《你信唔信,真係有前世今生》

531 回覆
44 Like 9 Dislike
樓主更文多左 好開心
「如果我地可以一直都咁開心,一直住起度就好喇。」Ken帶點失落,感慨的說。

「你做乜講到我地冇得住落去咁?」我問。

「唔係啊,唔係啊,只係今日唔知聽日事。」他急忙澄清。

我們轉入詩歌舞街。

我腦海中飄過一首歌,提到詩歌舞街,地上光影閃閃。我低頭沉思著,只見普通的石屎行人路。
但已是能控制我所有淚腺
20GB的重
都不過是愛情的灰燼

見到你個名就諗起呢首
「不如搵日食飯?」James在沉寂了一個多月的WhatsApp group忽然提起。

「James做乜咁突然嘅。」我看到訊息後問Ken,Ken和James比較熟。

「James話Katherine就黎走。」Ken平淡的說。

又一個人即將離開。

「離開」對於這一代人,已經不再陌生。

現在,幾乎每隔幾天,就會在ig上看到機場離境大堂的story。

「你知唔知Katherine去邊度?」我問Ken。

「唔知啊。」

這個群組總共四個人:我、Ken、James和Katherine。

那年,我們一起為著數學筆記努力合作了幾個月,據說那份筆記補習社還在用。

那時候,Ken總是會跟James為著一些小細節吵得面紅耳赤。我和Katherine總是站在一旁,無可奈何的看著兩個大小孩。

可是,這些爭論最後總是和氣收場,吵完以後下一秒還是搭著肩膀。

我們自從畢業之後,已經有好幾個月沒有見面。一直以來都知道James是富貴人家,今次終於有機會參觀他的大宅。

James的大宅很寬敞,一進門口就看到落地大玻璃,映入眼簾的是維港對岸的景色。五光十色,燈光閃閃。今晚天朗氣清,跟那些遊客愛買的明信片一模一樣。

Ken甫踏進門口,就禁不住讚歎:「哇。」

然後,他很自然的走到落地大玻璃前,按著窗台,凝視著外面的景色。

遊客總是說:「香港嘅夜景好靚。」

「其實我都好鐘意香港嘅夜景。不過......呢度到底幾有錢先買到?」我心想。

「James,你呢度,個景簡直哇! 世界級。」Ken讚歎著。

美不勝收的景色在眼前,再誇張的表達也不誇張。

「呢度,真係大把女會爭住上黎。」Ken聳聳肩,不自覺的搖頭,然後轉過頭對James說。

「你把口咁多年都係咁,淨係講呢啲,開口埋口都係女。」

「係你唔要女啫,你要嘅話,啲女排到對面海,漏啲比我都仲得......諗起都興奮。」Ken色迷迷的眼神,露出猥瑣的笑容。

「女呢啲,哈哈......玩下做下朋友夠喇。」James右邊嘴角上揚,像在說道:「兄弟,明啦。」

James看了一下我,下一秒收起表情,一臉正經的說道:「欸,唔好講呢啲,我去攞野比你地飲。」

然後,James從雪櫃拿出一支香檳,再一手熟練的拿著兩隻高腳香檳杯。香檳配夜景簡直是人生一大樂事,我這窮女子從來沒有想過可以這樣。

他先把香檳杯放到窗台上,然後準備打開香檳。

「叮咚」一聲。
James放下香檳,然後打開門。

「好耐冇見喇,Katherine。」James說道。

「好耐冇見,I really miss you guys.」Katherine一如既往的一口純正英國腔,急不及待熱情的打招呼。

Katherine先跟站在門口的James擁抱,再走過來跟我和Ken擁抱。

她一如既往不失格調的打扮。

簡單一件米色毛衣配上貼身牛仔褲,肩膀上掛住一個黑色名牌單肩皮手袋。臉上薄薄的粉底配上桃紅色的胭脂,顯得白裡透紅。縱使Katherine淡妝輕抹,但仍然不失質感,她總是完美演繹低調地高貴。

她小心翼翼的脫下鞋子,然後進來。

「wow,呢度個海景不得了!」Katherine也是被這個景觀所吸引,然後野不自覺的坐在窗台。

「你嗰邊唔係都係對住個海咩?望唔到呢個景咩?」James疑惑的問道。

「唔同嫁,你呢度高好多,視野廣闊好多,你呢度望曬對面岸;我嗰度淨係望到中間,西九都見唔到。」Katherine羨慕的說道。

我和Ken無奈的對視了一下,我想,這是富裕人家討論的話題吧,這就是貧富差距。

「不如食野先啦,大家都肚餓喇。」James說,然後,走到廚房。

James把食物放到窗台旁的餐桌上,我們三個也圍到餐桌前坐下。

「大家食飯。」James首先說。

「食飯。」我們和應。

「我地都真係好耐冇見。」Ken說。

「好似畢業之後都冇約過出黎食飯。」我說。

「大家都忙啊嘛,好正常。」Katherine說。

「同埋,你地三個都返工啦,得翻我仲起補習社。邊似以前個個禮拜六日都起補習社返工。你地返工點樣啊?」James說。

「我起學校教書,其實教書都幾悶,又要跟住學校啲教程黎教,以前起補習社有趣好多。」Ken搖頭說著。

「我起社區中心翻緊工,主要幫手搞下啲行政野。」我說。

「你地記唔記得邊個Jodie。」Katherine說。

「嗰個呢,好單純嗰個乖乖女,帶住眼鏡成個學霸咁嘅樣。」Ken說。

「佢宜家搞緊自己ig生意。早兩日嚇死我,佢ig走去跳pole dance,日日都好多船p相。」

「記唔記得大我地一年嗰個Benjamin啊?最鐘意著拖鞋翻工,擺對波鞋起office嗰個?」

「哦,我師兄啊。」我說。

「有一次唔記得帶鞋,得對拖鞋,差啲激死老闆。周圍問人借,最後落波鞋街買鞋嗰個傻仔啊嘛。」Ken說。

「話說呢,佢宜家起我公司樓上開左間物流公司。」Katherine說。

「乜佢咁犀利嘅咩?」

「咁人地屋企都幾有錢。」

「記唔記得邊個啊Ron?同我地一齊入黎,早我地一年畢業嗰個排骨仔呢。」James說。

「哦,嗰個,我成日以為佢營養不良嗰個。」Ken說。

「佢依家做左健身KOL,好誇張啵。」

「吓,唔係掛?」

「我開佢個ig比你地睇下。嗱,你睇下喇。」

「哇,咁大隻嘅。」看到Ron的臉孔配上結實的肌肉有種違和感,但我忍不住說。

「我地啲人好似變左好多。」Ken說。

「點解Ken同Joyce你地好似冇變過?」James問。

「係咩?」我說。

「你地都冇乜點變啦。」Ken說。
「係啵,Katherine,你都未講你之後去邊度。」James問。

「我屋企啲生意會搬去新加坡嗰邊,我過去會再讀書。」

「哦,新加坡都好近啫,你要翻幾時都可以翻黎。」Ken說。

「點都唔同嘅,講係話可以隨時翻黎都好近,但係唔係嗰回事。」

「過去新開始咪幾好,可能到時候你又唔係咁諗呢,到時就開心到唔想翻黎。」我笑著說道,想著外國那種悠閒的生活節奏。

「睇你都鬼妹仔性格,應該都容易適應嘅,英文又唔洗擔心。」James拍拍Katherine的肩膀。

「我都係咁諗嘅。以前都係讀international school,啲同學畢業都係各散東西,大部分都去左唔同國家,去到邊都有叫朋友照應下。」

「咁咪幾好,相識滿天下喇。」James說。

「唉,我都唔知。」Katherine低下頭。

「最近覺得,每一日嘅生活同呢個地方製造左太多嘅回憶。每一日行嘅路,起呢度認識嘅人,呢二十幾年都係起度生活。」

「嗰邊係紅磡,嗰堆磚紅色嘅建築物,係我讀左四年大學嘅地方。」Katherine看著落地大玻璃,黑色的眼珠裡承載著維港的五光十色。

「維多利亞港嘅對岸係尖沙咀,再入面啲係旺角。我會記得同你地一齊起補習社做野,一齊傾野、仲有睇住你地兩個成日嘈交嘅日子。」

「好多地方嘅人都係周圍走做,做野、讀書,唔會留起自己出生地。離開去一個新嘅地方係好common嘅事。」James安慰著說道。

Katherine回過頭來,低頭想了一想。

「的確,係去到邊度都可以生存到。我都以為自己由細到大習慣左身邊嘅人來來去去。

「只係呢一刻,我發現,我冇想像中咁習慣講再見呢件事。」Katherine輕輕聳了一下肩。

「我明啊,呢個世界冇話冇左邊個唔得,但係到真係要講byebye都係唔捨得。」我說。

人所講的「再見」,許多時候都不知道是否可以「再見」。可能這一句「再見」以後,「再見」已經是下一輩子。

「唉,我都唔知,我真係唔鍾意講再見。」Katherine一臉傷感。

「再見」這兩個字,我們從小就學會,可是,有些時候總是難以啟齒。

「但係幾唔鍾意,呢句再見都係要講。」

氣氛突然寂靜下來,大家不知道該說什麼安慰Katherine。

「呃,難得食個飯,都係唔好搞到大家咁sad。」Katherine勉強擠出笑臉說。

「係囉, wish you all the best。」James說道,然後舉起酒杯。

眾人碰杯,也許只有酒精可以讓我們暫時放鬆。

Ken坐在窗台,靠著玻璃,以維港景色作為背景。
「其實命運就像大廈如都市幻化 凌亂如燈火中的密碼......」

手機的播放清單剛剛播到這一首歌,Ken也輕輕的跟著吟唱。

「做咩突然咁感慨?」James問。

「冇啊,我都好鍾意呢度。」Ken輕輕搖頭。

「臨走去個廁所先。」他站起來,走到洗手間。

James悄悄問:「Joyce,你同Ken一齊住點樣?」

「都係咁樣,冇乜野特別。」

「姐係點?講左等於冇講。你地同居都冇咩事發生?」

「咪又係食飯,起屋企睇電視、打下機囉。」

「你地冇一齊?」

「唔......繼續係普通朋友,只不過變左一齊住嘅普通朋友。」

「我仲以為你地會一齊。」

「我都以為會。」我心裡浮現這句話,可是沒有說出口。

「唔係啦,我地只係咁啱要搵地方住。」我最後選擇這樣回應。
「你地有冇興趣去上環行下?」May有一天在WhatsApp group提起。

我和Suki也很空閒,於是,我們三人約了一同去上環。

我站在地鐵站,等待Suki和May的出現。

「點解要約呢度?」我一見面就忍不住問。

May向Suki打了眼色,Suki也向May打眼色,想對方開口,互相推搪。

「喂,唔係你提議咩?」May最後忍不住問Suki。

「係......聽講呢頭可以拜下月老,好似好靈;同埋好似話上面有個大叔解籤都好準。」

「我都聽講過,有個朋友拜完第二日就出左pool喇。」

「唉,你地兩個呢。」我一臉無奈,一邊搖著頭。

「喂,啊Joyce你起交友App有咩進展?」May翹著我的手臂,靠緊我的身軀。

「約左一個男仔食左兩次飯,之後冇下文喇。」我說。

「係咪你太頹?」Suki直接說道。

「不過交友App啲人係咁,可能佢已經搵到女朋友呢。」May說。

「係囉,正所謂,你揀人,人地都揀緊其他人,個森林咁大。」Suki用手臂誇張的比劃著。

「都係,所以我都覺得冇乜野。」我豁達的說。

「好多人用交友App都係求開心姐,鍾意咪覆下,唔鍾意咪完左佢。」May說。

「當然搵到啱嘅就更好啦,個個都話想搵一齊del App嘅人,其實邊有咁易啊。」Suki說。

「係呢, Suki,點解你咁想去求姻緣?」我問。

「冇咩,試下求下啫。」

今天Suki確實有點古怪,一路走著,間中就拿出手機拍照片,然後在打字,就像跟人匯報行程一樣。
呢個更新速度
會加速,呢兩個禮拜完
「你係咪有啲野瞞住我地?覆緊邊個啊。」May也察覺到。

「冇啦,咪又係交友App啲仔,得閒咪覆下囉。」她刻意假裝冷淡。

「唔係咁簡單啵,要覆得咁密嘅咩?」May搭著她的肩,試圖窺看她的手機屏幕。

「你係咪已經有對象?」我問,然後搭著她另一邊肩。

「嗱,一場姊妹你要對我地坦白啊。」May接著說。

「唉,好啦好啦,係有個我幾有興趣嘅。」她選擇向我們坦白。

「佢點樣嫁?」我問。

「係囉、係囉,有冇圖啊?」May也急不及待。

「開比你地睇啦。」Suki把手機解鎖,然後打開照片:一個身材微胖的年輕男子,樣子很普通。不像平常Suki喜歡在ig追蹤的陽光男孩。

「哇,成個毒男咁嘅樣,乜原來你食得咁偏。」May說。

「喂啊,咩毒男啊,唔係咁囉,張相影得差咋。」Suki嘟起嘴巴反駁。

然後,她接著說:「佢個人都幾好,會送人翻屋企,睇戲會專登帶外套......」

她的臉從生氣,慢慢嘴角向左右兩邊拉開,轉為幸福的樣子。

「點啊,咁好,要表白未啊?」May打斷她的話。

「喂啊,出左幾次街咋,邊有咁快啊。」Suki說。

「你係冇興趣嘅,就唔會今日叫我地黎求姻緣啦。」我說。

「咁未有姻緣咪黎求姻緣囉,況且你地咁啱得閒。」她連忙掩飾。

「仲有啊,啊Joyce都未搵到對象,咁我作為好姐妹都要幫下手啦。」Suki把焦點轉向我。

「係你自己想求咋,唔好擺我上檯啊。」

「你自己唔想要姻緣咩?」Suki反問。

「哼,我就唔信呢啲野嘅。」我翹起雙手在胸前說。

「咁上到去唔好求囉。」

「咁又唔得,一場黎到,冇理由空手而回嘅。」我說。
呢個速度不得了呀
但呢個進度...今個星期完 好擔心
Live 左
唔洗擔心,完左呢個,可以追翻之前兩個
追完應該差唔多出新故
多謝
一入黎又有update
仲未講到佢地前世既
故事嘅開頭就係
這時候我們剛剛好走到廟宇,那是一個傳統廟宇的格局,廟的兩旁左右各有攤檔,左邊坐著一個中年叔叔。

右邊有一個Polo shirt加牛仔褲的男子背向我們,然後走進了旁邊的小巷。

那個人的身影好像一個人,那個約會了兩次的Jerry。

Jerry是金融才俊吧,該不會在這個地方出現。就算他是來求姻緣,那也不是他平常的衣著打扮。

可能是我認錯人?

於是,我跟著Suki和May走進廟宇。

Suki跪下,我都跟住跪下來,拿著籤筒在神明面前問卜。

「嗱,你地要記住,要心無雜念咁諗住你想求嘅野,要專心先會靈。」Suki指點著我們。

我心裡想著:「愛情,希望神明比啲指引我。」

我搖著籤筒。

「仆」一聲,一支籤掉在地上,我把數字記住。

眼見Suki和May還在誠心求籤,我靜靜的走出廟堂。

剛才那個熟悉的背影,在門前掠過,我急步走上前。

「先生,唔好意思。我係咪識得你?」

男子轉過頭來。

「原來真係你啊,Jerry。」

「你係Joyce?」

「唔唔。」我點頭。

沒有想過自從那次約會後再也沒有聯絡,再見會是在這裡。

「估唔到你仲認得我,你今日上黎求籤?」Jerry微笑道。

「我陪朋友上黎。」

「哦。」

「你地都係上黎求籤?」

我輕輕點頭示意,然後不自覺地上下大量他一身違和的裝扮。

「你呢?」我問。

「呢度就係我嘅家族生意,打理廟宇係我嘅正職。」

我頓時充滿疑惑。

「欸......正確黎講係叫廟祝。廟宇個廟,祝福個祝。」

「我完全冇諗過你係做呢行。」我幡然大悟。這是我第一次聽到這個職業。

「我都知香港少人做呢行,講出黎都未必有人識。竟然起呢度有緣撞翻你。」

「係囉,真係有緣。」

「你啲朋友好似搵緊你。」他指一指廟堂的門口。

此時,我看見May,和Suki踏出廟堂,左顧右盼的,似乎在找尋我的身影。
我向她們招手示意,她們向我走過來。

「同你地介紹,呢個我朋友Jerry。」

「啊May, Suki。」我向Jerry介紹朋友。

「你好。」

「我都係咁啱頭先出黎撞到佢,佢係起呢度做野。」

「你地係咪求左籤,你地過去搵我啊叔解籤啦。或者信得過我,我都可以幫你解。」Jerry說。

「欸......」May和Suki對望了一下,她們尷尬的眼色不言而喻。

「哈哈,我都知我咁後生好難說服你地信我,你地過去搵啊叔啦。」Jerry一下子就看穿她們的心意。

「咁我地過去搵阿叔。」May說完,然後拖著Suki走。

剩下我和Jerry兩個人在原地。

「唔......我想你幫我解。」我不自覺的低下頭。

「你想求咩?」他問。

「愛情......」我有點尷尬的說道。

「咁就啱啦,我地呢度最出名係求愛情。」Jerry自豪的說,然後請我坐下。

「你支籤係話有啲野其實一直起你身邊。你有好多野唔確定,所以唔敢自己主動踏前一步。慢慢又開始覺得,維持現狀都係一個唔錯嘅選擇,但係內心始終都仲係有一絲希望。宜家嘅你都好迷惘應該要點做。」

「係,我宜家都好迷惘。咁神明有啲咩指引,可唔可以指點下迷津?」

「唔......其實可以試下,反正你都起呢種狀態咁耐。」

「哦。」我細意思考著。

Jerry準備離開,而他從一相遇就沒有提過他不再聯絡我的原因。
嘩樓主你咁樣講一講 我先去睇返
最初以為係之前啲感情事嚟
推推
多謝
「我可唔可以問你一個直接嘅問題。」我還是按捺不住。

他點頭。

「你......最近起交友App有冇搵到對象?」

「冇啊,你呢?」

「我都未。」

「咁點解你冇再約我?」我直接問,雖然知道這個問題有點尷尬。

「你真係想知道個真相?」

「你講啦。」

「你記唔記得,嗰日你問我射手座嘅人係點?」

「係啊。」

「嗰一刻,我知道嗰個鍾意左射手座嘅唔係你朋友,而係你自己。」

「欸.......其實......」我想過否定他的推測,但我不想欺騙他。

「我鍾意Ken?我唔知道。」我心裡忽而冒起這個疑問。

「無論點都好啦,我好高興認識到你,希望你搵到你嘅幸福。」

「我去做野先喇,Byebye。」Jerry輕輕拍了我的肩膀,然後轉身而去,他踏著輕快的腳步。

我呆站在廟前。看著漸漸細小的身影,踏進廟宇。

風輕輕吹著,廟內籠罩著灰煙。

他的背影被煙包圍,最後消失在灰煙當中,只見廟內灰煙依舊。

我轉身,只見旁邊香爐的線香也剛巧燒盡,剩下零星的灰燼徐徐散落。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞