Canon 用戶討論區(23)MOKO 20樓新毒氣室開幕 一闊三大

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
#1 Updates
#2 常見問題 
#3 EOS M系統機身
#4 APS-C 單反機身
#5 Full Frame 單反
#6EOS R無反機身
#7 EF-M 鏡頭
#8 APS-C 鏡頭
#9 Full Frame 單反鏡頭
#10 Full Frame 無反鏡頭

Updates
1. Canon 新毒氣室開幕
新毒氣室喺旺角東站上蓋MOKO Office Tower 1 20樓 細過iSquare幾多下 但個日落一樣咁靚

2. RF 70-200mm f/4L IS USM 開始預訂
RF 小三元出嘅第一支 依舊係伸縮鏡 縮埋好似可樂罐咁細 暫時性價比頗低 建議要買請等跌價

3. R5 R6 大Firmware update 2月內會有
R5加番1080 120fps 落去 R6就加番啲 All-i 選項 敬請期待
常見問題 (29/7/2020更新)

R5過熱點算?過熱點用嚟開工?
如果你開工要拍好高res嘅片 要8k raw嘅 鍾意a7siii 嘅 R5係唔適合你 建議你買sony a7siii 或者更高階嘅video機 有主動散熱嗰啲

R5定位係一部可以拍片嘅相機 佢有頂級相機嘅功能 包括12fps機械快門 dpaf 4500萬像素 呢啲係攝錄機無嘅嘢嚟 亦正係佢地無呢啲嘢 所以佢地有能力喺其他方面做得出色啲 包括機身散熱同拍片性能 所以兩種機根本無得直接比較

R5 係相機拍8K嘅一個突破嚟 而且其他resolution 表現都好好 尤其係細production要用嘅嘢 佢都俾得到 包括 10bit422 Clog 4k120 客觀嚟講佢係一部實用嘅機 加埋canon色 操控勁 af勁 價錢合理 ef鏡群 如果咁都話因為8K過熱問題而買唔過 忽略曬其他優點 咁你真係唔好買 千祈唔好勉強自己

我如果升級/新手 應該入 R5 定 R6?
主要睇你有無錢 因為一闊三大 尤其拍片
你要諗下
rf鏡頭 ef鏡頭都唔平 洗唔洗換?
cfexpress/uhsii sd 好貴 一定要買
剪4k/8k部電腦剪唔剪到?洗唔洗換?
個mon睇唔睇到4k/8k? 洗唔洗換?
夠唔夠harddisk 放footage? 洗唔洗買?
結論係 如果你整體嚟講無錢 咁就入r6 有錢 就入r5

揀咩機好?ef 定 rf?full frame 定 apsc?
主要睇下你有幾多budget 同埋用嚟做乜 影相有影相機 拍片有拍片機 有both機但貴
仲要考慮鏡群 有無未來 同埋配件(啫係卡 hardisk 電 editing 電腦)
依家有未來嘅機有 R R5 R6
無未來就有 ef mount ef-m mount 同 rp
通常無未來嘅機適合新手 因為平啲 到你玩到咁上下先換有未來嘅機都未遲 當然你好有錢另計
請買你買得起最貴嘅機 包無後悔

買唔買90D/5D mark iv好?
承上題 呢兩部機都係ef mount 都無未來 Canon講左唔再出ef 機鏡 但唔代表差 可以講係好抵玩
但如果budget許可建議直接上R6 唔係貴好多

EF鏡咁平/我又成手 EF鏡 RF 機用唔用得番?
用得 有官方adapter 對焦一樣咁快 仲可以用crop mode 用埋 ef-s 鏡

影人用咩鏡?影景用咩鏡?
有人話影人就大光圈長焦 影景就wide angle 其實唔係 咩焦段影咩都有人用
主要係睇下你想要咩感覺 長焦就壓縮 集中啲 wide angle就多啲內容 睇多啲相就明

拍片買咩機?影相買咩機?
先講影相 影相到左2020發展已經去到樽頸位 要鬥像素 所以基本上近五年咩機都得 唔會太差 鏡頭群易非常成熟 80D 90D m6ii 5d4 r r5 r6等等等等 買你買得起最貴嘅就得

到拍片 拍片梗係R5 R6啦 但要留意 拍片唔只係部機 仲有燈光 收音 劇本 複雜過影相好多 成本亦都高好多 所以諗拍片嘅時候要諗埋 重要諗吓你係拍vlog 定拍啲懶係靚嘅b roll?定both? 兩樣用到嘅架撐都唔同 仲有剪片部電腦 harddisk等 建議你做多啲research先再睇相機
但如果你做晒research 咁一定係買R5 R6 無第三部可以揀 (你可以試下1dxiii 拍嘅)

買R6 定 a73好? 定等埋a74?
canon post就梗係推canon 色靚唔洗講 鏡群大 性能好 反mon 操控 各方面都屌打a73
但理性嚟講 你可以等埋a74 先嘅如果唔急 但我都係力推r6

去邊度買機鏡好?xxx信唔信得過?
新手去shop@dcfever無死
識先好去三陽四寶 唔係好易中伏 或者叫個識嘅朋友陪你去
二手同上
千祈咪去啲唔識又特別平嘅所謂優惠買 一定係呃鳩你

買唔買m6 mark ii好?
可以買 但唔建議 canon ready好開發 RF mount apsc機 建議等下(可能等好耐)
但係係好機嚟 入都無妨
機身選擇

APS-C 無反 EOS M系統
優點:輕身、畫質顏色好、容易使用、Dual Pixel對焦好評如潮、DC Size單反質素
EF-M mount可以比到大家用一啲短法蘭距嘅鏡頭,俾大家喺sony以外有一個機會用到大廠操作系統配合呢啲鏡頭。m系列嘅size同埋對焦輔助系統亦非常適合手動對焦鏡頭

缺點:鏡頭選擇較少

EOS M6 Mark II
14張連拍,無crop 4K 30P, 1080P 120P,當年M50嘅expected spec依家先有
90D無反版本,一躍成為最好用apsc機,加上sigma新鏡就出,幾有潛質。

EOS M50
睇啲評測就話好好用,一貫Canon水準,亦有EVF
雖然就話有得拍4K,但係有個cropping,而且拍4K嘅時候冇Dual Pixel用
然而亦有會員反映M50操控性極差,建議試清楚先買

EOS M5
成部80D放入去無反機身度,操作都唔差,亦有EVF
可惜反mon向下翻,vlogging就未必適合,而且冇4K

EOS M6
規格同M5一樣,但係冇EVF,操控都冇M5咁好
個反mon就向上翻嘅,vlogging會阻住個mic…
APS-C 單反 (已死)
優點:鏡頭選擇多、畫質顏色好、容易使用、Dual Pixel對焦好評如潮
缺點:比較重

EOS 200D ii
輕、有wifi、反mon、dual pixel、易用,低budget入門
EOS 850D
輕、有wifi、反mon、dual pixel、易用,中低budget入門

EOS 77D
同800D一樣,但係有個機頂LCD,操控上似頂級機

EOS 80D
個規格同上面比都係差唔多,但係操控各方面都一定有提升
有headphone jack方便拍片(同埋有防潑水功能)

EOS 90D
3250萬全APS-C最高像素cmos,10張連拍, 無crop 4K 30P, 1080P 120P
預計會係canon apsc 單反endgame,都有人認為係7D mark III。

EOS 7D mark ii(有人話唔可以再講,但係既然係官網仲有都要寫)
有幾年歷史,應該好快出新機,有速度需求可以考慮
Full Frame 單反(已死)
優點:鏡頭選擇多、畫質顏色好、容易使用、Dual Pixel對焦好評如潮
缺點:重、唧牙膏問題嚴重,技術落後

EOS 6D mark ii
Full frame入門機,畫質都合理
有反mon,dual pixel方便拍片,vlogging啱用
對焦系統將80D嗰個直接搬落去,對焦點堆喺中間,建議去showroom試清楚先
Dynamic range據講好差,而且拍片同其他廠商比簡直垃圾

EOS 5D mark iv & EOS 1Dx mark ii & EOS 1Dx mark iii
買得呢三部機都應該好有研究啦
(5D mark iv 可以俾多$780升級clog,但用clog唔可以用於120fps同4K)
Full Frame 無反

EOS R5
• 全球首部 8K 全片幅無反
• 支援無裁切 8K 30p 及 4K 120p 短片
• 內置機身防震,提供高達 8 級防震效果
• 全新 4,500 萬高像素 CMOS 影像感應器
• 100% 自動對焦範圍
• 人物頭部/動物偵測自動對焦
• 最高 20 FPS (電子快門) / 12 FPS (機械快門) 並支援追焦
支援雙記憶卡 (CFexpress + SD UHS-II)
定價 HKD $30,880

EOS R6
• 源於旗艦單反 EOS-1D X Mark III 嘅 2,010 萬像素高感光 CMOS 影像感應器
• 內置機身防震,提供高達 8 級防震效果
• 100% 自動對焦範圍
• 人物頭部/動物偵測自動對焦
• EV-6.5 低光自動對焦
• 最高 20 FPS (電子快門) / 12 FPS (機械快門) 並支援追焦
• 支援無裁切 4K 60p 及 120p 短片
支援雙記憶卡 (2 x SD UHS-II)
定價 HKD $19,880

EOS R
Dual Pixel AF 一貫Canon質素
機頂有個display,EVF唔錯
拍片方面有反mon,亦都有C log
操作上有幾個轉盤,鏡頭都加咗個,但係條控制bar就見仁見智
可惜係無機身防震,而且得單卡
(注意返LPE6用USB叉電會壞,要用新電池LPE6N)

EOS RP
EOS RIP 唔想講

EOS Ra(停產)
Canon 不務正業天文機,用返R機身
鏡頭選擇

EOS M

Laowa 9mm f2.8 zero d 
畫質好,又平(預售價 $3700-3900),不過係手動對焦,而且暗角嚴重

Samyang 12mm f2
畫質都好好,又平,亦都係手動對焦

EF-M 11-22mm f4-5.6 IS
畫質唔錯,有IS AF,但係光圈細

EF-M 15-45, 18-55
呢兩支kit鏡應該夠用

EF-M 22mm f2
35mm等效 f2餅鏡,畫質一流,EOS M必備鏡頭

EF-M 28mm f2.8 macro
28mm 微距鏡,日常都啱用,仲有補光燈

EF-M 55-200mm
不過不失遠攝鏡,有追求可以用adapter插長鏡

EF-M 18-150mm
體積同畫質取捨,方便係方便,但畫質唔係最好

EF-M 32mm f1.4 
新出鏡頭,畫質真係勁
而且等效50mm,非常抵玩

Sigma 16mm 30mm 56mm f/1.4
sharp,大光圈,平
APS-C 單反
廣角鏡
Tamron 10-24mm VC
Canon 10-18mm IS
Tokina 11-20mm f2.8 (可以用上full frame,但係得16-20可以用)
Samyang 10mm f2.8(手動對焦鏡)
Tamron Canon兩支光圈細,但係有IS搭救
Tokina Samyang優勢在於光圈大
4支鏡畫質都好好,揀邊支見仁見智

標準鏡
Sigma 18-35mm f1.8 ART
大光圈,sharp到爆,我覺得唔需要揀,一定係佢

EF-S 24mm f2.8 stm
餅鏡,畫質都合理

EF 50mm f1.8
窮人三寶之一,冇咩理由唔入手,作為新手練習都唔錯

遠攝鏡
EF-S 55-250mm stm
呢支鏡唔貴,但係質素好好,遠攝入門首選

EF 70-300mm 
新版鏡有個mon,好似好得意咁,質素都唔差
亦唔會好似T記咁多問題
Full Frame單反鏡頭

有錢就一定係原廠鏡 大三元 小三元
Sigma ART系列sharp到冇人有,對比原廠平好多(24-70/24-105art 據講走焦好嚴重)
Tamron近年出嘅鏡提升咗好多,比得上art系列,防震(VC)應該係市場上最強,但係好多鏡made in支那
Samyang又係性價比極高,但係大部分鏡頭手動對焦

廣角鏡
Samyang 14mm f2.8 AF
畫質冇投訴,又唔貴,仲有AF

EF 16-35mm f4L IS USM /f2.8 USM iii
個人首選,畫質冇投訴,f4版有IS方便拍片

EF 17-40mm f4L USM
最平嘅紅圈鏡,但係無論係插APS-C機當標準鏡,定係當FF廣角鏡,市場都有太多更好嘅選擇

標準鏡
Sigma 35mm f1.4 Art
Art系列比得上Canon 原廠35mm L鏡,但用係5d4要熄correction

EF 40mm f2.8 
價錢質素合理餅鏡,輕便首選

EF 50mm 1.8
窮人三寶之一,冇咩理由唔入手,作為新手練習都唔錯

EF 24-70mm f4L IS USM ii
EF 24-70mm f2.8L USM ii
FF機kit鏡,畫質冇得拗,f4版有微距幾好用

EF 24-105mm f4L IS USM ii
FF機kit鏡,紅圈鏡畫質好難差得去邊
雖然畫質同第一代比較冇咩提升,但係如果冇第一代,絕對唔會係錯嘅選擇

遠攝鏡
70-200mm 
EF 70-200mm f4L IS USM ii
EF 70-200mm f2.8L IS USM iii
Tamron 70-200mm f2.8 G2
3支鏡畫質都係冇得彈,睇價錢 + 個人喜好

EF 135mm f2L
20年前嘅鏡,今日都係頂級
Full Frame 無反鏡頭
全部都好Sharp 鏡尾做得好貼sensor 所以畫質提升唔少 但缺點係貴 同埋好多都無貨 平民玩家難以入門

定焦鏡
RF 35mm f1.8 IS Macro STM
RF 50mm f1.2L USM
RF 50mm f1.8 STM
RF 85mm f1.2L USM
RF 85mm f1.2L USM DS
RF 85mm f/2 Macro IS STM
RF 600mm f/11 IS STM (固定光圈)
RF 800mm f/11 IS STM(固定光圈)

變焦鏡
RF 15-35mmm f2.8L IS USM
RF 24-105mm f4L IS USM
RF 24-105 f4 - f7.1 IS STM
RF 24-70mm f2.8L IS USM
RF 24-240mm f4.5-6.3 IS USM
RF 28-70mm f2L USM
RF 70-200mm f2.8L IS USM
RF 100 - 500mm f/4.5 - 7.1L IS USM (去到363有5.6)
RF 1.4x
RF 2.x

副廠鏡
Samyang 85mm f/1.4
Samyang 14mm f/2.8

Adapter有3款,插filter嗰隻應該好有用
EF to RF
EF to RF + Control Ring
EF to RF + Filter
新手留名
新po 留名
留名
買左支ef16-35/2.0 半年,想問下有咩保養要做?
未聽過枝咁嘅鏡 係咪買左老翻?
一支鏡有咩保養?
係2.8
一睇就知我係新手,多多指教
防潮箱 吹塵 抹鏡身 有信心先抹下前後玉(通常新鏡吹就夠)
吹塵,係咪即係分離個body 同機身,之後用個pump噴下佢?
係 記得唔洗掂住個前後玉吹 有吹唔走嘅嘢先再諗抹都未遲 有好多塵嘅時候就千祈唔好抹 盡量吹
謝謝你
無追幾個post。

你有無買r5/ r6?
買左R5
勁,有無買部m1 macbook pro 剪8k 片?
定係買張勁graphic 加多幾條ram?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞