開汽車美容店 你問下 我又答下

515 回覆
30 Like 10 Dislike
一般坊間打蠟 2星期內完全無晒 如果每日抹車 1星期左右
落過雨效果再短啲 衰起上黎 三日就玩完
你呢個情況 我公司做緊果種打蠟塗層
盡左都係Hold到兩個月 詳情可以上網睇下 打蠟 既原理
而家好多舖都鬥緊賤價 只要你夠膽信 一千蚊都有人話幫你做鍍膜

細車 施工時間最少 7個鐘
大車 施工時間最少 9個鐘

當只需要200蚊一個鐘成本 唔賺錢都接近2千
不過收得足價又唔代表做返足功夫比你
有人揀平價吸客上大條數 希望唔駛蝕
不過更多舖係平價吸客呃到盡 希望做多兩單

我都係呢兩個月太靜 保住個底先做平啲 黎緊應該都會加返去4~5千起做鍍膜 唯有做少啲只求價錢既客
我淨係知你應該要好多日先做得晒成架車
喺我既角度 做鍍膜必定要照燈 如果唔照燈 同求其做根本無分別
照完燈做好晒仲需要風乾最少十幾小時 先係一個最基本既鍍膜
喺呢方面我覺得絕對唔可以妥協或者做少左

如果可以降低質素 或者做啲唔做啲
咁我覺得不如求其喺街買隻水鍍膜自己做
一噴一抹就完成 唔好理傷唔傷車漆 反正本來都係求其無要求
咁不如留返啲錢 食餐好啲既開心下 好過浪費左啲錢
無特別建唔建議 不過按我經驗 做左PPF 可能幾年後你仲見到原車漆有幾靚 做左鍍膜 可能幾年後你仲會見到接近原車漆質素 但多左少少石仔花痕 無話邊樣一定更好 最緊要睇你願意點保養你架車
你唔保養 做完PPF同鍍膜都會好快殘晒 你肯定期保養 每個月打蠟都可以Keep得好好
請問你店FB幅banner 相係咪架Audi 照緊燈?
新手想問如果日常洗車(內籠&車身),有冇啲特別技巧,同埋用邊啲清潔劑好?
假日車
檔風玻璃好容易濛
之前換咗新水撥都係會有呢個情況
係咪玻璃唔乾淨
同埋特別係放低幾日之後
水撥long咗好多塵
有時一著車佢自動郁一下 玻璃就濛哂
大約估到樓主係邊間
呢排都多廣告係FB出現
只要聯絡過佢地就會知講野個排版好相似
我都諗緊想幫襯你地,啲相影出黎架車好靚、加油
唔係成日洗到車嘅話係咪慳返啲錢拎黎食好過?
成日想洗一係冇地方,一係冇水

同埋成日露天乾曬半日係咪做唔做鍍膜都冇乜分別?
好易又出返蜘蛛紋

你做嗰隻鍍膜去110bar無接觸式洗車會唔會打散嗰膜
Wrap車收費幾多先正常?
新車就到 仲未決定好做鍍膜定直接wrap左架車佢好
講緊轉色 唔係ppf

雀屎印可以點搞
你 alcohol 得唔得?
通常okay
拋光
detailz852?
新車内飾好多鋼琴黑既飾件,好易花,有乜方法保養?
車頂有一條大約半支牙籤長既刮痕
甩左底漆
最近仲要生埋鏽
想問下補救呢條痕大約幾錢
俾我去格下價

同埋連埋車頭冚既石仔痕一齊搞會唔會好啲
26新車想做D野保護個原裝啡鈴
可以整D乜野 係唔係果乜野鍍膜?
去邊間好?
車頂用補油筆得啦,況且咁細條。
如果係功能上既保養 我唔識
如果係外觀上 都係拋返靚佢 上返鍍膜 無乜特別野可以搞
唔好意思 暫時唔打算開名 如果我決定開名一定話你知
或者你可以Whatsapp / Facebook 問下你認為係果一間舖 如果問啱左我都會同你相認返
日常洗車 最簡單方法 水+乾布+濕布+吸塵機 真係無乜特別
時間 心機 就可以完成 最好用返中性洗車液 唔好亂用啲特別產品
如果你有啲咩想做得更好 先去諗用咩產品
或者你遇到啲咩問題 先特別再去處理

清水 清水 清水 唔好亂用產品
唔出事已經係好事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞