Canon 用戶討論區(23)MOKO 20樓新毒氣室開幕 一闊三大

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
我兩年前買24-70 f4二手,3600-3900左右
而家升到4300-4600
我真心問過自己,當Sigma 60-600mm f4.5-6.3 os sport鏡賣唔使$12k,一支tele-end 500mm得f/7.1細光圈zoom鏡真係值$25k?到底係因為牌子係Canon?還是換個RF mount而貴?定係佢有過人之處,值得比副廠賣貴超過一倍?
好記得rumor最初傳出呢支鏡,我睇完spec講過新出最多值$20k,之後慢慢回落到$16k,係我太out,同新產品價錢脫節?還是Canon太進取?

電腦同大部份數碼產品俾我感覺係,當新科技取代舊科技,其實價錢一般都係同舊科技產品差不多,只係以新型號取代已停產舊型號,反而Canon可以以舊型號鏡頭近乎倍數價錢,為RF新鏡定價..
為了解多d Canon RF 100-500mm鏡頭資料,居然Google到dcfever二手網個明顯行騙post,支那狗真係幾十年來都冇進化過,去繁體網站行騙,好心轉返繁體字,戒甩匪語至講!
放咗大白2, 心痛中
Sigma 唔計質素 都重100500 足足一陪
噤重真係唔出鏡好辛苦
鏡質素就其實現代鏡好難差得去邊
係對焦 快d 個d 會改良
新既RF鏡價定價就一定係貴
但依家個價係炒價
過返1年左右先有機會平返
期待rf100 Marco
不過唔知幾時有貨
用得tele鏡,大部份人都係為左影生態
用RF鏡個對焦真係會快好多

我自己擁有Sigma 150-600C, 借過朋友既EF大白II同新既1858,Sigma既對焦速度的確係輸。人地原廠個鏡身輕咁多,個摩打要用既力自然細啲,速度自然快啲,無得拗。

講性價比,副廠當然贏曬,但追求最好既對焦同畫質,只有乖乖地課金比原廠......
Rf100-500賣2699美金,其實係21000港幣,只係冇貨,迫你食炒價
Ef100-400係2299美金,18000港幣,二手都貴,短左但係同重
事實上兩支就同級,rf賣貴左,不過都理解
其實唔係太想佢食光圈加焦段就真,做番400 5.6仲好
100-500對手唔係副廠啲600,而係100400

對於超長焦,其實一定係副廠好少
Canon俾既答案係兩支奇怪既600同800
雖然我對呢兩支野劣評,但確實可以用
我黎講,如果帶相機出去影相,都一定用背囊,其實重多1.3kg都唔會好覺,係影相時托住就大分別,不過我如果明知影比較長時間,就算用70-200mm f/2.8都帶埋單腳,影得舒服好多...
明白每人要求唔同,我就寧願用平一大截,但效能冇咁高舊鏡,真係人窮志短!
咁又係,加上而家相機高ISO都做到低noise,閒閒地推到上6400都影到又滑又sharp數毛相,又明白佢點解f/7.1都夠膽咁進取既,完全係機身優點,補償到鏡頭缺點..
影生態通常都揀好天先出動,光圈7.1其實唔會好覺有問題
太高iso既話,後期點執都係會差啲。如果唔係影BIF既話,通常都用腳架+慢快門
我會攞枝大白2夜影巴士, 光圈細 1/3 都由 OK 變奶嘢 (motion blur)
以現有技術轉 82mm 口徑應該同大白2差唔多重, 依然維持 77mm 搞到 400mm 得 f/6.3 真係唔多開胃

不過可控性上原廠大白系列點都係最好, 變焦好順暢
Tamron 150-600 同 Sigma 60-600 我都有, 始終係偏重夾大枝, 攞出街唔都無咁方便, 通常要同機身分開, 要用時再駁埋一齊; 另外因為前組鏡片有咁上下重量變焦𤧖都緊啲
Iso較高1/3級咪得
已經用緊 ISO 6400, 免得過唔想再上, 6D2 嚟渣...
拆套裝攞枝鏡嚟賣我就知, 拆機攞粒電嚟賣我都係第一次見

夜景巴士就真係幫你唔到喇
不過RF大白比EF2代係輕左既

用小白得唔得?戴頭盔先我完全未影過巴士
師兄如果唔介意比貴少少,可以比錢買一隻叫做topaz denoice ai既plugin,我打雀都係用佢執,後製做降噪非常勁,最恐怖係啲detail仲keep得返。
鋪頭?有人話應該係呢排買R6可以加$99換購,間細鋪拎張dealer單,自己先上網換購返黎賣,未必係拆機黎賣...
多數係比錢前chk支鏡,插落機試就要比左錢先,比錢前chk到front end thread有花,佢都肯換比你,不過當然,條友有機會有啲黑面
我都見到好柒,呃人呃得咁on9,btw呢啲其實可以點呃?
收到!咁萬成呢??
佢喺盒 EOS R 攞出嚟, $460
咁同水貨電有咩分別
有水電買我又冇所謂啊
佢部R想換咩電賣比咩人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞