Canon 用戶討論區(23)MOKO 20樓新毒氣室開幕 一闊三大

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
肥花買鏡其實都係差唔多價

起碼我買過枝RF35.8同RF2470都係跟街價
我玩單反買出咗一排嘅鏡都跌咗唔少價
頭先去萬成買少少配件,離遠已經望到門口兩邊各企兩個店員,唔講以為入左大陸酒樓,行人去度體溫後,就被個店員人釘人跟住,問我要乜,我話睇睇先!兜個圈,佢又從後跟住兜圈,除店員外,成間鋪得我一個,最後買少少配件走人,等出單找錢過程店員好熱心咁問我用緊乜系統?有冇興趣換機或者買支鏡?最後連相機袋、氣泵、抹鏡紙都想sell我.... 到我行出門口仲聽到幾個店員講 "多謝幫趁,下次再光臨!"

我已經係中坑,從讀中學時已經幫趁雙成,當時已經覺得佢地好有性格,到十零年前佢地掛住做自由行,店員個個對眼更加生上額頭,對港客態度特別差,所以無謂阻人發達,就開始冇再幫趁佢,估唔到而家咁情況,冇自由行,店員變返正常人,居然會向我笑同講多謝,其實真係唔多慣...
我諗雙成真係 黃金時期跌到地底
之前入去睇腳架,sales好有禮貌喺我距走前講咗句:「多謝參觀」,之後所有機同鏡都無喺雙成買了。
想買支二手鏡

其實成日係肥花放嘢個爛皮梳化收賣佬啲鏡點
買過幾次 ok 但你要識買
係咪反而唔慣?感覺好詭異?
以往入去都係隱形人一個,冇店員理、冇人在乎你存在,可以好盡情window shopping,睇完就當買左!
而家入到去好似有盞spot light射住,全部店員望實你,甚至跟住你行,睇野都睇得唔自然,有種好想快d離開感覺..
有咩技巧
咪都係嗰啲睇下有冇塵有冇花
如果賣家聲稱件貨正常,我拎上手會睇清楚有冇佢事先所講以外明顯花痕,尤其是鏡片,再全開光圈於燈光下望一次鏡片有冇發霉或者沙石 (有d鏡,例如Sigma ART鏡冇接相機會全收光圈,就自己執生),細細力、慢慢咁搖支鏡,感覺內部有冇零件鬆、甚至甩出黎郁黎郁去,用手指頭貼住mount位摔一兩個圈,感受mount位螺絲頭有冇"pay口",如果支鏡被粗暴拆過,螺絲頭好可能花晒爛晒,再望望螺絲齊唔齊、上filter位置有冇花晒兼滑牙、仲有鏡頭最前端,印有鏡頭資料膠圈完唔完整,有冇痴到凹凸不平,因為大部份鏡頭拆開時都要撕開膠圈...

Check晒外觀冇明顯問題就可以接落相鏡試,都係不外乎試有冇大走焦,對焦/變焦環順唔順,有冇過緊過鬆、雜聲之類,仲有光圈收放有冇問題 (我通常會試最大、中間、最細三個光圈數字),試晒冇問題,最後睇埋機/鏡之間連接有冇鬆,有冇不尋常虛位,都冇問題就睇睇跟配件齊唔齊,例如賣家聲稱齊包裝、跟原裝hood、購買單、保養證之類 (對埋鏡頭號碼)...... 全部冇問題就俾錢,全程五至十分鐘搞掂!
Detail到
賣就賣得多 真係好少買
咁ebay買鏡咪賭咁滯
我反而極少賣二手野,尤其是鏡頭,因為好怕撞到驗屍官,拎住支鏡左照右照,有粒塵話減二百、有條幼過頭髮絲花痕又要減二百... 心諗而家你係買二手野,有正常使用痕跡好正常,要冇花冇塵死去買全新啦!試過兩次感覺條友有心借意壓價,立即收走唔賣,所以我d鏡閒閒地都跟我十幾年,最耐果支EF 70-200mm f/2.8冇IS係1997年買落..
至於外國網購鏡頭,保養本來已經係水貨看待,加上有一定風險,除非平香港行貨好多,例如平兩成,否則都唔會搏,所以從來冇買過,我人生連水貨鏡頭都只買過一次,仲係香港鋪頭買,係Canon 300mm f/4 IS,當時行貨剛好一皮野,水貨$7980,真係相差兩成,仲因為係定焦,比較少走焦問題,所以至買水貨... 反而攝影配件就成日外國網購,閃燈、柔光箱、燈腳、燈夾,甚至膠布,都係網上訂..
一直用開kit

前排手痕買幾支水貨副廠 平就平唔少

但玩厭放出去個價就好閪先有人接

對付到場壓價撚一係落不議價 一係落不接受即場議價

我自己就一定唔會講價
咩外國page 買
我只識去塋記
如果買新野主要去B&H,少部份會Amazon,近年仲有Adorama,不過因為佢運費比較高,係冷門到佢至有至會幫趁,主要都係前面兩間...
我會試埋對焦,擰到無限遠對最近,由最近對無限遠,試幾次
有無巴打知邊度有50 1.4賣?
行咗天祥肥花都話唔會再返貨
二手就嚟2000一枝
訥枝痴l線 明知AF已壞 optics又唔好
二手都夠膽叫咁高價
呢枝痴l線 明知AF易壞*
Ef鏡 乜鏡都高
就係驚摩打壞 先唔敢買二手
R5 R6 1DX3 有更新了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞