《你信唔信,真係有前世今生》

531 回覆
44 Like 9 Dislike
樓主 唔好棄故啦
樓主你喺邊
仲有人等緊文架
「今日係個比街坊嘅嘉年華會,我地禮堂呢度台上有表演,台下有攤位遊戲。而你地兩位呢,就負責門口接待,見到人入黎就打個招呼,派個禮包比佢,歡迎下佢入去玩遊戲。」他從後面的紙箱拿出一袋紅色的禮包,然後放在檯上。

「如果有咩問題你答唔到就搵我,我應該都起附近。」

「咁你地幫我手執下張檯,擺好啲禮包起檯,方便你地陣間派。」他指一指後面幾箱禮包。

「好啊。」我說。

Samuel走開了,Ken自動的走到箱子前,從後面的箱子裡拿出禮包,然後遞給我。

我把它們一袋一袋整齊的排列在檯上,直至檯上排滿了紅色的禮包。

這個時候還沒有人來,我們兩個坐下。我好奇的打開其中一包禮包,裡面有一小包米、毛巾、米粉、洗潔精,也就是很基本的東西。

「係呢,你同Samuel係點樣識?」Ken忽然好奇的問,然後認真的看著我。

我迴避他的眼神,然後勉強作個故事帶過:「哦......佢係我朋友個朋友,嗰啲朋友搭朋友嘅聚會,咁我又有興趣做下義工,咪留左個contact比佢囉。」
Ken皺起眉頭質疑的問:「平時都好少聽你講有呢啲飯局嘅?」

「哦,都真係唔多嘅,不過就係嗰次咁啱囉。欸,有時啲野就係咁啱嫁啦,你話係咪?」我繼續掩飾,迴避他的眼光,逃避他的問題。

「咁又係。嗱,Smauel嗰人都幾好嫁,做社工、屋企又有啲錢,又高大......可以諗下佢啵。」

「乜你同佢好熟嘅咩?做咩起度sell佢姐。」我問。

「哦,中學同學,都幾熟嫁,高Form個三年都同班。我平時都唔做義工嘅,咁佢講到今日個活動咁唔夠人,我冇得唔捱義氣黎幫手啦,一場中學同學。」

「啊,有你呢啲中同真係好喇。」我說,然後想起自己當年的中同,屈指一算,也有半年沒有見面了。

「咁一場兄弟,點都要幫嘅。」

禮堂的大門打開,七、八個穿著街坊裝束的姨姨急步向著我們走來,有幾個還拖著小朋友。
「早晨啊,歡迎你地黎。」

「早晨啊,妹妹。」她們總是這樣回應,急不及待的拿起禮包。

她們伸出手臂,打算自己抓一袋禮包。我連忙在她們碰到禮包前把禮包遞過去。

其中一個身穿粉紅色衣服的姨姨打開禮包,然後叫了一句:「哇,乜今日咁少野嫁,上次我去隔離中心有月餅。」

「我上次去隔離中心有罐頭鮑魚添啊。」旁邊的另一個阿姨附和。

我和Ken自然的對望了一下,一臉無奈。

「點解你有毛巾我係百潔布?」其中一個白色衫的肥姨姨跟旁邊的姨姨說道。

「我想要百潔布多啲囉,值錢啲。」她們邊吵著邊離開,看著她們遠去的背影,我的耳根終於換來清靜。

「乜宜家啲社區中心咁癡線嘅,派鮑魚。」Ken說。

「係囉,咁癡線嘅。」我說。

我們兩個坐下,然後對話再次停下來。四周都是人們歡樂的聲音,台上一群小孩子表演舞蹈。動作不整齊,走位時還有一兩個迷失方向,忽然慌張起來,談不上好看,但臉上的稚氣總是讓人會心微笑。
有文了
歡迎樓豬
愛樓豬我願意繼續等文
希望樓主陸續有嚟
新追留名,樓主尚在嗎?
慢慢等
要尋人
係等故嘅界別,我都算係頗有經驗,幾等得下
樓主
等文
樓主
「啲小朋友都幾得意。」

「哈哈,都唔齊嘅,好似各有各跳。」Ken說。

「咁先係最得意,小朋友唔好要求咁高。」我說。

「都係,呢度唔係北韓,哈哈。」

「哈哈。」

我看著他拿出手機,一聲不發的滑著手機,我也跟著他。這就是現代人表達不想對話的方式,回到自己的小空間。

直到有人走過來,我們才站起來把禮物包遞給他們,然後又再次回到自己的小空間。

現在時間尚早,Instagram上人們的story還是昨晚的大餐、美照,千篇一律,沒有什麼特別。

「嗚......」耳邊傳來小孩哭泣的聲音。

Ken和我幾乎同一時間向窗口方向望過去。
終於有文
係出文
咁推下先
留個名,觀望吓有持續更新就追
Ken和我幾乎同一時間向窗口方向望過去。

一個大概一米高的小女孩在不遠處的一旁哭泣著。

她穿著一條很公主的粉紅色裙子,淚水不停從雙眼跑出來。她用手揉著眼睛,左顧右盼的,像在找人。

我和Ken不約而同的站起來,向著這個小女孩走過去。

「妹妹,唔好喊住先,話比哥哥知咩事。」Ken彎下腰,跟小女孩對視,用極度溫柔的語氣說道,試圖讓安撫小女孩。

「嗚嗚......媽咪話唔可以同陌生嘅男人傾計。」妹妹哭泣著嘟起嘴巴說道。

Ken一臉無奈,我忍不住偷笑了一下。Ken向我打了眼色,示意我幫忙。

我蹲下來,看著妹妹發紅的雙眼,她一下接一下的抽泣著。

「你係咪搵緊媽咪啊?係咪走失左?」我輕聲問。

「嗚.......」妹妹繼續揉眼睛,然後輕輕點頭。

「妹妹,跟姐姐過黎,坐低抖抖先,我地幫你搵媽媽,好唔好?」我問。

「唔唔。」

我托著妹妹走回接待處,被拒絕的Ken只好跟在後面。

「我去搵Samuel過黎同佢講。」Ken忽然說,我輕輕點頭。

妹妹坐在接待處的椅子上,我坐在她的旁邊,輕輕拍著她的肩膀,妹妹也開始冷靜下來。

「係呢,妹妹,你叫咩名?」

「我叫陳明思,思思。」妹妹稚嫩的聲線,楚楚可憐。

「思思,唔好喊住,講個秘密比你知。」

「唔?」

「姐姐咁啱都係叫思思啵。」

「思思姐姐。」妹妹終於停止哭泣。
「思思,你今年幾歲啊?」

「今年七歲,讀緊小學二年班。」

「哦,咁大個女囉。」我輕輕撫摸她的頭,同時觀察著場內走來走去的人,試圖找尋她的母親。

「思思,唔洗擔心,陣間我地會幫你搵翻媽媽。」我說。

「媽媽」這兩個字變得好陌生,好像好久沒有從我的嘴裡說出,我也忽然想起我遠在台灣的媽媽。

「思思姐姐,今日係啊姨帶我黎,唔係媽媽。」

「哦,係啊。」我有點詫異,打從一開始我們就假定她是跟母親失散。

「唉,啊姨陣間一定會話我周圍走,唔跟住佢。頭先我都乖乖跟住啊姨,然後啊姨聽到話嗰邊有野攞,行得好快。周圍太多人,一下子就唔見左佢。」思思雙眼又突然發紅。

「咁佢應該要睇住你,應該要拖實你。思思,你冇做錯。」

此時,Ken和Samuel一同走過來。
推下文先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞