Canon 用戶討論區(23)MOKO 20樓新毒氣室開幕 一闊三大

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
其實當年EOS3/5眼控對焦都幾廢,唔係咁有效率,所以好多人都寧願唔用,不過時移世易,經過廿幾年,可能會改良到好實用都唔定,就睇佢正式出街後到底係點..
期待部r1會點出

又有新嘢
係咪都長插直倒,冇關係

電都係一個concern, 以前一仔一粒電玩到二三千張,呢家R5 一粒玩三百張,當佢有一千都合格,唔一定要買士啤電
其實都唔差架,以前啲機轉對焦點要按制加用wheel 去轉,似舊底影直倒但冇joystick 咁, 多點都未必會想下下轉,有眼控可以懶好多,就算我部eos 5 得五點我都有用

不過呢家揀得快好多,又甚至face detect 都已經識自己搵,我期待係影合照,多人場合,你眼望邊個就對邊個 同埋要打直都用到

btw R3 隨時調番轉會cut 扭mon, 真係要知spec 先諗
兩支炮反而唔太吸引,好似就咁加個adapter 上去,光學冇因應rf mount 而改

反而支百微可能係黑馬,可以控制個散景,如果係玩柔焦,隨時係另一支人像必入鏡
唯一優點應該係可以用rf extender
有百微等我仲買咗枝85
本身有炮既點會為左呢樣已換 出得好行貨,咁多支rf 鏡最無誠意既兩支,真係為奧運而出
其實枝新百微好似好屈機
又1:1.4
又SA control
不過個price tag仲屈機

宜家啲EF鏡係咁俾canon discontinue
幾時可以大減價益下啲舊用家
有價錢了? 起碼萬頭
預計零售價 :港幣11,380元
CLS!除24-105mm f/4之外,暫時好似支支RF mount L鏡都過萬,我寧願加mount用返EF果支100mm好過!
Canon死忠表示升RF真係一身蟻
Strong hold EF算9數
尋日試過插支1996年出廠冇IS EF 70-200mm f/2.8同2007年出廠冇IS 24-70mm f/2.8落去R6試(經轉mount),都仲幾好幾sharp,對焦仲係幾快,機身又有IS,其實冇乜需要換............... 繼續自我催眠..
有轉接環用駛乜咁急轉 RF 鏡
我枝 100-400L II 都會用到壞為止
有時打雀見到班師兄揸住部R5 又好似真係幾爽
但係宜家自己啲器材有夠做
矛盾位在於入唔入EF鏡好
始終EF又無前途
第日二手都唔知有無人接

btw有無巴打Canon富士雙修
部xe4+56 1.2玩旅行snap+人像點睇
等效85正唔正
巴仲會唔會入EF鏡
年頭先入咗枝 Sigma 60-600mm Sport, 有排都唔會再買鏡...
我都上年尾入咗枝Tamron150-600
留返啲EF鏡俾個孫第日當FD鏡咁玩
我嗰枝一代個對焦摩打早兩年好似收咗皮, 過咗 500mm 對唔到焦, 之後就無攞過嚟用
EF 鏡係大枝啲啫, 同一個 spec EF 版同 RF 版影出嚟都無乜差異
EF 白鏡仲要全部可以用增距鏡, 我寧願 strong hold EF 鏡
枝G2真心抵屌
strong hold EF
而家就盡量唔好買新EF鏡喇,好似我咁,仲有成手EF鏡,經濟環境又唔容許成批換,加mount繼續用就ok既,至於RF鏡,留返有心有力既人買啦,自問買唔起,售價已經超越我能力範圍,85mm f/1.2 DS要$25k,癲既咩!35mm f/1.8、85mm f/2就可能買到既...
60-600mm sport好鏡黎,tele-end仲sharp過150-600mm sport!
新手影相(拍人像多)+拍片vlog
打算入手EOS M50 MARK II
本身有支sigma 30mm f1.4

應唔應該買支18-150百搭?
定係11-22 平時影人像o唔ok? 之後去旅行又用到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞