《你信唔信,真係有前世今生》

531 回覆
44 Like 9 Dislike
新讀者留名!
大力一推
「Anyway,尋晚多謝你。」我說。

「我地係flatmate,唔好咁客氣啦,你有咩事可以隨時入黎搵我。」他說。

我忽然想起昨天晚上的遊戲:他愛上過補習社的人,然後收起最後一隻手指,那個人到底是誰?

是誰都不重要。

或者,他對我好只是因為「我地係flatmate。」
那年夏天,他憑著他本來大學讀的專業找了一份工作;而我,找了一份社區中心的青年工作。

那天晚上,Johnson和Karrie也搬了進來。

Johnson是一個比Ken高大許多的男生,看他搬動紙箱時鼓起來的肌肉,他應該是常常健身的。而Karrie是一個高高瘦瘦的女生,眼睛大大的,頂著一頭啡色的長髮,是很典型ig上會看到的美女,但是總記不起名字的那種。

一整個下午,他們兩個都在房間裡,忙著整理房間的東西。而我和Ken就坐在客廳的梳化上打Switch,一直到天黑。

外賣終於來到,Karrie和Johnson也從房間走了出來。

這是我們的第一餐晚餐,也是我們第一次坐下來好好聊天。今天點的不是台灣菜,而是Pizza和炸雞,不知道為何,新居的慶祝好像還是這樣比較適合。

Ken從廚房拿過幾罐啤酒,然後遞給我們。

「我地慶祝今日新居入伙。」

然後我們四人碰罐。

「飲杯。」我們異口同聲的說。

「嗱,呢杯我敬你Ken哥,多得你,我先同Karrie搵到個咁好嘅地方。」Johnson拿起啤酒向著Ken。

「哥咩哥啊,大家一場兄弟,咁啱搵到好地方姐。」Ken忽然變得豪氣,然後跟Johnson又喝了一回。

「喂啊,空肚就唔好飲咁多啦。」Karrie嘟起嘴巴,拉著Johnson的手臂。

「我地不如食野啦。」Ken把盒子打開,然後把一塊Pizza遞給Johnson,Johnson又把Pizza傳給Karrie。

這一餐晚餐,沒有想像中的尷尬,大概大家都是在大學宿舍裡打滾了好幾年的人,早已學會如何跟陌生人相處。短短一個小時的認識,當然說不上可以談心,但至少基本背景都大概了解了。

晚餐去到最後,我幫忙收拾桌上的東西。

「Ken哥,不如我地今晚黎個酒聚,話曬黎緊一齊住,熟啲都好啊。」Johnson搭著Ken的肩膀。

「你洗唔洗抖下啊,今日先搬完野?」

「搬野好輕鬆姐,平時做開Gym嘛。」

「Karrie唔洗休息下咩?」Ken望一望Karrie。

「我ok啊,唔得啊神會幫我頂嫁啦。」Karrie看著Johnson。

「咁Joyce呢?」Ken看了一下我。

「好啊。」我爽快的回覆。

酒聚只是一個幌子,讓酒精麻醉自己才是背後的目的。
今日出到呢度,聽日會更多少少
G持
快咗喎
多人推咪快少少
Ken放好一檯的酒精,每人一隻杯子。

「既然我地黎緊一齊住,都要了解大家多啲,不如我地round status?」Johnson問。

這樣的開場白就像在宿舍裡面和一班不認識的人隨機酒聚,只是環境換了。

「哦。」雖然以這個話題開始有點尷尬,可是我沒有拒絕。

「嗱,咁我開始先啦,我O3。」Johnson說,然後看了一眼Karrie。

「唔......唔......」Ken做作的清一清喉嚨,迷之一笑。Johnson用肩膀撞了他一下。

「我O2。」Karrie說。

「A4啊。」Ken說。

「仲係A4?我都唔明點解hall咁多女你都唔溝翻個?」Johnson急不及待追問。

「冇feel囉。」他冷淡的拋下三個字。

Johnson咄咄迫人的繼續追問:「你同Angela點啊?之前咪話人地好似好pure嘅。仲有冇聯絡啊?」

「冇啦。」Ken依舊冷淡的回應。

「要唔要Karrie介紹啲姊妹比你?」

「唔洗啦,呢啲野隨緣啦。」

「定係你放唔低個ex?」

「冇啦,都咁耐喇,過左去唔好提喇。」

「你身邊大把女女嫁,點解唔揀翻個?」

「欸,總之有會同大家講啦。唔好講我啦,啊Joyce status呢?」

「A1。」我說。雖然我張著一副A0的樣子,可是我是貨真價實的A1。

「吓,你係A1,我一路以為你係A0添。」Ken有點驚訝。

「洗唔洗咁大反應啊。」我睥了他一眼。

「不過好多人都咁講,乜A0真係有樣睇咩。」

「個feel似。」

「喔。」
酒game不也就是為了喝酒。

才玩了三輪,Karrie就已經不省人事的樣子倒在Johnson的懷裡。於是,我們三人合力把Karrie抱到房間裡,把她甩到床上。

我們三人回到客廳。

「其實玩酒game真係好無謂,只係為左灌醉啲人。」Johnson忽然說。

「醉完呢,第二日又頭暈......」他開始言語不清。

「啊神,你醉喇。你係咪有心事,你好少咁樣賣醉?」Ken說。

「冇啦啦有咩心事......我冇野,飲啦。」他忽然搭著Ken的肩膀,拿起杯子跟Ken碰杯。

他一口氣又乾了一杯,Ken瞄一瞄他,Ken也跟著一口氣乾了。

「又係搵工啲野啊?」Ken問。

「唔係......唔係」

「我嘅煩惱係今晚啲酒唔夠我飲醉......我同你地講啊,呢個地方唔再適合我地居住。」他一邊說著,手顫抖著拿起酒瓶。

看著他不受控制搖晃著的手,紅色的液體湧進透明的玻璃杯,一不小心濺起的水花,一點兩點彈到白色的檯上。

我看著那些無辜濺出的幾滴紅酒,在泛黃的燈光底下,看起來卻好像血液。內心忽然感觸起來:「你啱,點解呢度會變成咁.......點解......」

他對我豪邁的說:「喂,飲啦,唔好諗喇。」

然後,用力的用杯子撞了一下我的杯子。杯裡的透明液體翻騰起來,差點溢出來。我急忙用口接著,一口氣乾了杯。

自從世上第一個人發現酒精,人類一切煩惱的根源只是沒有酒精。

「啊神啊,你有工做,有錢,有地方住,唔好諗咁多喇。」Ken按著他拿著酒杯的手,一副想停止他繼續喝下去的樣子。

Johnson迷迷糊糊的說:「我地呢一代人都唔知有冇未來......」
「Ken哥,你都明嫁,你仲清楚過我啦,你讀左咁耐都唔知會唔會失業。」

「你記唔記得當年Year 1你同我講過你嘅夢想?」」Johnson越講越大聲。

Ken摸摸額頭慨歎:「唉。」

「你記唔記得,你同我講點解你要讀個個都唔睇好嘅major?」

「唉,夠喇,唔好講呢啲。」

Johnson一語中的的挑起Ken的煩惱,而我們三人一下子沉默起來。

喝酒最痛苦不過的是,人還沒有醉掉,徘徊在真實和虛幻之間,忽然變得多愁善感,一下子情緒像缺堤一樣,洶湧而上,卻又不知如何說起。

Johnson拿起杯子,滿臉通紅的,忽然說起古文來:「唉,你知唔知啊,夫天地者,萬物之逆旅啊......」

「光陰者啊,百代之過客也......」他說完然後呆呆的看著Ken。

我還是第一次見人醉酒是會說古文。

「喂,大佬,你次次醉酒你都係講呢句,有冇新意啊。」Ken見慣不怪的。

「浮生若夢,為歡幾何?」我腦海飄過這八個字,下一秒我的聲音傳進我的耳朵。

「識啲野啵。」Johnson對住我瞇起眼睛笑著,伸出食指指向我。

「係,為歡幾何。」我腦海飄過這幾個字。

我忽然衝口而出:「唔好講咁多喇,飲啦。」

我毫不猶豫的跟他碰杯,然後一口把液體乾掉,酒精一下子衝到胃裡,有種飄飄然的感覺。

Ken看著我們兩個,然後搖搖頭,深深呼了一口氣。
G持
「黎啦,你要陪我飲。」Johnson搭著Ken的肩膀。

Johnson喝完一杯後沒有多說什麼,只是呆呆的看著前方,若有所思的。然後,又再次把杯子盛滿,跟我們兩個乾杯。我們陪他喝了幾輪酒。

「飲啦。」

就是這樣一杯接著一杯。

我感覺臉頰都熾熱起來,天旋地轉的。

「啊Ken哥,你條女......就黎唔得啦。」Johnson迷迷糊糊的說著,頭不由自主的搖晃著。

Ken抱著我的頭,讓我靠到他的肩膀上:「喂,你酒量唔好就唔好飲咁多啦。」

「我冇醉啊......」我拼命搖著頭重複說著。

「你夠喇,唔好再飲喇。」Ken一手把我手上的杯子搶過去,然後他直接乾了一整杯。

「我都話我冇......冇醉......」

天旋地轉讓我不得不閉起雙眼,不由自主的衝口而出:「點解你要對我咁好?」

「白癡,佢鐘意你啊......唔通直接講咩?」Johnson的聲音漸漸變小。

「唔好聽佢亂講。」Ken決斷的說。

「喂,你唔係鍾意人點會同居?點會......」Johnson繼續用力的說。

「你自己講喇,點解咁耐都唔識翻個女朋友?」

Ken一手掩著Johnson的嘴:「夠喇,唔好再講喇。」

Johnson用力拉開Ken的手,然後拿起杯子。

「飲啊,陪我飲......」他喃喃自語。

Ken為了讓Johnson停止胡亂說話,只好跟他碰杯。

「將來有一日,你會問我跟唔跟你走......」我碎念著。

此時,我忽然覺得下一秒就會失去Ken,永永遠遠的失去他,於是,我用盡全力的攬著他的腰。

「你都癡線......你係咪睇劇睇得太多,成日睇埋啲穿越劇。」

「唔係啊......我搵人......睇前世。」

「唉,又係嗰次......」

「我......你可唔可以......」我身體飄飄然的,開始失去記憶。
多謝支持
第一次睇你啲文,覺得你文筆好好(覺得你作文應該好勁)希望你繼續出多啲好文 加油
繼續推
lm~
寫得好好~
鐘意可以追翻之前兩個舊故
支持
多謝推
多謝支持
樓豬文呢
再次恢復記憶已經是中午時分,終於酒醉醒過來。

我如常的頭痛、胃痛,可是這一次我總覺得自己昨晚說了些什麼秘密,我好像把我前世的事告訴了他,但怎樣回想也想不起來。

「其實佢知道都唔會當真,都係當我9up,佢都唔信呢啲野。」我一邊享受花灑的水打在身上,一邊自我安慰。

我梳洗過後,他又是準備好午餐。我想知昨晚酒醉後發生的事,可是又怕知道自己說了不該說的話。

可是在好奇心驅使之下,我還是決定問。

「er…...尋晚我有冇亂講野?」

「唔......都唔算嘅。其實我聽唔明你up乜,我都唔記得喇。」

「咁都好啲。」我才安心的夾起麵條。

「你成日飲醉都會亂講野咩?」

「唔係......掛」我說。

「其實我都唔知。」
要忘記一個人,最好的方法就是找另一個可以寄託的人。

May分手才過了三個多月又拍拖了,我們自然要約出來慶祝一下,要她請我們吃飯。今次聚會的焦點當然是May。她結交了新男友,天天都在ig上放閃。

「May,估唔到你咁快又出翻pool。你條仔做邊行嫁?」Suki一見面就問May。

「佢做Audit。」

「睇落好似幾有錢咁,好似成日帶你周圍去嘅。」

「哦,佢屋企應該都幾有錢,一畢業就幫佢比左首期,佢宜家搬左出黎住。我諗住遲啲都會搬去同佢住,方便啲我返工。」May一臉幸福的說道,看著她嘴角含春的樣子就知道她找到對的人,

「咁快啊,幾個月咋啵,咁快發展到呢個地步喇。」我有點驚訝,感情進展得如此的快,已經到達可以同居的程度。

「都冇咩嘅,同居都唔代表咩。」

Suki忽然把話題轉向我:「係囉,啊Joyce,你自己都同個聲稱係朋友嘅男仔同居啦。」

我馬上澄清,然後繼續主題:「嗱,咁我嗰個真係朋友嘛。欸,唔好講我啦,咁你同你條仔點樣識嫁?」

「我都估唔到咁快就識到。」May腼腆的說。

「我同佢係用交友app識。」May輕聲說,好像怕鄰座的客人聽見。

「有咩尷尬姐,依家呢個年代個個都交友App嫁啦。」Suki理直氣壯的說道。

Suki忽然把目光轉移到我身上,接著說:「Joyce,你都真係好應該試下,你個人咁毒都唔會識到朋友。」

「吓,乜你又好好咩?」我反問,Suki一向都沒有異性緣,或許是說話總是比較直腸直肚,男生一般都難以招架。

Suki一副囂張的樣子回應:「嗱嗱嗱,實不相暪,我都有用開App識下人,識下都冇壞啊。」

「我都唔鍾意同陌生人傾計。」我只想平淡帶過這個話題。

Suki一手搶過我放在檯面的手機:「試下啦,我幫你搞喇。」

「唔洗啦。」我試圖把手機搶回來。

「唔係呢,試下都冇壞啊。」May也攔住我。

「唉,Fine,你地鍾意啦。」我無奈的看著興高采烈的兩人,反正都是肉隨砧板上了,掙扎也沒用。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞