Canon 用戶討論區(23)MOKO 20樓新毒氣室開幕 一闊三大

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
https://www.canon.com.hk/consumer/uplift-for-enjoyment/
trade in舊機特價買Adapter 同直倒
大家覺得sigma 50-100mm f/1.8值唔值入手
我用90D
呢枝係apsc嘅嚟講真係一枝獨秀
畫質靚 大光圈
但重同冇防手震又冇防水
好似真係專攞嚟影人像
但又冇女被我影驚用唔著
但單反鏡我又驚而家唔買之後買唔到
有冇師兄用過可以俾下comment
有冇試過拎佢影生態 會唔會震到傻
Apsc 單反鏡一律唔建議買
因為最後都會變FF無反?
我諗90D個spec都應該夠我玩好耐
r6 firmware v1.31 已出
依家有乜鏡做到full time MF? 我上左1.31都未做到
RF大白&小白
過多幾日再up
我覺得加左好大舊
所以一路冇買
50-100mm太重了就是
狗衝1.30瀨野後,呢個睇定先,反正唔急用機,睇多兩星期冇鑊氣至up!
最怕中埋啲奇怪bug要拎返原廠
依家1.2.0用落冇事就暫時繼續用
我係以運動攝影同垂直相為主,九成相都係垂直,所以直搗於我黎講好重要,可以講係必買..
其實我都想down返落1.20,但唔肯定可唔可以downgrade,陣間變磚就碌柒..
都係㗎,升咗最保守係繼續升,除非用落冇事
罪大/富士
全部都有副廠直倒
唔似無肉食
我習慣手持唔掛頸,要有直倒,先用到無名指以下既手掌位去比力,插支小白玩一日,淨靠三隻手指真係玩唔掂
噤工作需要就買啦
我興趣姐
店員可能係………………
一出買左
之前平放左比個學生
用7D II 到 對焦快 SHARP 散景柔 好平

除左重同無 IS 之外都OK
你想係APSC用到 80-160MM 就可以買佢 IF 你唔升上 FF

Off topics 放落m系 用*0.7 會有黑角
但會變 1.1 光圏

唔上ff 可以買 apsc 得幾枝鏡值得買
sigma 8-16mm
1835 f1.8
同 50-100mm f1.8
想問下有冇試過夜晚影
我有時會夜晚影生態嘢
我諗緊係低光環境嚟講f.1.8冇is係咪比f2.8有is好
夜行基本上都係用flash/led panel, 光圈無乜所謂,反正都係要收光圈攞深啲景深
啱呀,除左影瑩火蟲唔開得燈。 日光日白影,收到f8都係基本啦,光圈大都無用
夜光菌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞