開汽車美容店 你問下 我又答下

515 回覆
30 Like 10 Dislike
做過出名唔好既舖 做過有質素價錢偏高既舖 做過上門幫人美容 而家自己開緊舖
唔點名邊間好 邊間唔好 比大家八卦下 一齊理性分析下
點睇間野係唔係黑店,例如昆鳩個客錢
好簡單 首先去搵下類似 "香港X店汽車"、"車房X名單" 之類既FACEBOOK PAGE 望下有無佢既大名 都大約會知道 另外都可以善用GOOGLE 搵下舖頭名 + X店 等等既字眼 都會見到好多

另外亦有個計算方法 可以知道佢大約有無呃你 如果有興趣可以寫埋比你睇
有呀
上門做真係得咩 又無水又多塵
正常營運:
細到只可放一個車位既市區舖租 約3萬 除開1000蚊一日
一日開十個鐘全月唔休息 舖頭車位成本=100一個鐘

有經驗既店員(唔係師父) 一萬三 除開430左右一日
一日開十個鐘 唔計佢放假果啲 一個鐘成本43蚊

唔計【任何雜費】 成本一小時143蚊 一毫子都無得賺

又諗一諗 度一度 兩上一按裝修架生宣傳果啲呢 師父同老細呢?

當淨係計埋老細人工落去 佢乜都包晒 識晒點施工 其他唔理住先

一小時成本都200蚊(一日爆場爆足十個鐘咁計呀) 當老細開間舖都淨係為左份人工好無

有啲舖打個三層水晶蠟收598 你諗下最後會交咩比你

如果想知其他成本可以再同你計計 嚇都嚇死你
留左TG好似幫自己舖做宣傳咁 好似唔係咁好
睇你做邊科 大致上 上門做係可以成立 但係有條件限制

1. 必需要有蓋車場 而且唔好近馬路 通風得黎唔扯風
2. 水可以自備 我當日都係自備 20L 公廁水喉水
3. 自備發電機 (超嘈)
4. 用濕電設備
5. 自備光源 因為停車場基本上無可能夠光做野 起碼我未見過有夠光既車場
6. 要用發電機既施工程序基本上不可能夜晚開工 除非有完全唔嘈既發電機

仲有好多因素 最尾都係睇你做咩服務
好落力ching
其實點解鍍膜分左咁多種,有無啲人手Diy到,假設自己有場有水有電
想做鍍膜
但唔知應該搵邊間 怕walkin入咗黑店
老細,你呢個計法最後都係出去打份工好過。
自己開左間舖 眼見坊間好多唔合理既收費 或者一睇就知明呃既人 好想比人知等啲人唔好比人呃 希望大家格價得黎唔好比人搵笨 同埋唔想呢個行業比啲無良賤人(無錯 佢地無資格叫無良商人) 搞衰晒 始終大家既錢都有血有汗 比人呃過下次就會有陰影 呢個行業會更難發展落去
用邊隻蠟做研磨同拋光好
鍍膜其實好容易 大家都可以DIY到 連網上都有教學 雖然有啲人會專登教漏你啲重要既野 但係大致上都係咁樣做
通常坊間貴唔係貴在鍍膜有幾靚 因為而家市場咁透明 支鍍膜幾多錢大家好容易格價 而且買大牌子既鍍膜 其實大部分相差得唔係好遠 如果要求唔係好高 例如光澤度提高左幾多% 望落去有無得別潤澤 研究報告測試爭左幾多之類 其實可以搵隻大路既自己試下 但係必定要記住一點 做鍍膜個FOCUS係前期功夫夠唔夠 其次先係上完鍍膜有無幫你做夠野 例如有無曬燈 做得夠唔夠均勻等等 不過要做得靚 以上既野都唔可以少 只可以講係1分 1分咁加上去
唯有上網睇多D 或者搵相熟既美容店
我自問自己唔係第一 但保證做得夠好 交足功課 但係坊間太多超低價搶生意或者呃客既舖 啲客一係要求好高質素信品牌 一係比啲超低價呃左過去唔再相信 其實越老實越難做 我都只可以本住自己做足功夫 唔呃唔哄 用盡量低既價錢吸引客黎做一次服務 再推啲有錢賺既服務 希望挨過呢段時間 用口碑疊夠生意
過年前想打個蠟
揸緊掃把佬,
好似話subaru車身係用一隻叫水油既料

咁想問下打蠟方法有無唔同?
係咪求其一間都做到?
放心 你有呢個諗法證明你係正常人 假如我未入行前知道今日咁既情況 我會考慮入第二行 但係入左呢一行 做落又未至於無得做 唯有挨到有一日真係多人認同自己既手藝 先再諗賺錢既野
前題係睇你咩車 歐洲車好多偏硬 你用手打我驚打到你關節炎都未打好 有某D牌子車漆偏軟 我會形容出街擺一陣都會花
巴打有心做嘅不如留個tg喇
我用機呀,我之前做過呢行,最出名貴果幾間
我自己用開a1 ,仲有冇邊隻好用
千祈唔好
SUBARU係水油漆 有啲人叫環保油 你可以試下用拋光劑+手指超輕力捽下佢 都會捽花架車既車漆 如果真係要打蠟 你可以試下搵出名好既舖頭試下 但以我既經驗 一般車打蠟如果保持到三個月 SUBARU大約保持到一兩個月 真係想架車漆面維持到好睇 暫時只有PPF幫到你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞