開汽車美容店 你問下 我又答下

515 回覆
30 Like 10 Dislike
如果順便做四門隔音大概咩價,好似冇乜見人賣廣告做隔音
同埋就係驚一陣自己拆完仲嘈咗
搵日渣過去果頭搵下你先
有無d咩相認方法比我易啲搵
請教一下 ,
一年前做左 鍍膜
話就話2年期 , 到依家效果好似不大

想做拋光 令到部車SHARP D 同埋冇左D 大陽紋等...
有冇咩建議推薦?
3M有啲專門代理店做,5800/6800成架車,點睇
咁可能真係要成幅換左佢
FB有,叫aki 汽車隔音
睇啲post好似幾專業同work
利伸:冇幫襯過
我都想做 不過成6千好似太貴
邊間5800?問咗2間,大SUV都係$6800
問過,淨係幫你四隻門痴隔音膠條都2千幾
今日落完雨 架車好污糟
有泥漬 水漬,入邊仲有啲泥沙
係咪要盡快洗車?星四五六洗得唔得呢?新車鍍咗膜
好吸引
我揸舊車 成日想搵呢啲內外洗車
尤其是內籠吸下麈
但又怕人地見我舊車hea9我
每次諗完就算9數 自己搞
身水身汗 個吸麈又唔夠勁
真係想搵到有心嘅車房去洗
俾多啲又有乜所謂

另外想問點睇頭燈翻新? 有咩古惑位?
廿年車原廠頭燈黃咗想打返靚佢
巴打想請教下如果想自己洗車 有咩牌子shampoo, 洗鈴, quick detailer 推介下啊?
性價比高啲嘅product
洗車是但,唔傷coating就得。 洗完噴返quick wax先再抹車,快靚正。 用開龜牌/ meguiar
我公司有做透明同有色既PPF 不過坊間都有其他公司有做 唔知你係唔係搵到我公司 不過係唔係我公司都唔緊要 最緊要你睇過間舖手工係好既 價錢啱自己既 咁其實已經可以一試
如果你走入黎大聲問 終極渣滓係唔係度 而又真係去左我間舖 我比個九折你
呢個我就幫唔到你喇 因為涉及好多裝拆同揀材料既問題 而且坊間已經有好多專做隔音既舖 所以我放棄左呢一Part
不過建議你搵間做開有信譽既舖 因為師父唔熟手會好易整爛啲碼仔
應該係石灰水 哪死左落頭蓋 都好大忽
要點救?
自己裝拆其實都OK 爆左碼仔你可以搵方法整返實佢 出去做唔係唔好 但佢整爆你啲碼仔你唔知佢點幫你整返 而且都幾睇你有無心機做 有心機衰極有限既
邊度買到靚既隔熱紙,想自己痴
好似都諗唔到咩方法相認 不過已經有巴打搵到我
如果你走入黎大聲問 終極渣滓係唔係度 而又真係去左我間舖 我比個九折你
做個兩年期鍍膜 用一年左右差唔多要再做
因為鍍膜隨住你平時既使用 洗車等等會不停減弱效果
就算你做個五年期 七年期鍍膜 都唔等於真係可以用咁耐
只係效果會比較持續得耐啲 同埋三幾千蚊做個鍍膜 玩到兩年當賺左

如果你想Sharp D, 其實一般拋過光都會有分別
如果係清走太陽紋 就要做返車漆修復
一般黎講 研磨 既整個工序就係幫你修復返車漆
最緊要係間舖有無真係幫你做返足功夫
正常如果做左PPF 細細力撞花左應該都保護到既
車係消耗品 花下花下你就習慣嫁喇
呢個價錢 你要問返清楚係做邊個Model既隔熱膜
同埋過唔過到運輸署

3M有啲料要做好一架車成本都Over 10K
平啲既料成本都3K左右
加埋人工 呢個價錢我覺得差唔多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞