開汽車美容店 你問下 我又答下

515 回覆
30 Like 10 Dislike
呢個問題真係好深奧 我都想講多少少自己睇法 如果無興趣睇落去我只可以答你一句 只你有自己先有答案

當比我圍爐取下暖 其實都有少少原因 唔係純吹水既
我初開舖時收費大約二百中洗一次車
包括
Pre-Wash (7~10 mins)
車軨除鐵粉捽乾淨 (15 mins)
洗清水 (~3 mins)
噴洗車泡沫 (2 mins)
捽梘 (5~10 mins)
洗清水 (~5 mins)
抹全車一次 (~5 mins)
全車風槍吹水及抹乾 (7~10 mins)
內籠基本吸塵 (7~10 mins)
內玻璃窗清潔 (5~10 mins)

一個師父我要做大約1個鐘 收你兩百幾 未計你唔知幾耐先拎車 你話抵唔抵
我聽過有渣舊款車既人話架車好耐未試過咁乾淨
亦都聽過渣靚車既人話出去洗車只需90蚊
最後總結左 唔係我做得有幾靚定幾平 只係睇個客有幾咁無要求
最後只可以迎合大部分車主 降低價錢只做基本野
so far 未試過有一架車話我做得唔夠好
我同拍檔傾降價降質素時都淨係本住一個宗旨
【我地好希望比人放上網投訴 等網民評論下同價錢有邊間好得過我地】

以上係我自己個人感覺 以下係我純粹個人分析
一間舖頭 市區位 舖內可以放幾架車 當生意好 每日都有5個鐘爆左場做緊生意 每個位每個鐘成本都200蚊 你覺得商人立場咁既價錢洗車算唔算貴
貼膜成本幾錢
Wrap又成本幾錢
睇牌子 如果用正常紙計

PPF
平既 8K左右1卷紙
貴既 15K左右1卷紙
應該1.3~1.5卷紙做好 唔計大車 唔計做衰左要重覆做

Wrap
平既 4K左右1卷紙
貴既 9K左右1卷紙
應該1.卷紙內做好 唔計大車 唔計做衰左要重覆做

以上唔計好特別既色或者新出既紙 只計大路品牌既紙錢
未計人工舖租所有野呀
明白哂 放假猜猜佢先
你又話會中伏 又話最緊要唔好俾人呃
唔撚試過我閪知人地有冇當我水魚咩

問你邊間好又懶神秘 明明自己都要靠口碑就阿支阿阻扮高竇
人地啲大牌子貴一貴都有客咪就贏你地呢啲位囉
如果架車渣咗十幾年,車身車尾都有小小撞凹,同埋成架車好多個位都好花,想返新有咩可以做又唔洗咁貴嘅?
好多謝你既建議 其實你都唔係第一個話我既人 我知你講得好啱
睇住坊間一堆標價好平 講到自己做好多野既舖頭
最終一問先知標出黎既服務同價錢完全無關係
其實我自己舖頭宣傳唔係收埋收埋乜都唔講

只不過出面太多標價平到嚇死你 實際功夫更加嚇死你既舖
我見過有Group友開舖話HKD 5XX 三重水晶蠟 有林寶去幫襯
結果我扮客去做 全程睇住 發現原來打個3合1拋光蠟交貨

老實講 如果一般做Sales要 "蒙" 客上數 呢一行直頭係靠 "呃" 去上數
"蒙" 都仲交少少貨比你, "呃" 直頭乜都無交過比你
但係啲客係唔係要交足貨先收貨 我好肯定一定唔係

講真我而家如果話你知 我收1500蚊 保證交足貨比你
可能十個網上客都無一個人願意比 因為坊間太多話比你知600蚊交足貨比你既人 有上門做 有舖頭做 直頭講得出既服務都肯應承比到你 收左錢最多咪上X店車房Group, 宣傳得多自然有人信

如果要為左收多一兩個客 而要令到本來有機會認識更多知識既人走去盲目消費 或者死sell自己舖頭 咁好啦你當我扮清高 起碼我夠膽講一句
凡有睇過我呢個Post答人野既人 起碼比人呃既機會細左

如果問我有咩得益 只要越多人知道咩先叫好 我相信只要我挨得過呢段時間蝕錢蝕到HIHI 第日有人問邊間汽車美容做得足做得好 我一定榜上有名
睇完你咁講我估你本身唔係好注重架車既車漆保養
撞凹先唔理會 因為唔知有幾嚴重
架車如果好多位都花 其實淨係拎出去做車漆修復都唔會好平
加上你希望唔好太貴 而對你黎講貴既定義我唔知係幾多錢
所以建議你唔好太大期望 除非你願意拎幾千蚊出黎做返車漆翻新 而又搵到合適既舖頭
沒錯,完全唔注重
不過budget 兩萬內都接受,除左車漆,仲有咩可以做?有凹,貼車膜得唔得
我部車屁股位甩咗漆,挫得幾深,
範圍大概半個一毫子,但唔知點解就係勁顯眼
買補漆筆其實得唔得?好障眼想補返佢
明白巴打唔想個post變質 或者換一個問題
作為車主除左比錢去試之外有咩辦法知道間野係唔係伏?
撇除左嗰啲價錢特別平嘅鋪頭
假如我想6-7千做個鍍鏌 睇你之前覆依個價應該係正路
坊間咁多間鋪 有咩方法可以減少中伏嘅機會?

始終上網search太多膳稿打手
結果唯有貴少少去幫襯大牌子
4K幫我wrap ok?
知唔知邊度會做
某屯門汽車美容開班教打蠟
張證書有咩認受性?
逆市賺錢真係易
好想去樓主鋪頭洗車,講到咁乾淨又不妨試吓!講個地區嚟比我撞下都得掛
凹咗嘅地方你貼咩上去係凹

貼膜真心要揀間好啲,如果質素唔好第時想搣出嚟都幾麻煩,可能有膠水漬。
平嘅方法
-用油掃/補油筆
-貼張貼紙遮咗佢

貴嘅方法
-噴油
咁都係車漆?
咁凹個D點算?
點睇NTI
車身同玻璃果d漬點解洗完都重係到?近睇會見到一撻撻果d,請問要點搞?
想幫個鬼面罩wrap黑色,大概幾錢?
有無鋪會做細Job
訂左對Chrome面側鏡Chrome
想Wrap PPF
好有心覆
留名學野
但樓主個user name 好得人驚
頭bumper花左想整返
係fb成日見大國手有廣告
整得幾靚,不過又好似貴少少
巴打知唔知呢間質素如何
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞