開汽車美容店 你問下 我又答下

515 回覆
30 Like 10 Dislike
首先 盡量唔好泊街 因為容易食到樹液 蟲汁 雀屎 雨水 等等既污染 呢啲野一中左落個篷全部都係麻煩野 平時洗車 盡量唔好用高壓水「咪」個篷 而且盡可能用中性洗車液洗車就算 如果要細心清潔 可以用洗車手套 軟毛刷 甚至牙刷 一下一下刷返啲污糟野出嚟 之後清水過走佢 唔好用咁多化學野 另外留意下啲「教」位 盡量唔好比佢污糟 要適當潤滑返
雖然唔知你係邊位 但好多謝你既支持 希望可以令你滿意鍍膜既效果
剛做完9h ,佢話洗車最好清水洗或者用沐浴露,有無咁既事?
最好清水洗無錯 其次用返中性洗車液都無問題
沐浴露都得 不過要揀返係中性洗車液

BTW 沐浴露洗車係唔係諗住咁樣洗
啱啱做完鍍膜,買咗支洗車槍自己洗車
想問吓洗車海綿、手套有乜嘢要注意
需唔需要每次都用新海綿
想盡量避免傷到車漆

同埋抹車毛巾有冇邊隻好用

唔該巴打
通常自己洗車我會建議咁樣

1. 高壓水槍 主要用作打走沙粒或較大之污染物
2. 水桶 * 1 要有過濾網既

3. Micro Fiber 超細纖維手套 * 2 一隻抹緊車 另一隻浸住佢 中途要轉下佢

4. 中性洗車液 唔好用啲強力洗車液 含蠟或者撥水效果既產品 如果唔係幫你唔到
5. 厚身吸水大毛巾 * 1 ~ 2 睇返你架車幾大 吸到8~9成乾基本上都無水漬殘留

產品除左洗車液之外 唔駛專登追牌子
成個過程 完全無需要用力 呢個方法唔適用於同一隻手套又抹車漆又抹車鈴又抹內飾 只係最簡單日常自己幫架車面層洗一洗 所有步驟只需輕輕帶過就得 正常嚟講輕輕一抹 就會乾淨晒 如果抹一兩下都唔乾淨 可能用其他產品抹得走 但唔好死捽爛捽
想入行應該點學
搵間好既汽車美容公司入職挨一段時間就自然會識
要捱幾耐先會開始教你嘢
最近去咗做 唔知肯唔肯教
巴打想搵你做coating 有咩方法搵到你
點解人哋啲白色車可以咁靚 咁立立令
樓主🙏🏼
新車想貼轉色膜nardo grey
邊個牌子PPF TPU好丫?
全車大概幾錢?

有無巴打可以分享樓主舖頭
tg 我:https://t.me/bobbobyou
打靚架車自然會好靚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞