開汽車美容店 你問下 我又答下

515 回覆
30 Like 10 Dislike
Detailing 收幾錢
放低幾耐
全車內外做
引擎倉做埋
訂左架新車(mazda),想問新車落地建議可以做d咩?
佢收費按手掌計,唔包凹凸。

其實真係好貴
訂左咩車?
cx5
第一次買新車,之前d車都冇搞過d咩
想做鍍膜

但架車有花痕又有石仔痕係咪唔建議做?
定要噴左油 去左d石仔痕先做?
車身黑色 渡膜 定 打蠟 好
想做鍍膜

但架車有花痕又有石仔痕係咪唔建議做?
定要噴左油 去左d石仔痕先做?
唔好意思上個月臨近新年開始忙 掛住做野唔記得左 去到啱啱諗住上黎睇下野先記得自己開左個Post, 我呢一兩日會再開始覆返Post

唔好意思因為每一個回覆我都會真正諗過先去覆 所以原諒我覆得慢啲
如果想平平地 你可以考慮去做車漆修復 幫你將而家個車漆做返靚佢
不過你話架車已經渣左十幾年 中途經歷左咁耐 仲要無保養開 可能車漆面已經侵蝕走左啲光油 甚至有好多龜裂等等 不過由於我無見到你架車 都唔敢亂咁判斷 不過如果正常咁既情況好少人會再普通翻新 因為坊間一般翻新唔會幫你淨係噴返光油上去 而且仲要考慮好多因素 一係就搵間舖直接幫你全車噴油 但又要考慮手工

如果你Budget有兩萬 可以考慮Wrap紙上去 因為一黎可以轉D特別既顏色 二黎你話架車好花 再加埋有撞凹 Wrap紙連做平個面差唔多呢個價
普通補油筆其實未必啱你用 因為你話個面積有半個一毫子左右 其實顏色唔啱都幾覺眼 如果你想平平地 可以搵舖頭幫你補返啱色 不過以我所見 坊間大部分舖頭都補唔啱色 就算有間專做賣補油顏色既舖頭補出黎都唔靚 即使我舖頭做法係自己溝色出黎補都唔敢話補到一模一樣

當然如果你唔係好在意 又想平平地既 其實補到差唔多色都可以 遠睇會唔覺眼 但如果真係好在意又想補返一樣色 去搵間好少少既舖噴油啦 唔好信果D話可以補到一模一樣既產品 始終一分錢一分貨 同埋越接近完美就越貴 呢個永遠唔會變
要唔中伏其實真係好難 就算有間好出名既品牌收成萬蚊一個鍍膜都可以中伏 其實真係睇師父有無幫你做好佢
要減少中伏機會 可以睇幾樣野

第一 舖頭必定要夠光 唔夠光既舖基本上可以Skip左佢 因為我見咁多個客 無乜幾多個會好認真望架車 如果舖頭連光都唔夠 你想望都唔會望得清楚 師父做野都望唔清楚 自然交出黎既貨都...

第二 有朋友曾經做過 你又睇過佢架車 (我知係廢話 但我真係好多呢D回頭客)

第三 太平價唔好諗 我之前有提過 價錢太低無可能幫你做得夠足 好合理發生

第四 平時Post出黎既車 最起碼都放大張相睇清楚 如果連呢啲相都唔靚 可以直接放棄

第五 大部分係停車場開既美容店都唔好諗 尤其係集團式經營 唔係針對任何一間 但差唔多全部都廢既

第六 汽車美容真係好睇手工 但係連鎖式果D我唔太建議 一黎填鴨式制度上位 又要追時間又要追數 二黎啲錢貴咪貴在佢既廣告形象

第七 我公司真係幾好 雖然唔係最好最靚果一間 但起碼我保證係有質素得黎性價比夠高 每個客都心滿意足咁走 而且好多客都願意介紹返朋友比我地
人你自己出又得唔得先 最多租計你平少少
你想做咩野 我都諗緊開自己舖名同買工具返黎做電單車好唔好
唔攻擊任何人啦 你諗下你係老細受唔受喇
我都計過果條數 比我咁做我笑到瞓唔著啦
我睇住條廣告出既 衝動性消費姐
講真邊敢認叻 又平又靚又正呢啲野睇童話書先有既啫
不過我宗旨係將可行既範圍內 做到最好為止
所以先會話我係性價比夠高既店舖
膠水漬其實一定會有 就算用到幾靚既牌子 有得一定年期始終都有 爭在易唔易處理 要完全無就無可能既 但貼好啲既牌子會較易處理
凹果D要打返出黎補灰或者就咁補灰 如果唔係貼左出黎都唔平滑
我自己淨係用過荔枝角果間洗車 洗車唔錯 真係有洗過有吸過塵 但價錢唔平
鍍膜打蠟果啲我有幾個客話幫襯過 但我睇唔到佢架車做過咩野
我估你講酸雨漬? 呢D漬如果你唔係即時處理 一般洗車洗幾多次都係度
越長時間越難清走 要清走酸雨漬坊間好多產品可以幫到你
有種家庭清潔用品可以試下 相信好多人阿媽都一定識得佢
支清潔液係藍色既 但要記得記得 要幫架車上返保護同做好清潔
但你講既一撻撻我未見過架車唔知係咩黎 最好搵人幫你搞
我見過好多客DIY完 最後得不償失 始終專業既野交返比專業既人做

(我無介紹任何清潔產品 唔識用會出問題嫁 我完全唔負任何責任)
啡鈴重新噴油 車架噴油換色
樓主有無做開電鍍翻新?
d電鍍邊好多水跡
08年歐洲車
樓主係咪港島東?
新車做咗鍍膜 平時有雀屎係咪可以就咁用紙巾抹走?

同埋想用膠地毯 因為之前落雨踩到成車泥沙
有咩邊款推介?同埋自己cut size有咩注意?

唔該
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞