Canon 用戶討論區(23)MOKO 20樓新毒氣室開幕 一闊三大

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
想問下如果 舊 ef 鏡,冇 usm stm 果d 例如舊 50mm 1.8 35mm 2.0 係eos R 對焦快唔快?
平嘢就買過枝新架啦 舊摩打快極有限啦
想入支長鏡嚟影下風景 唔打雀
亦都唔影人 已經有支85.4
同埋怕重 未必會揀f/2.8
f/4應該都夠
筆直約5000 有咩選擇

二手$4000內入支小小白is一代好
定係儲多少少 二手$6000入支小小白is二代
差二千幾 買支十幾年嘅舊鏡係唔係好不智
但係睇Review 兩支又好似差唔多

或者除咗呢兩支小小白 會唔會有其他選擇
我知龍仔支2.8 G2平靚正又fit budget 但係怕重 所以不了
一定係2代小小白 一係70300 ii 冇其他選擇
有fd想放一代小小白係4000內你有冇興趣
龍35-150
小小黑
有塊mon嘅呢支70-300 ii?
畫質係唔係唔太掂?

上showroom試下
唔打雀
全新既水小小白 non is 好似都3-4000左右
你去星際睇下
十五十六諗緊入唔入sigma50-100
睇好多人都話枝鏡係apsc鏡皇 好Sharp
同而家用緊嘅1835又好似湊做一對咁
重量同小白差唔多 都叫做可以接受
但始終個zoom range細 又冇防手震 又驚走焦好勁幾sharp都冇用
最慘係Canon嘅apsc又好似冇未來
而家玩緊90D好似已經係水尾 驚玩多幾年想升級都要轉FF就嘥咗枝鏡 到時又更加難放
真心 唔好買
可唔可以講下點解
你咪講左個理由
我本來係諗插落無反度可以解決防手震同對焦問題
但Canon又好似冇心出apsc無反
就係咁囉
我估我都會繼續玩部90D玩幾年嘅
咁可能見到抵買嘅二手再入嚟玩下
我估你唔會
貧窮限制咗我嘅想像
應該一段時間都唔會夠錢升FF
今年rumor 出R7 你可以等下
M50
新手主要影風景/人像,易handle?
Budget幾多
儲嚟買枝二手702002.8 L II啦
影風景你會唔會想wide啲?
24-70 f4 又輕又sharp又有防震,二手4000內應該有交易
70mm仲送埋macro
啱啱係20號官方到訂左1535
話要一個月
有冇巴打都係最近排緊呢支鏡嘅隊
我本身有支炒價前入手嘅RF 24105
所以應該都會考慮EF小小白ii
RF Ver真係唔值個價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞