Canon 用戶討論區(23)MOKO 20樓新毒氣室開幕 一闊三大

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
全開的質素可以嗎?
上網睇好似嘛嘛
EF50L係講信仰不過用落R機唔會好似以前用落單反咁咁易out foc
個油潤同埋唔係太過sharp既感覺其實好正

但係個紫邊,同會出現奇怪綠色感覺唔好
睇你想要咩?我覺得影人嘅質感咁感覺影出黎比依幾年得sharp嘅鏡靚同自然
其實師兄你已經咩焦距都齊曬啦
搵日帶齊支2470同小白,迫自己淨係用35同85,我諗你好快有答案
有冇ching有rf 24-240
諗住買黎all around,但唔知個質素係咪好差
質素以天涯黎講 睇utube d 人都話唔差
定焦
比我會85
同埋你成set 野之後上R5/6 都冇問題
我就係諗緊先upgrade 16-35 去f2.8 好 or 買85mm f1.4
85 1.4
定焦會比到你更多idea 同insight 影更多唔同野
多一級光圈 除非你追散景
唔係依家9 推iso 都夠做
咁就買支定焦試吓,85mm f1.2 II 係咪真心不建議?
如果係單反就不了
無反r5/6 就會好少少 有ibis 同本身部機對焦ok
係喎, 依家r5 r6 插 EF85.2 熄機會識得收鏡...
如果以前單反 要自己拍去mf扭番入去。
用r56可以揀1.2, 因為夾1.4 個is 反而弱過淨ibis

另外對焦真係唔洗驚唔準。用單反就一定1.4比較好
新手想請教下, canon既m200 同 g7x mark 3 比較,巴打建議買邊款?
退役了
用650 升R6
新機應該會用得好爽
sigma有兩枝30mm
art有ef mount (200D ii嘅mount)
contemporary得ef-m mount (M series嘅mount)
賣左200D換機
與其攞錢換機不如儲低買枝靚鏡
唔係攞嚟但影雀印poster入門單反都好夠用
日常輕鬆玩下又想影下靚相鏡重要過機
新手無知一問RF mount apsc係咪for無反only?
有冇可能for 單反
如果冇,90D之後咪唔會再出中階單反
RF就只會係無反
另外未來嘅野冇人會知
但90D先出得一年多啲
你新手亦都無可能唔夠用
唔該晒巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞