開汽車美容店 你問下 我又答下

515 回覆
30 Like 10 Dislike
貼膜 係貼左一張厚既膜係車上面 主要防止返物理既傷害 例如石仔 花痕等等
鍍膜 係塗左一層好薄既塗層上去 而且唔係一塊塊 由第一日做直至完全無功效果一日你都唔會見得到 主要係防UV 太陽 容易清潔既效果 但對物理傷害既保護相對較低
硬度成日都會用8H 9H 10H去形容 但呢個唔係鑽石硬度果個H, 係鉛筆果個硬度既H, 理論上 你做左9H鍍膜 用8H鉛筆係刮唔花架車 當然我都無實際試過效果 亦唔建議去試

鍍膜通常有分唔同年期 你當打返50%拆扣啦
因為鍍膜會越用越少 你做個3年期鍍膜 年半後大約剩返50%效果 呢個仲要係跟足官方測試及使用習慣既數據 好似電話使用時間咁 實際可能更低 咁我覺得就需要再做過鍍膜

PPF 移除既時候 絕對會對車漆造成傷害 只不過要考慮既係 到底移除既傷害大 定係日常用車既傷害大 而且牌子用料好 傷害亦都會較低 所以完全唔建議用二三線牌子 或者所謂自家製既PPF, 斷估一間公司就算一日做10架PPF 佢地既材料配方點都唔會好過賣PPF既公司 更唔好講香港既「自家品牌」PPF差唔多全部都用大陸/馬來西亞既製造廠OEM出黎 質素好差
移除唔緊要 但要考慮一個問題
一起紙 連車漆一齊起埋出黎 要諗下點解決呢個問題
唔係原車漆 好大機會起埋出黎
當係原車漆 通常貼頭冚 貼車頂既都係大陸紙 一起出黎就算唔起車漆都會留膠漬 要慢慢清潔返

除非你預左有機會重新噴油 如果唔係無乜問題唔起好過起
葵涌
大家討論下姐 都係講返現實會遇到既可能性
完全睇手功同時間 正常黎講 兩日完成到全車PPF 人工唔低於3萬
前提係舖頭夠咁既生意Full到工期 但我公司請唔起 因為未Full到
所以我仲努力緊 希望每位師父都出到3萬以上人工
暫時唔打算開名 如果你搵到我公司 我好樂意同你相認 多謝巴打先
Thank you ching
全行都知PPF鑊氣好重, 其實PPF主要係落TRACK用, 落完就搣
或者當換色, PPF話就話拎黎擋石仔,但到起返佢出黎會起埋本身車漆, 成件事好矛盾
同問,推
終巴有無做埋wrap紙拉花?
住村露天泊車 打蠟可以keep 幾耐
咁樣鍍膜全車市價大約幾多?
樓主我想問你覺得打完飛機搽浸精液上車漆度會唔會做到鍍膜嘅效果
我想問吓,車做鍍膜,想做好硬9H嘅鍍膜,是否需要用燈射、焗乾拒??

如果無呢?
巴打,
我岩岩出左新車
咁你建議係咪唔好去貼ppf ?
係咪走去鍍膜好d ?
夾軨可以點保養?
PPF 其實又無你講到咁恐怖既
依我所知 一開始係軍事用 用喺啲直昇機 飛機既螺旋槳果啲位置 因為容易損害 而且果陣既 PPF 其實唔適用喺車上面 到之後發展到賽車啱用其實已經改良過 施工可以轉到一定既角度 而去到近年坊間一般使用大牌子既PPF 其實已經改良左好多次 可以用幾年都唔會撕起原車漆
唔好意思 我上網搵過 鍛膜 但簡單睇過之後暫時唔係好理解 希望你都可以簡單講解一下 我有時間會研究 如果研究到都可以分享比大家知道
暫時無比較過呢個牌子既產品 如果唔太追求某啲特定因素 坊間大部分熱賣產品都可以滿足到基本要求 當然如果你認為佢有某啲功效特別好 我都可以試下 然後分享比大家知我既經驗
如果搵到我公司 我公司既深層清潔都合適你既需要 不過暫時唔打算開名 如果我決定開名一定話你知
如果搵到我公司 我公司既深層清潔都合適你既需要 不過暫時唔打算開名 如果我決定開名一定話你知
有 淨色貼 拉花 設計都有 不過無力推 因為香港唔興
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞