Canon 用戶討論區(23)MOKO 20樓新毒氣室開幕 一闊三大

1001 回覆
7 Like 1 Dislike

我幾後悔個陣唔係買18-150kit
有既,Samyang囉,不過買得佢,我不如等Sigma或者Tamron出RF鏡..
85.4 唔差喎
加99蚊換電其實係咪攞住email上canon買?
朋友有支,上星期試過,全開光唔掂,無論邊位同中心都偏鬆散,要收到f/2.2至叫做比較sharp,相比近年Sigma Art鏡全開光圈都利到𠝹手,我有支50mm f/1.4 Art,影半身人像可以合埋眼全開光圈黎用,之前又試過支105mm f/1.4 Art,真係一試難忘,成日心思思想買,驚遲早忍唔住買返黎,就算EF mount都照殺,寧願加轉mount用.... 所以我寧願等RF版Art鏡,一定好撚正!
1) 優惠期內到Canon指定授權經銷商購買R6機身或套裝
2) 上網登記保養
3) 過兩三個工作天後會收到電郵,叫你scan/影保養證同購買單副本俾佢
4) 正常情況下,十四天內會email優惠碼俾你,可於e-shop內以$99訂購LP-E6NH
5) 兩個月內,貨品準備好就會email叫你上showroom取貨 (除非你訂購時揀順豐送上門)
唔該晒ching
決定5月頭 逐間逐間問
睇下有冇得買R5 捆綁式買到轉插或直倒
咁不如呢家就喺官網訂?
想買R5,窮撚想分期同trade機,邊間抵啲?
1.上dcfever賣機
2.再落肥花分期
支70-200f4真係好吸引, 但萬二蚊始終比唔落手,
睇返70-200 f2.8個價格走勢,
如果想一萬蚊內買到70-200 f4係咪起馬要等年半?
等供應充足
你睇個傻鳩mount都炒到2k就知冇咁快
基本上canon自己嘅產能都只係夠食R5/6
本身今年cp+就要出新鏡
但因為產能問題都拖到4月先出百微/4868
問題係派貨同實鏡都仲要等到7月頭
基本上canon個產能已經打爆曬
自己官網訂個ND Adapter
再出街睇下有冇現貨既普通Adapter連R5買
ND Adapter到左再賣番個普通Adapter出去
二手有人放咩
巴打你邊間有搏?
唔同用法啦 ND 唔可以當普通用

BTW 我隻ND 等左近四個月
貨少咁咁樣加價 crazy
直倒呢巴打 有冇加到咁勁?
想問 EF 16-35 F 2.8L III USM係未會唔再出喇?我係星際問左幾間都
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞