屌南亞入一入嚟 睇完回應下

764 回覆
1058 Like 154 Dislike
希望南亞手足前手足後既大愛人士 貢獻左女朋友/老婆比佢地玩弄先
香港土生土長南亞人呢?
根本南亞既問題係佢地宗教文化
一出世已經俾垃圾伊斯蘭教洗晒腦
冇撚得救
咁雙非支那人呢?

算唔算同種族
黎到人地地方,唔主動 融入人哋文化,唔學人哋語言文字,仲屌人地教育政策唔好
跟本垃圾人種
梗係唔算 講得掂廣東話先算啦
一樣應該死返大陸
一定要滿足南亞手足
印度教/錫克教徒還好,但回教排他性實在太強就算搵最secular個堆,都幾難和平共處
樓主回應下啦
見到有堆垃圾重話要滅絕佢哋,有一堆種族滅絕撚係香港真係好撚痴線
推 POST!!

今日風向 政府封油尖旺同時分化南亞手足,等你兩班人唔會合流反抗
https://lih.kg/2376218
我search 咗 好快咁睇到兩份

1 https://hkupress.hku.hk/pro/con/1116.pdf
2 https://www.eduhk.hk/research_and_scholarship/Yue21_SA_oral_Caantonese%20full%20paper_for_web.pdf

我回應你第一段,佢地唔學,係因為佢地個community 唔洗,好似中國人係外國唐人街咁,
成世唔出街可以唔洗學英文,佢哋根本就冇因由去學。覺得係需要政策配合去令到種族融合,令到佢哋覺得廣東話好重要,需要去學,當然我唔排除佢哋好想自成一角。

回應你第二段,我冇話讀少數族裔學校係歧視,佢話因為種族分隔,導致少咗交流,喺資訊缺乏下造成歧視。另外,如果係英國出世,你可唔可以從幼稚園開始就唔使講英文?但係香港,佢哋就可以唔使講。
有咩好討論 連登廢青非黑即白 講多都晒口水啦 邊有空間討論 咪撚搞笑
現家未係主流姐,如果香港繼續中門大開俾南亞人入來呢?
我怕50年後的香港會成條街都係黑人
你根本無回應到我嘅問題
我係表示香港其實比左好多資源佢地,幫助佢地融入。但係佢地作為家長嘅唔教,導致細嘅將來行錯路,導致佢地個種族比香港人歧視。
我地唔係應該話點解香港人咁唔包容,歧視佢地,唔幫佢地。而係佢地自己需要反醒下,點樣教育下一代,而香港政府唔係無投放資源比佢地學中文,幫佢地dse攞lv3以上
諗同你睇法
成條街普通話可怕啲

而家已經係
你自己都識講啦,佢地無因由去學。但我就唔明點解係香港,一個以廣東話為主嘅城市。佢地係到生存,唔係應該要自己主動去融入,而係我地要用政策去求佢地學?!我係英國出細唔講英文,我會生存唔到,因為政府唔會有政策去幫我。佢地係香港出細,唔講中文都生存到,係因為政府太好,會幫佢地。咁點解唔怪佢地自己唔主動學咩?
我個回應係

因為佢地個community 同環境令佢地有再多資源都冇動力去學。

當然佢哋都需要思考自己嘅行為。

而我種族共融會改善到呢個問題,用返你個例子,香港家庭去英國,父母講廣東話,子女去讀書,子女嘅環境一定要用到英文,所以冇可能唔識。但係香港,少數族裔可以由幼稚園到中學一條龍唔使學中文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞