《你信唔信,真係有前世今生》

531 回覆
44 Like 9 Dislike
樓主到了
「首先呢,幫你揀張相先。」她們兩個笑得像看到不該看的照片。

「嗱,你地係就認真少少啊,唔好揀我啲柒相啊。」我說。

「得喇得喇。」Suki敷衍的說。

「跟住,打翻個intro。」May拿著手機飛快的打著字。

「哈哈,就咁樣啦。」

「之後呢......幫佢配對埋先啦。呢個都幾高質咁。」

「唔得啦,呢個好明顯扮ABC啦。」

「人地真係外國翻黎囉,仲好大隻啵。」

「係幾好J嘅,不過Joyce點都唔會鐘意呢type啦。」

「嗱,你睇喇,呢個好咩?」Suki把手機轉向我。照片的背景是郊外,那是一個穿著背心短褲,雙手插袋,刻意擠出手臂肌肉的男子。

「不了,不了,太muscular。」我一向對肌肉男沒興趣。

「我都話嫁啦,我同佢住左咁耐,我最了解Joyce。」Suki沾沾自喜。

「點解唔試下姐,肌肉男都可以好溫柔體貼。」May嘟著嘴說以示不滿。

「唔好啦。」我搖著頭說。

「咁呢個呢?」手機裡展示了一個架著眼鏡的男子,看起來很正氣,可是有點沉默的感覺,好像Ken比較有趣。

「唔好啦,呢個睇落好似好悶咁。」我說。

她們又再次轉過電話給我看,那個男生看起來有點像Ken,可是那個人的啡色頭髮讓人看不順眼。

「呢個望落好mk。」
「唉啊,不如算啦,唔好幫我搵啦,隨緣啦。」我打從一開始就不是很想在交友App上認識陌生人,畢竟網上騙案很多。再者,從零去認識一個人到發展情侶關係,要花許多時間和心力。

「你個個都話唔好嫁,點會match到啊?」Suki說。

「係囉,點解唔試下,傾下再決定?」May也附和。

「是但啦,係人都like左先啦,match到先算。」Suki開始不停的按手機。

「唉,你地鐘意啦,幫我拍板喇。」我最後還是放棄掙扎。

於是,她們按著我的手機,悄悄講話,時而放聲大笑。

「哈哈,呢個真係頂唔順咁矮。」

「呢個一定就知係player啦,飛。」

我只好無奈的看著她們兩個,沒能按手機,只好呆呆的環顧四周。

Suki忽然把手機遞到我面前:「喂,你個Ken搵你啊,問你幾時翻屋企啵。」

我馬上接過手機,有種失而復得的感覺。

「哎呀,人地掛住你啊,快啲覆人啦。」Suki說。

「怪唔知得唔想用交友app啦,係咪心有所屬?」May也跟著附和。

我低頭看著手機,回覆著:「今晚夜啲翻啊。」

他沒有即時回覆。

我想,他只是待在家裡,對著一對情侶感到無聊,於是隨意發個問候的信息。

「我地幫你like左啲仔仔,你得閒開下,睇下有冇match到啦。」Suki見我放低手機就說。

「哦,多謝你地咁熱心啵。」我無奈的說。

「我都想我好姐妹搵到幸福嘅。」Suki笑著說。

這也是我的心願,不過我不相信交友App可以帶給我幸福。
好睇
歡迎你
支持
多謝
輕輕一推
多謝可以大力少少都唔怕
回到家裡,就看見Ken坐在梳化上看著電視。

「終於翻喇,今日咁夜嘅?」他繼續看著電視熒幕。

「係,約左人食飯。」我脫鞋子,然後走到梳化旁。

「又係宿舍三人組?」

「你又知?」

「你來來去去都係嗰啲朋友啦,咁容易估。」他翹著一條腿,一手拿著電視遙控,然後把電視關上。

「更何況,你都冇男朋友。」他站起來,然後轉過頭直視我的雙眼。

我迴避他的眼神,然後生氣的說:「你又知我冇?唔通我有一打男人我又要同你講嘅。」

「睇你個樣,有男朋友會公諸於世啦,慌死人唔知。」他輕佻的笑著,然後拍了兩下我的肩。

「喂啊,你笑咩姐。你咪又係冇女!」我用拳頭打了他的手臂一下。

「你又知我冇?」他隨意拋下一句。

「你有就唔會問我幾時翻屋企啦。」我說。

他沒有說下去,然後轉身走向房間。
推一推
多謝
那是一個平常的週末,我大概一點鐘起來,然後發現客廳裡只有Johnson坐著。

「早啊,得你嘅?Karrie呢?」我一邊揉著眼睛一邊說。

「佢一早話要翻屋企幫屋企人搞少少野,話自己搞得掂。」Johnson一副悠閒的樣子在客廳打機。

「哦,咁啊Ken呢?」

「啊Ken約左朋友出去影相,都係好早出左門口。我都係啱啱起身冇耐見佢起group度講咋。」

「原來係咁,你餓唔餓?我地不如叫外賣?」我的肚子開始打鼓。

「好。」

這個假日很罕有,家裡只剩下我和Johnson。

他吃著自己的飯盒,而我也是,就像飲茶搭檯的陌生人般。明明大家同住一屋,這樣兩個人吃飯卻是第一次。

「係呢,你識左Ken幾耐?」或許他也覺得這個氣氛太奇怪,於是打開話題。

「嚴格黎講就三年幾,由Year 1做補習社開始識。不過唔算好多交流,真正開始熟都係近呢一年嘅事。你呢?」回想當初我們只是同事,現在卻成了朝夕相對的人。

「我同佢係hall mate,Year 1 Ocamp識,呢四年日見夜見。」

「啊Ken有冇女朋友,好似冇聽佢提起?」我好奇一問。
「乜佢冇同你講過咩?佢上一條女拍左三年拖,大概係year2散嘅。後來追過一個女仔,Hall mate黎,但係表白失敗左。後尾都有啲其他女仔對佢有意思,不過佢都好決絕咁迴避曬。據我所知,之後都冇女朋友。」

我繼續追問:「以佢平時起宿舍咁多姿多彩,應該好容易溝到女。定係佢唔想拍拖淨係想玩?」

「又真係冇,一大班人嗰啲Hall活動佢就成日join,但係好少單獨約女仔出街。所以,嗰陣佢話有個女仔朋友想一齊搬出去住,問我有冇興趣,我都有啲驚訝。」

「哦,我諗都係咁啱大家都要搵地方住姐。」

「唔......係嘅,咁啱你要搵地方,咁啱佢又搬出黎,又咁啱佢搵到......」他言下之意好像說這一切不是巧合。仔細想想,這一切又好像來得太巧合。

「所以?」我托著頭思考著。

「冇野喇都係......」Johnson欲言又止。

「真係冇野?你係咪知道啲咩?」

「可能係我諗多左啦,你就當我冇講過啦。」他說。

我想,我應該找個時機問Ken到底是什麼一回事。
留名
有文
有啊,日日更新 (努力趕工中)
我一邊吃著外賣,一邊看著手機。
我打開了交友App,打算查看有沒有人配對了。

「Hello, Nice to meet you.]

「Nice to meet you too.」我如常的回覆。

「你平時鐘意做咩?我鐘意研究星座。」他秒回。

研究星座,好像也是挺有趣的一回事,讓人想了解一下。再看一下profile:身高178,職業:金融。資料看起來很正常,只是個人照片讓我有點著意:那是一張自拍,他穿著Hoodie,背後像是一條後巷。

從事金融業的人,一般都有張穿西裝的個人照片。即使不放西裝相,一般都是會挑張照片突顯自己的社交能力。而他竟然用了一張如此隨意的照片。

這種反差,讓我更想認識他。

「其實星座呢啲野準唔準呢?」我問。

「我自己就研究開嘅,如果覺得唔準都唔會研究啦。」

「咁又係。」

「敢唔敢賭一舖,我估中你星座,我地就出黎見個面?」

「好啊,我唔信淨係傾左兩句,你咁都估到。」

「我估你係金牛座?」

「係啊,點解你會知嘅?」我很驚訝,怎麼就憑幾句話就知道我的星座。

「金牛座嘅人最鐘意一開始問人準唔準,好驚人啲呃佢地。哈哈。」

「嗱,我冇咁諗啊。」我急忙回覆。

「不過都係比我估中。」

「好囉,你贏左。」

「話估中要見面都係講下笑,唔想嘅可以唔見。」

「冇所謂啊,咪見個面,我願賭服輸嘅。」

「哈哈,咁你幾時得閒出黎見個面?」

「今日下奏我都得閒冇乜野做。」

「咁啱我都係。」

於是,我就跟這個男生交換了聯絡。

一場突如其來的約會就這樣開始。
讀者留名,好好睇!
多謝你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞