《你信唔信,真係有前世今生》

531 回覆
44 Like 9 Dislike
文啊!!!!
就快兩個禮拜啦
等緊樓主
「喂,到我地喇。」Ken撞了一下我的手臂。

我們站在彩虹池前。義工給了我們一杯代幣。

「哇,隻蝦尾好得意。」我看到架上的蝦尾公仔禁不住說。

「咁我掉佢翻黎比你。」Ken氣定神閒的說。

我拿起一個硬幣,仿佛回到當年第一次擲彩虹的時候。

人大了,我們總以為許多事情都早已看透。但偏偏,心底那個小孩此時卻蠢蠢欲動。

我們不是看透,只是現實讓那個小孩一步一步的隱藏。

「唉呀......」我的硬幣落空了。

「鈴.....鈴......」義工從架上拿出蝦尾公仔然後遞到旁邊妹妹的手上,妹妹雀躍得彈跳起來。

「家姐好犀利啊。」然後抱了姐姐一下。

「喂,你睇下人地幾犀利。」我對Ken說。

「我有個花名,叫彩虹神,你要幾多隻都得,絕對唔會輸比啲細路。」

此時的Ken就像小學生似的,什麼都要比賽,什麼都要逞強,一臉不可一世的。

「哈哈,即管睇下。」我冷笑。

「哼。」Ken拋出一個金幣,眼白白看著落空的他像個小孩似的嘟起嘴巴。

他接著拋出一個接一個金幣,全都是落空,二十個金幣就這樣花掉。

最後我們什麼也沒有得到,這也是意料之內的。

擲彩虹跟買六合彩一樣,我們只是花錢買一個希望,最終得到與否、中獎與否,其實沒有那麼重要。

「哦,有人話自己係彩虹神,點解一個都唔中嘅?」我故意揶揄他。

「咩啊,我唔想同啲小朋友爭玩具炸。如果唔係我清曬個架都得啊。」Ken扁起嘴巴,像一個小朋友心心不忿的。

「算啦,你廢就廢啦。」我忍不住說。

「係囉,太耐冇玩,生疏囉。」他只好這樣打圓場。

「咁你要練習多啲喇。」我借意戳了一下他的手臂。

「唔啦,宜家都冇藉口比我洗呢啲錢。」他一副無辜的樣子。

我和Ken慢慢走回門口的接待處,重新回到自己的工作崗位。看著Ken的神色終於恢復平常的從容,我總算鬆一口氣。
嘩有文啦
終於有更新
新年快樂呀樓主
我又嚟推一推
「你地兩個翻黎喇好喇,我地準備執野收工喇。」Samuel一看見我們就說。

「喂,陣間食唔食飯?」Ken問他。

我心裡想:Samuel在交友App約我出來,應該會吃個午飯吧,讓我認識一下他。

可是,Ken現在開口問。

如果我們三個人一起食,會不會有點奇怪?

「唉,本身我都想食,不過我老闆啱啱落左黎,我諗陣間要同佢傾啲野。唔好意思啊。」Samuel一臉抱歉的說。

「咁你差我地一餐飯啵,話曬今日出黎幫手。」Ken說。

「得啦,得啦,遲啲補翻,Joyce都要一齊黎。」Samuel說。

「好啊。」我禮貌的回覆。

Samuel轉身離開。

我和Ken兩個人就把所有剩下的禮物包放回箱子裡,塞滿以後就用膠紙封起來。我們把一箱一箱的剩餘物資疊起來。短短幾分鐘,我們兩個已經把所有東西收拾好,再放到手推車上。

之後也沒有別的事幹,於是坐下來看手機。

「Joyce,我地搵日要追翻Samuel餐飯,搵人幫手緊係要請食飯嫁啦,呢啲常識黎,你話係咪?」Ken說。

「係掛,我仲以為你地咁熟,唔計咁多啦。」

「熟係熟嘅,我屋企同佢係同一座,佢都識我啊嫲,以前我地差唔多日日一齊行翻學校。不過自從入左u之後都好少聯絡,都係一年中同Gathering食個飯咁大把。」
多謝
嘩真係推到有文
係啊推係會有文
情人節快樂呀樓主
兩個主角有冇情人節過呀
未寫到
「咁我地陣間自己食啦?」Ken問。

「係啊,定係你有約啊?」

「我問得你就緊係我都好得閒啦。」

Samuel走過來,然後說道:「你地都幾快手啵。」

「緊係啦,仲有冇野要幫手?」 Ken沾沾自喜。

「冇喇,今日多謝你地兩個黎幫手。」Samuel客套的說道。

Samuel輕輕拍了Ken的肩膀,然後輕聲說道:「Ken,你啊,多啲翻屋企食飯,我成日遇到auntie佢都話叫你多啲翻去。」

「喔。」他只是冷淡的回應。

「Bye,bye。」我禮貌的對Samuel說,然後,我們兩個離開社區會堂。

「其實呢個活動都幾無聊,黎做義工都冇乜野做嘅,如果唔係Samuel我唔會黎呢啲地方。」Ken一離開會堂就碎碎唸著。

「你頭先玩掉彩虹玩得好開心啵。」想起剛剛Ken掉彩虹時,投入得像個賭氣的小孩子,我禁不住嘲笑。

「仲有比人激親囉。嗰個大媽,嗰個唔講道理嘅大媽啊,諗起就激氣。」Ken一提到這件事又開始七情上面。

「喂,唔好再諗呢啲無謂人啦。」我說。

「唉。好囉。」他長歎了一下。

「不如諗下食乜野?」

「我想食台灣野。」Ken說。

我腦海飄過我們還在補習社上班的時候,每一次提到食飯,總是會不自覺的想吃台灣菜,然後很自然的走到同一家的台灣餐廳。

那個時候,我們星期六、日的晚上大多這樣過,吃個晚飯,然後他駕車送我回宿舍。

只有星期六、日才會見面,這種星期六、日獨有的小約會,短暫而快樂。

現在,我們每天相對,共處一室。起床看見的第一個人是他,睡前看見的最後一人也是他,但交談的卻老是空洞的內容,吃著同樣的外賣。

我和他,變得這麼近,卻又談不上很近。

「不如去我地以前補習社附近嗰間台灣野?」我問。

「好啊。」他笑得眼睛瞇成一線。

「行快啲,我肚餓。」然後,他牽著我的手臂,向著地鐵站的方向走去。
離開地鐵站是熟悉的旺角街頭,依舊人來人往。

我不自覺的往補習社那棟大廈的入口看,想著那時候每個週末都在這裡等升降機。

我很自然的抬頭,那棟玻璃幕牆的大廈,22樓,就是我工作了幾年的地方。

「唔知補習社宜家點呢?」

「我最近介紹左個師弟去做。聽講都係咁,差唔多。」Ken平靜的回答。

「咁又係,補習社咪又係補習社,都係咁。」我說。

「呃,講起補習社好似好耐之前,但係明明我地畢業都未夠半年。」我接著說。

「好懷念以前讀書嘅日子,幫人補下習輕輕鬆鬆;翻到Hall日日走堂飲酒打機冇人理。」

「係啵,宜家都冇聽你講話出去酒聚。」我說。

「我從良喇,唔飲酒好耐喇,飲酒對身體唔好啊。」他一臉認真的說。

「哈哈,你認真咩,唔似你會講嘅野囉。係冇人約你飲酒咋?」

「唔飲啦,宜家咁早返工點飲啊。」

「咁又係。」

附近的街道似乎沒有太多的改變,我們兩個對這裡也很熟悉。走過一堆餐廳、商鋪,穿過人群,走進小巷,我們來到台灣餐廳的門口。

找個位置坐下,店員放下餐牌。

「照舊?」Ken問。

「唔。」我輕輕的點了頭。

他馬上舉起手,店員過來,他熟練的念出菜名。

「呢間野都冇乜改變過,除左啲野食加左價。」Ken環顧四周,看了一下牆壁上的菜單。

「係。」

「我同你,都好似冇乜變過,同以前差唔多。」Ken忽然拋下一句,然後看一下我,打著圈的眼珠,在思考著什麼似的。

變化?

這一年算是這麼多年以來,最大變化的一年吧。

「唔係啊,我地變左好多,出黎做野啦,搬左出黎一齊住。」我說。

「身份、角色係變左,但係我地嘅關係都係冇變,都一樣咁friend。」

「係嘅。」我想。

可幸的是今年的轉變尚算順利,工作、生活總算安定下來。可是,這幾個月,我們的關係還這個老樣子。

「仲有一樣,我地都係冇變,你估下?」

「個樣? 都係咁童顏?」

「唔係,係我地都仲係憑實力單身,哈哈。」

「乜你又知我單身,我好多人追囉好唔好。」我翹起雙手,一臉不爽的看著他。

「你出左pool就唔會宜家坐起度同我食飯啦。」他囂張的說著,一口咬定我是單身。

「出左pool就唔可以搵異性朋友嘅咩?出左pool就淨係拍拖嘅。」我決定要跟他辯論。

「咁你另一半都唔會比啦,係咪啊?」

「我就唔信,我會同佢講清楚。」

他用鄙視的眼神上下打量了我三遍,然後說:「你到時就唔會咁講嫁喇。不過我睇你啊......」

「到時都唔知幾時啦,你唔明嫁喇,哈哈。」

我翻了白眼回應他的攻擊,反正說下去野沒有意思。

正好這個時候食物送到,而我也不想爭論下去。
有文
可唔可以轉個身份
男主你想點
呢排終於多啲文
Live左

覺得樓主嘅文字有種魔力
睇下睇下就忍唔住追曬
如果要形容嘅話 我會話睇落去有種答實嘅感覺?
好似生活咁 平淡似水.
加油快啲寫文!
多謝你支持
「喂,食野喇,唔講啦。」我說。

他如常的急忙把食物夾到嘴裡,然後快速咀嚼,一口接一口的吃著。鼓起的臉頰,像一隻兔子。

我偶爾會懷念這間餐廳的食物,它不是特別出色,卻會勾起我和Ken還是大學生時的點滴。一個星期只有星期六、日的見面。那短短兩三小時的所謂約會,只不過找個飯腳而出現。

那時的我們,現在的我們,樣子也差不多。

桌上的食物一掃而空。Ken捧著吃飽的小肚腩,滿意的笑了。

「我地不如行翻去?」Ken問。

「好啊。」我回答,畢竟這裡回去就二十分鐘路程。

我們穿過人來人往的街頭,走到紅路燈處,再熟練的過馬路。這條從旺角回家的路,我走過好多遍。

一街相隔,這裡四周的途人寥寥可數,仿佛鬧市中的綠洲。Ken只是靜靜的走著,我走左他的旁邊,沒有打算開口,只想享受此刻的寧靜。

讓我駐足停下的是一間日系文青風格的cafe,玻璃門透出柔和的燈光,裡面白玉無瑕的牆身,讓人感覺它是新開的。

門口有一張露天的桌子,旁邊雪白的牆身上面用秀麗的字體寫了一句:「只有散步我們才真正聊天」

我停下來,然後,拿起手機把這個Cafe拍下,打算下次約朋友過來試試。

「唔?」 Ken瞟到我停下來,於是停下來。

「哦,冇啊,呢間野好似新開。幾特別,諗住影低佢」我拍完照,把手機放回袋子裡,打算邁步前進。

「呢句野又幾有意思。」Ken想了一想,點頭說道。說罷,他轉身離開,而我也跟著他。

「Joyce,你有冇諗過如果當日冇跟我搬出黎住,宜家會點?」

「唔知啊,可能我會自己租,又或者同其他朋友夾,我本身都冇地方住嘅,都冇屋企翻。」

想到這裡,不勝唏噓。我抬頭看天,天上幾片白雲漂浮著。

「咁你呢?你會點樣?」我問。

「我啊?我慣左有自己嘅空間,唔想留起屋企,呢幾年都慣左自己生活。我諗我都係會搵人夾租搬出去。」

「呢度住落都幾好住。」我說。

「有啲咩咁好住?」

「地點方便啦,可以行去旺角,樓下又有野食,去邊都好方便。」我繼續說。

還記得當時途徑這裡,跟Ken聊起住在這裡附近也不錯,才隔了不到一個月,就搬了進來,一切彷彿早有安排的。

「仲有呢?」

「仲有啊......」我想著。

「對我黎講,一個地方好唔好住,最重要嘅係人,同咩人住。」Ken忽然說起來。

「我覺得呢班人一齊住都幾好。」Ken說,然後看著我。

「唔唔。」我點頭認同。

「我同你一齊住,一齊叫下外賣,傾下計,生活簡簡單單都幾開心。」

「我都覺得係。」

Ken忽然抬起頭,仰視四周的高樓大廈。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞