開汽車美容店 你問下 我又答下

515 回覆
30 Like 10 Dislike
果頭好多金乜金物啵 葵芳走到葵涌都有
不過係咁上下地方喇
PPF 既店真係無推介 就算係成日話老闆自然會懂果一間
你放大張相睇其實都會有唔靚既地方

但係又咁諗 你用咩價錢搵咩質素既野

但係唔建議電腦CUT紙既舖
巴打 我自己做鍍膜做衰左呀 搞到有幾撻積係度求救呀
做完鍍膜點保養好有冇話洗完車噴咩上去?
有啲聲稱上門鍍膜,5-6小時搞掂,其實有無用?
點解有啲地鋪話要放低一兩日,要有曬燈個程序?
上門做嗰啲係咪唔得?
千八蚊打蠟拋光睇下佢有無真係幫你做靚到 做得靚既呢個價錢唔算貴
水鍍膜你叫佢唔好幫你上 一黎唔值錢野 二黎功效兩下就無 三黎傷車漆
一年期鍍膜預幾個月就無佢係好老實 所以而家坊間一般都做緊3~7年期鍍膜 你預效果打一半折
唔係因為持續年期呃人 係因為鍍膜效果會不停減弱 去到咁上下時間就需要補返 令到效能更接近100%
簡單地諗 鍍膜後架車容易打理好多 泊露天有機會中雀屎 樹液 蟲汁 灰塵 UV 等等既問題 鍍膜後呢啲問題會易處理啲 不過泊得露天 你要預返都要勤啲做保養 同埋效果會比較差
另外內籠都要多啲保養 尤其是夏天 車內溫度會好高 要做埋皮革保養 如果唔係啲皮爆晒到時用更加多錢補救
比多少少資料你 我舖頭近住大連排道 隔離有車房 如果真係比你搵到 比個優惠你又點話
淨係倒後鏡貼PPF自修復保護膜 一般大約700~1400左右 睇返用咩料做
正常計貼PPF之前唔會做鍍膜 貼完PPF之後可以做返鍍膜
不過通常行內唔會叫鍍膜 通常叫保護塗層 大部分作用係防止雨水痕
通常每一間都話自己堅持每層鍍膜都要曬燈嫁喇
爭在有無做足功夫
多謝你既欣賞 我都有考慮過開名
不過暫時都決定唔開名住 與其多幾單生意 不如等多啲人認識點先可以做好汽車保養 我地有個更大既目標
當每位車主都重視而且清楚汽車美容點先叫好 我地既生意一定做都得唔切
有無相可以放出黎睇下? 不過通常呢個情況都要做返車漆修復
首先要用機打返走一撻撻既漬 之後先可以做靚漆面 再上鍍膜
只可以講因小失大
上門鍍膜我百分百反對 太多原因唔適宜上門施工 我之前既回覆都有提過 淨係唔夠燈光已經好難做得靚
放低一晚係最基本 因為做好鍍膜要幫你照燈 照完要風乾十幾個鐘 先係一個鍍膜基本要做既野
都仲未計你要車漆修復 一般黎講我會用多4~8個鐘時間去做車漆修復

唔曬燈唔係唔得 不過成個鍍膜起碼打7折
曬完燈唔風乾 又打多個8折 如果撞正落雨直頭打個3折
好靚呢樣野就見人見智
好貴我又唔會咁講既 不過都幾肯定性價比好低
係咪信封隔離
巴打知唔知車門有雜聲點搞
咁大忽,用補油筆有排油。想平就用油掃掃啲黑色油上去,不過唔好預靚...
接受唔到就出去揾人整
出去搵人整幾錢大概左右
呢到一幅千中到3千都有

有信心可以試下DIY
玻璃隔熱紙值唔值得痴?洗唔洗揀3m/Llumar嗰啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞