Canon 用戶討論區(23)MOKO 20樓新毒氣室開幕 一闊三大

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
兩支都有,出勤率2.8高好多
你用尼影咩多,影event多就一定會買2.8,但我又唔係
單反長鏡無is有啲難搞
人像,動物

你係指2.8 冇is vs 4 有is? 咁既話揀f4 把啦,冇is 果個重量好難用
好kit 黎
一定冇做錯 放心
同意 上完去 冇再想上多次去既意圖
買小小黑
其實最好先換Rf機啦
買咗幾多錢?
無多無少,2萬7,所以先肉赤
係大行買?
趁住新年假去行山影下相,影多啲,要令佢出勤率多啲先得
相機既野,唔會買錯,錯既只有用得少,用唔夠
無錯,大行買,始終去到幾萬蚊,都係信大行可靠啲
準備用佢長征7-8年,抵銷返條數,遲下再儲錢買多啲鏡玩,入得坑點都想玩多啲鏡
留意下啲ef 鏡 呢家買二手真係好抵,以前買落啲L 基本上萬二三起跳,呢家最平可以五千零已經執到支靚condition 既,R5 R6 又大大咁推高晒啲定L 既可用度,真係好值得玩
買到個mount 先再諗
其實係尋日訂左,今日先去拎機,想問下大概到時拎機有咩要檢查?
驚到時慌失失,掛住拎機,無細心檢查
如果最後影出黎既相,對比起手機影冇分別既話就好笑
24-105 咁闊既焦段做構圖 就算新手摸下摸下都會創作到好多同電話唔同既相
最緊要影多D 又學下執相 睇多d唔同手法
玩多排入支35/50 .8 玩下大光圈可以好豐富
R5R6都係好機
都係check下有冇表面花痕 d掣有冇問題 cmos咁
影下相 連拍 追焦咁
買鏡頭就要睇清楚有冇花/塵
再check下AF MF IS
佢會預你慢慢試

我之前豐澤訂機check都無check
因為拎機間豐澤本車無賣相機 無得借鏡頭
我又無帶鏡頭去同只係買BODY
一直用緊80d kit鏡,近排想買支廣角鏡影下山影下風景,咁多位師兄有冇咩推薦
10-18
過幾日去買
話事話尋日拎機,個R6包裝盒係無貼紙封住個開口位,其實係咪中左伏😓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞