開汽車美容店 你問下 我又答下

515 回覆
30 Like 10 Dislike
你可以出去問下唔同舖有無得救既 呢個時勢 有啲舖為左生意 唔介意賺少啲都會做
差唔多價錢喇 料錢好貴
盡快洗車 正常就算唔即時洗車 都應該用淡水沖走佢 再抹返乾
痴住係架車越耐越唔好
其實坊間好多都係Hea做 因為收既價錢唔容許佢地好仔細咁做 如果唔係就要蝕錢 如果唔係為左同朋友吹下水 或者無聊到要落街洗下車 我覺得冬天都仲可以自己洗 夏天洗到身水身汗就真係唔知為咩

頭燈翻新其實好簡單 搵一間工序係幫你磨走表層氧化物 再用拋光劑做返靚個面既

***千祈唔好搵蒸薰鍍膜等霧化產品做翻新 淘寶買到 幾十蚊既野 但係保證你後悔
如果你有做Coating, 車漆用返中性既洗車液就得 唔好搵啲含蠟既產品 唔好用水鍍膜 一般洗鈴用返洗車液再抹佢都OK 一個月左右出去洗次車 清埋車鈴上既鐵粉 通常都係加幾十蚊就會幫你搞埋
我見過既車主裏面 大部分人一個月自己都洗唔到幾多次車 無謂買太多產品

唔傷Coating? 噴Quik Wax?
首先唔建議自己搞 因為好多車主做DIY都會唔小心重手左 傷車漆 或者輕手左 以為無用
石灰水可以試下用微酸性既清潔劑去清潔
有牌子既隔熱紙 料錢你預要3K左右
新手DIY唔建議自己試 因為要一黎要濕錶 二黎要熱風吹
我唔理,我要自己試下玩

想知邊到買到隔熱紙
3M 可以上官網買 亦都可以去有做車窗隔熱膜既舖買 因為你搵代理商買一架車既用量我諗佢直頭唔會睬你
龍膜香港代理都有賣 但係咁樣散買應該都幾貴

其實可以淘落黎 大陸都有啲牌子真心唔錯 不過價錢唔平同埋要小心淘左啲假野返黎
收到
咁你話好嘅頭燈翻新 expected應該係幾錢到?
同埋點先可以確定唔係用淘寶個隻
就一於咁話
如果無做coating呢?
巴打做9H coating 幾錢? model3
可否tg我
Tg: t.me/leihoho
搵人搞要幾錢? 1/3 SEDAN頭蓋
好那樣衰
新車落地其實使唔使做咩鍍膜?
或者應該講,唔做真係會好大分別?
假設同樣嘅車一部有做一部冇,幾耐先會睇得出分別?

利申,泊街
你無圖,好難答你。有啲淺層嘅都有得救。太大忽嘅話,又那得太勁,執過塊二手好過
你頭燈正常老化 坊間500~700應該都會搵到
我舖頭都係收緊HKD 588, 痴埋PPF都係HKD 888
正常望都望得出 不過如果你事後望到佢係做左落去 都救唔返
唯有問清楚佢係用咩方法做翻新
等你
老實地講 架車如果無做鍍膜 無打蠟 其實即係唔係好錫住架車既漆面 如果係咁既 用返一般清潔劑都夠 一般車主其實都係求乾乾淨淨 如果有心機既 洗完車噴啲Spray Wax上去 噴完就用偏乾既布抹到乾為止 唔好等佢風乾 架車摸落會滑身啲 跣水啲 但效果唔耐
至於有幾滑手 有幾光澤 就睇你平時多唔多時間搞架車 例如推泥膠除鐵粉拋光上蠟等等
你好, 暫時我都唔打算開名 如果打算開名既時候一定會話你知, 多謝支持
你有無相可以睇下大約咩情況 最好唔同角度遠 近距離都有幾張
你搵人搞得 就算平極 連舖租都唔駛點都要一千幾百 睇返有幾嚴重
新車落地如果有預算最好當然做返鍍膜或者PPF
尤其是你泊街 朝早有霧氣 落雨會濕 太陽會曬 灰塵會積累
我試過最快睇得出係陪個車主去拎新車時已經發現有雨水漬
原本諗住叫車主遲幾日再拎車幫佢執下 最後傾到有特別Offer比返車主

一部車無做鍍膜要睇得出其實好容易 只要落完雨無抹乾
比太陽曬返乾佢 快起上黎一個下午就抹唔走水漬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞