屌南亞入一入嚟 睇完回應下

764 回覆
1058 Like 154 Dislike
你講得啱,真傻西啊,日日喺屋邨見到叫對住叫接觸,我唔貶低你嘅經驗同感覺,如果你接觸左係唔愉快就唔愉快,無論幾淺嘅接觸都係接觸,係值得尊重嘅感覺,如果冒犯到係我唔啱,我道歉!對唔住!

然後你講嘅係制度問題,唔係佢地問題,你宜家嘅感覺就同白人至上係一樣,當然,如果你覺得喺其他歐美國家白人至上係無問題,咁我都冇野好講,只能講他日你去到他國被歧視叫你go back to China果陣唔好怨,你都係用緊種族分階級。而制度問題係指入境把關問題,然後你覺得偷渡係咁大罪,我覺得你可以諗下好人好者做咩要偷渡,點解香港人要逃亡,係一樣嘅道理。社會福利係人權,我做緊嘅野就係喺既定環境下令哩班人可以自主生活,如果可以令到佢地真正成為香港人,企喺我地一邊,咁就係一份力量,而制度上係唔容許佢地向上流動、自立,果班你面對住,有公屋有身份證嘅南亞人連中文都唔識點打工點生產點貢獻?如果你認為佢地完全無貢獻,最近嘅可以睇下山竹果陣有幾多南亞人出黎幫手,亦係其中一班最早自發落街幫手嘅人,佢地係冇錢冇乜資,佢地出勞力。如果你想話社會福利制度有問題,你係可以研究個制度有咩問題,點解住滿七年可以有身份證,點解有綜援有公屋,點解香港有公屋,佢地嘅南亞冇,哩個係社會進步嘅問題,都唔係佢地可以改變。

點解佢地生咁多,係同佢地文化背景有關,先不論佢地宗教上可唔可以做家庭計劃,仔女就係勞動力,自古以黎漁農社會都係咁,你阿爸阿媽或者再上多輩都係咁,咁佢地發展只係到我地上一個階段,我地宜家咪拉緊佢進步。

當然你係可以覺得將人無限劃分,趕走所謂現時無生產力嘅南亞人,然後趕唔趕上流南亞人?然後趕哂之後,當然再一個目標可以係任何非法入境者,如果你係用非法入境者一詞,絕對無問題,佢唔帶任何種族色彩,唔係一竹篙打一船人;之後要唔要趕埋大躍進、文化大革命走佬落黎嘅人?再之後係咪再分到客家人潮州人鶴佬人海陸豐人全部走?而哩啲好可能係好香港人嘅老豆老母。我講緊嘅係你歧視嘅中心,你界線喺邊,你定義嘅香港人、南亞人係乜?你對準嘅點解係人民唔係政權。

如果鬧我傻西可以令你討論咩引致你歧視,我樂意之至。

仲有,我地哩班傻西就係話緊俾你地聽,現實仲有另一面,唔係你見到嘅就係100%,你可以選擇你見到嘅事實,我亦需要見到你見到嘅事實,去搵點解你咁唔中意佢地;可以不喜歡,但不要傷害;我地班傻西自己搵資源自己搞服務,係話俾佢地聽,黎我地地方我地希望佢融入社會,唔係自成一角,但我地要有足夠嘅渠道俾佢地學習、嘗試融入。上次九西安德魯出初選,佢就係想向大家證明,南亞人唔係只係想榨取哩個地方,唔同少數族裔嘅人都有自己開centre去引導番來港嘅同胞,點樣睇自身同社會嘅關係。

我意氣用事出言不遜係我一條傻西,在此向天下謝罪!

傻西敬上
咁認真做乜,呢班撚樣左癌得把口偽善到極點,到真係要作埋單就會出聲
油麻地小數族裔:林鄭I love you
https://lih.kg/2377180
香港人搞唔掂生仔就要考牌,南亞種生幾多都要幫,屌你老母啦死連登偽善左膠
係叫佢地老婆 女朋友或個女單拖入ssp好入既舊街,希望作3地enjoy
燒死哂佢地好冇?毒氣室?佢犯罪你咪報警拉佢囉,我唔偏幫嘅要存心犯罪嘅人,不論佢係咩種族。美國夠多連環殺人犯啦,唔當佢地係殺人犯國嘅人排佢地?

印度係有問題,哩個係國家嘅問題,你討厭印度係唔構成種族歧視,因為係計對政權,唔係人;但印度人Indian就係一個種族,馬來西亞都有好多印度人啊,佢地係咪強姦犯?歧唔歧視埋佢地?而點解印度多強姦犯,其他國家嘅印度人又唔周圍強姦?係執法問題定係咩?

講劣根性,哩個係個哲學辯論,人之初係性本善定性本惡,定係某啲人先係性本惡,條線點定,你可以有你嘅見解,在此無心辯論。

宜家地緣政治上香港叫中國一部分,世界憎中國人包埋我地合唔合理?如果覺得唔合理,咁就啱,部分南亞人士犯罪唔代表所有南亞人,香港人都有人走私,香港人又係咪全部走私犯?

你嘅感覺同經歷係冇錯,只係個邏輯有錯。
要更正 南亞種被視作危險因素係基於客觀資料,係合人性同合理。
並不涉及歧視,請不要濫用歧視一詞,多謝合作
一google 南亞就成排野出野呀死柒頭
無腦又要沖出黎柒
又搶又食老綜又拎福利
又姦淫擄掠

睇到呢句就知呢位7頭冇做過南亞service, 更冇做功課
我都Google 你係住公屋死乞衣你老母有性病啵
性病鬼返歸醫花柳啦你
香港本身就唔係單一種族啦,何東堆大家族都混血,大把香港人就本身有南亞血統(特別係馬來) 而自己都唔知,就算你講華人,細分都天南地北,你唔係俾中共洗腦洗到覺得東北人同廣東人係同一族啩?
我仲Google 到閣下一家大細屎眼被你鐘愛既南亞種對爆
你係咪覺得好幸福好滿足呀
你既使命已達成,可以投胎換新body再被南亞強姦玩弄了
講得出南亞狗好nice應該身邊冇女性親友
條極端偽善撚可能有南亞男朋友
尼泊爾果班人想點其實 幾代人係香港都唔撚識講廣東話 英文都成pat屎咁 成世人就係同鄉圍威喂 on撚9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞