《你信唔信,真係有前世今生》

531 回覆
44 Like 9 Dislike
呢幾日keep住追,真係幾好睇樓豬幾時有交
多謝支持係咪追曬?
樓主今日有啲攰,日出之前出到
Yes,唔緊要慢慢小心身體
等你等你
「我陣間出去。」我對Johnson說。

「哦。」

吃完午餐後,我打扮了一下,就出門口了。

從家走到約會的Cafe,也不過20分鐘的路程。

一路上我腦海裡是Jerry穿著Hoodie的樣子,或者,他只是想在交友App上人海茫茫中突圍而出。

手機傳來Suki的訊息:「交友App好多人sell野,呢個人仲要咁急約你出黎,仲要約你去飲咖啡,你小心啲好。」

我倒是對自己的危機意識有信心的,畢竟獨自生活了一段不短的日子。

我錢也不多,不會被他騙錢吧。再者,Cafe畢竟公眾地方,若有不妥,及時逃走應該不會有危險吧。

在離Cafe的不遠處就看到一個穿著淺藍色的襯衣、西褲,身材高挑的年青男子,就像平日在中環會看到的,一副金融才俊的樣子。

那個年青才俊左顧右盼,然後也拿起手機。

幾秒鐘後,我的手機傳來Jerry的訊息:「到左,門口等。」

我走到才俊旁邊,然後問:「你係Jerry?」

「你就係Joyce?」他轉過頭來,五官尚算端正。

「係啊。」

他身材中等,比我大概高一個頭,襯衣底下若隱若現手臂的線條,不算粗壯,但應該平常有鍛煉。

我們兩個走進Cafe,服務員把我們帶到二人座位。

這是我第一次跟交友App的人約會。看著眼前的Jerry,儘管經歷了大學四年社交的訓練,我不知從何打開話題。

「估唔到咁快約到你出黎。」他說。

「係,我都估唔到。」我禮貌的擠出笑容。

「你餓唔餓,不如叫野食先啦?」他雙手把一份餐牌遞給我。

「我唔係好肚餓,頭先食左少少野,叫杯野飲算。」我說。

「哈哈,其實我都係,你飲咩?」他問。

「Green Tea Latte 微糖小冰。」我說。

他招手示意店員過來。
多謝你,今日好翻好多喇
「一杯Espresso,一杯凍Green Tea Latte 微糖小冰。係咁多先,唔該。」說罷,他把檯上的兩本menu遞給店員。

他微笑說道:「你可能會覺得奇怪點解我今日著得咁formal。」

可能我下意識一直盯著他的襯衣,畢竟Suki叫我提防保險佬。

「我唔係sell保險,唔係個啲起交友App呃人錢嘅人。我啱啱上左個客人屋企占卜,咁佢屋企起半山,我諗住尊重翻場合。」

「你做啲野咁有趣嘅。占卜算命係你正職?」

「唔係啊,只係我嘅興趣。我正職係打理下家族生意,都係小生意姐。你呢,做邊行嫁?」

「我起社區中心度幫手跟下啲青少年project,平時都係搞下活動咁。」相比之下,我的工作顯得比較普通吧。

「係呢,你信唔信星座?」他問。

「咁呢個世界好多野寧可信其有,不可信其無,聽下都無妨嘅。」我說。

「星座其實唔係一般人諗咁科幻,或者咁唔科學。你有冇聽過星座嘅原理係咩?」

「冇啵。」我想,大多數人都只會看星座運程,不會考究背後理論吧。

「係咁嘅,天空上嘅特殊現象會涉及到人類活動,呢個就係所謂嘅『如其在上,如其在下』。」

「我地成日講嘅星座其實係講緊黃道十二宮,呢十二宮代表了十二個基本人格型態或感情特質。天象依「上行、下效」原則反映、支配着人類活動。」

「簡單黎講,就係上面支配左我地嘅性格同特質,以致我地可以歸納出唔同星座嘅人會有相似嘅性格特質。」

我聽著這稍長的解讀,理解得有點吃力。

「喔,原來係咁,估唔到星座都大有學問。」

我接著問:「你咁犀利估到我嘅星座,不如你講下金牛座係點,我又睇下準唔準。」

「金牛座的性格就像牛一般,態度穩定,做事謹慎。行動之前都會三思而後行。金牛座嘅人,做任何事如果覺得有不確定因素,就不會輕易地涉入;但係一旦決定左開始,就會全力以赴。」

這也蠻準確,我總是下決定之前想很久。

「另外,金牛座守財,好識打理錢財,勤儉節約。」他很專業的說著,流暢自然,沒有絲毫猶豫,就像在電視上看流年運程一樣。同時又從容自在,不會讓聆聽者感覺絲毫壓力。
我低頭攪拌著Latte,然後吸了一口。

「又好似幾準啵。」

「咁你呢?你係咩星座?性格又係點?」我接著問。

「我係巨蟹。巨蟹嘅人心地善良、情感細膩。欸......鐘意照顧人啦同埋比較顧家......」

我一邊聽著,一邊看著他腼腆的臉,跟剛才專業的他判若兩人。

「哈哈,我都唔好意思講落去好似好尷尬。」他提起咖啡杯,匆忙的喝了一口。咖啡杯的邊緣留了一個深啡色,淡淡的唇印。

「哈哈,唔好意思,搞到你咁尷尬。」我只好讓氣氛不那麼尷尬。

我拿起手機,上面彈出Ken的訊息:「今晚翻黎食?佢地兩個都一齊食啊,不如食台灣野?」

「翻」

「好。」

我覆了這兩個字。

他的出現讓我想起一件事。

我打開Google,然後輸入了他的生日日期,按下搜尋。

原來Ken是射手座。

我想:「如果我知道射手座的性格,或者我就可以知道佢到底諗緊咩?」

「Jerry,想問下你......」可是,如果這樣問,Jerry會不會起疑?

於是話才到嘴邊,我急不及待的收回。

「你......有冇養寵物?」我隨意找個無關痛癢的問題。
接下來就是一連串的閒聊,大概聊了一個多小時,飲料都喝光了。

我看看時間:「1745」

不知不覺,已到傍晚。

Jerry也察覺我這個舉動,然後說:「你係咪之後有野做?咁我唔阻你喇。」

「唔會啊,我陣間翻屋企食飯姐。」我說。

「我諗間餐廳都就黎做晚市,不如我地行住先?」

「好啊。」

於是我們兩人離開了Cafe。

「你去邊度搭車?」他問。

「我行翻屋企,我住附近。」我說。

「哦,咁我陪你行翻去啦。」他馬上說道。

「唔洗啦,嗰邊唔近地鐵站。」我說。

「咁好啦,我地下次再約啦,Byebye。」他禮貌的微笑。

「好啊,Byebye。」我說,然後向著回家的方向走。

「翻到話聲我知啦。」他最後提醒。

Jerry給我的感覺像是富二代,但沒有那種看不起人的氣焰。正職是打理家族生意,來頭應該不小吧。

他待人謙謙有禮,也很懂社交的禮儀。他講話總是讓人相信的,難怪可以把占卜當成副業。

不管之後我們會發展成什麼關係,認識多個朋友也不是壞事。
樓主來了
有文了
推!
未知寫幾長,因為未寫完出得慢少少,不過我希望唔會爛尾
慢唔緊要 尾千祈唔好爛
樓豬,文呢?
推!
推!真係好好睇
係咪真人真事黎㗎?好真實
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞