兩可以了...
用緊77D
想買支微距鏡 影細野
手上有支 70200 F4L 但太遠
有冇咩好介紹
100L
正正式式買支微距,有budget就買原廠全新100mm L,慳錢就去DCF搵支Tamron二手90mm,0.9k~1.2k,視乎新淨程度..
咩題材多?

100L, s150 都係好野黎,efs 支60都好用,勁細支
唔敢洗版問一次咁多

想放部自用既 M50 第一代 連kit 鏡白色 (kit 鏡當送啦真心知唔值錢)
同埋一支 ef-m 11 - 22少用 (剩係旅行先用,都成年無用過)
有冇巴打有興趣? 加埋放唔放到4000$
Ef 16-35 f/2.8
想請問下有無人試過h and y 隻磁石ND 鏡,評價如何?
我依家有支Canon EF 16-35 F4L ,建唔建議升級到Canon EF 16-35 F2.8 III L?
一枝有is 一枝冇
一枝細 一枝大
睇你有冇大少少光圈而犧牲is嘅需要
錢就唔洗理 一皮好抵買
我就係諗緊upgarde 16-35 去2.8 好,還是買定焦EF 35mm or 85mm F1.4 L 好?

現有鏡頭(全部變焦,一支定焦都無)
1. EF 16-35 F4L iS
2. EF 24-70 F2.8II
3. EF 70-200 F2.8III
4. EF 100-400 F4.5-5.6 II
去到呢個地步 就睇你嘅攝影集慣 因為35 85同1635 2.8用途上同使用場境上都不盡相同 2.8同1.4爭天同地 變焦同定焦又爭天同地 我個人就認為三枝鏡係可以並存 如果你呢一刻只係諗緊要買邊樣先 而唔係揀一樣放棄另一樣 我會建議你買85.4先
但首先要買到支鏡先
之前都搵唔到85 1.4L 新貨
認同上面師兄講睇你攝影集慣,你影開風景F4個枝夠做唔洗換,你不如試下帶枝24-70出去睇下35依個焦距鍾唔鍾意,定係扭到盡70先ok,你問我一開始影個時好鍾意35,但之後試過50,85,135,最後留低得50同135
影啲產品細緻位 唔係專業
100L macro 我都有諗過 不過好似over筆直
另外 S150 係咩嚟

我本身有枝sigma 1835 如果轉做ef-s 60 會唔會變化唔大 ?
sigma 150微,二手一千頭就有,勁抵玩。 但焦距長,影例如相機body 就要有番咁上下距離,尤其你係用apsc body

但調番轉,因為夠長,所以打燈相對容易

18-35同60微係兩樣唔同野黎wo....點比,一支standard zoom, 一支等效100mm...
想問下各位,係canon個網度買野點拎張電子單?
以前我都有支Canon EF 35mm f1.4 L II,但用左兩個月就賣左。
想問你呢你支50mm 係咪EF 50mm f/1.2 L USM ?
你覺得o 唔ok? 我怕EF 85mm F1.4L 難以駕馭
係50L,用落R6到ok,我就係試完鍾意50L個質感所以買佢
我短期內都唔會轉無反住,部1DX MARK II 仍然健在。 感覺50mm 構圖比85mm 容易,無85mm 難用。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞