《你信唔信,真係有前世今生》

531 回覆
44 Like 9 Dislike
LM
歡迎
文!
「Joyce,我地去攞野飲。」Katherine走過來然後繞著我的手臂,然後走到小廚房。

雪櫃裡放滿了飲料,當然有啤酒,出乎意料的是連紅酒、Whisky、Black Label都有。

我心想:「今晚都係小心啲。」

想起那天在宿舍的最後一夜,不想在這裡重演。

我拿了最安全的Apple Cider,而Katherine拿了一罐啤酒。

「喂,Joyce,老闆話想同你地四個主角飲酒,順便攞兩支紅酒出黎。」外面的人大聲喊著。

我把Apple Cider放回雪櫃,然後拿起其中一支紅酒。

外面的人開始各自活動,打麻雀的、唱K的、玩Board Game的,都自成一角。

而房間最角落的位置,有一個小小的茶几。老闆就坐在地上,Ken和Josephina坐在那邊聊著。

「你地坐啦。」Kevin對我們說。

Kevin熟練的開了紅酒,然後逐一把酒杯裝到半滿,遞給我們。

他搖搖手上的紅酒杯,靜靜的凝望著杯中,像是在鑑賞。儘管我不懂紅酒,旁邊的人也跟著Kevin做著相似的動作,於是我也跟起來。

杯裡的酒隨著我的搖動晃動著,紅酒流過玻璃杯的部分都殘留著淡淡的紅印。

「Cheers。」Kevin舉起杯說。

「叮」清脆的一聲,然後眾人輕輕的喝了一口紅酒。

「見到你地四個終於畢業真係好開心。不過畢業又係另一個新開始喇。你地有冇咩畢業嘅煩惱?」
出左晏少少再出
追到
「突然之間覺得時間過得好快。唉,咁就四年,咁就大學畢業喇。好似覺得自己未準備好要投身社會,未接受到自己要翻工。」Josephina說著,我們三個都不約而同的點頭。

「大學嘅時間過得特別快,我嗰陣畢業都有呢個感覺,好似一切都未Ready。」Kevin感概的說,然後咕嚕的喝了一口。

「不過,好多野都唔會等你Ready先出現,而我地根本唔會有真正Ready嗰一日。我開補習社初期都覺得自己未ready做老闆,都好多野擔心。」

「咁你點樣令自己冇咁擔心?」Ken追問下去。

「冇,嗰陣無論身邊嘅人點鼓勵我,都係好擔心嫁。不過依家問我,我會覺得,面對未知嘅野,覺得自己未準備好嘅,就會同自己講一句話。我問下你地,你地估下我會講咩?」

「加油?」我說。

「好老土啊。」老闆搖搖頭。

「我一定做到嘅?」Katherine握著拳頭說。

「咁positive嘅你,不過唔係。」老闆再次搖搖頭。

「深呼吸,然後叫ush。」Ken打趣的說。

「哈哈,幾有創意。」老闆不禁笑起來。

「我諗唔到。」Josephina說。

「開估喇,我會講:煮到埋黎就食啦。」

「咁未Ready就係未Ready,好難逼自己一時三刻突然準備好。退而求其次,唔好諗咁多喇,到時再算。」Kevin瀟灑的說。

「飲杯。」Kevin舉起酒杯,然後我們又來一輪乾杯。
「有冇咩你地想知?今晚隨便問。」

「我想知,點解當初你會開呢間補習社?」Ken問。

「官方答案就緊係想作育英才啦。」

「咁姐係有唔官方啦?真正原因係咩?」Ken看出端倪。

「講出黎,你地會笑我,成件事好on9。」Kevin忽然變得尷尬。

「嗱,你地應承我,呢度聽完就算喇。」

我們點了頭。

「當年我都畢業左兩三年,但係仲未搵到女朋友。咁有個朋友就拉左我去睇相,睇相佬話我適合做教育相關嘅工作,而我嘅另一半都會起嗰度遇到。當時都覺得好荒謬,我都唔係做老師嘅。」

「後來,咁啱以前大學班朋友話夾份開補習社,咁我咪即管睇下佢靈唔靈囉。因為夾份開,我遇翻以前大學一個女同學,後來就一齊左,仲結埋婚。」

「原來呢啲野都幾準。」我說。

「係啊,有啲野真係唔到你唔信。所以呢,如果你地覺得迷失嘅話,都可以考慮下去睇相,哈哈。」

我忽然想起那天晚上,Cassandra的預言,或許有一天會應驗。

「呢一世,唔好再錯過。」這句話還記在我的腦海裡。

迷信,其實一點也不可笑。世上大多的人都想知道自己的未來,總有迷失的時候需要一點指引。

兩瓶紅酒就在閒聊之中被我們五人清空。這是我們第一次跟老闆深入聊天,也是最後一次。
「好喇,煩惱就暫時放低。每一年,我最開心就係呢一晚,好似翻翻去以前大學嘅時候。」

如果他不是剛剛說完開補習社的故事,我還以為他開補習社的原因是為了請大學生做事,讓自己在年輕的氛圍下工作。

「我地今晚要玩盡興。我地開始酒game啦。」Kevin喝完最後一口,然後站了起來,走向小廚房,於是我們也跟著。

他把雪櫃裡的酒一瓶一瓶的傳給我們,我們幾人都雙手各拿一支。老闆回頭看了一下,然後滿意的一笑:「陣間再攞,我地出去喇。」

我們把酒全都放到中間的桌子上,Kevin拿起了咪高峰。

「既然今日咁齊人,我地不如一齊玩酒game?」

前兩年的畢業派對,Kevin也是這樣興奮,也是要大家一齊玩酒game。一玩起來,他比起我們更加年青、更瘋狂。

大家興高采烈的湧了過來,圍著中間的長檯。

「嗱,呢度咁多大學生,今晚唔飲曬雪櫃啲酒唔好走啊。」

「邊個想hold game啊?」Kevin的視線從左掃過右邊,可是沒有人回應。

「喂,大組長你去啦。」Charlie推了旁邊的石仔。

「大組長」

「啪啪。」大家舉高手拍掌。

全場的人重複著的喊著,就像ocamp那時一樣。

石仔無奈的走向Kevin,Kevin滿意的微笑搭著他的肩膀。

「啊大組長,我地玩咩好?」Kevin問。

「欸,呢度老闆最大,你話事啦。」石仔一臉尷尬,然後看著Kevin。

「我今晚係Kevin,我同你地一樣咁後生。」Kevin搖搖頭說,接著用力的推了一下石仔。

一連串的酒game,灌醉了一半的人。還沒有醉的也逼不得已要照顧他們。有些醉倒後,就攤在地上一聲不響;有些在胡言亂語,其他人只好盡力安頓;洗手間也傳來嘔吐的聲音。場面一時之間一片混亂,而遊戲就暫時停止了。

有些人帶著醉掉的朋友離開,最後現場剩下八個人。

我也開始頭昏腦脹,然後坐在地上,靠著牆壁。

「你得唔得啊?」Ken蹲下來,然後拍拍我的肩膀。

「冇野,繼續啦。」

「估唔到你地咁唔飲得啵。」Kevin雖然已經臉頰通紅,可是還是很精神。

「繼續黎啦。」James毫無醉意的說。

「我都可以啊。」我說。

「既然大家都咁清醒,我地玩個chur啲嘅。」Joseph忽然高昂的宣佈。
「嗱,我地玩「Never have I ever」。」

這是一個可以知道別人秘密的遊戲,每個人要豎起五隻手指,然後輪流說一個自己沒有做過的事。如果有做過,就要收起一隻手指,然後喝一杯;如果所有人都沒有做過,就出題者喝一杯。

大家伸出五隻手指,然後等待Joseph指示。

「我開始先,我......冇試過游水痾尿。」

Kevin,Joanne和Ken都收起了一隻手指,然後乾了一杯。

「咦,你地咁核突。」

「我就唔信你地冇試過,咁唔誠實嫁你地。」

「真係冇囉。」

「我冇試過著拖鞋去上堂。」Kenneth說。

我和Luffy收起了一隻手指。

「你擺明要我地飲姐。」我不忿的說。

「係啊,吹咩。」他囂張的說。

接下來一連串敏感的話題,大家都起哄起來。

「我冇試過自己一個飲醉。」

「我冇去過性用品商店」

「我冇影過自己嘅裸照。」

「我冇用過交友App。」

一連串的問題下來,大家都大概喝了三四杯,Ken,Queenie和Joseph都剩下一隻手指豎著。

「到我,我冇試過鍾意補習社嘅人。」Kevin說。

在酒精的麻醉底下,我自動收起了一隻手指,然後我看著旁邊的Ken,他緩緩的收起一隻手指。
有人等緊文㗎
新讀者留名
「Woo,你地兩個心有靈犀啵。」Kevin望向我再望向Ken。

「仲唔比我chok到你地兩個?」

「一早都話佢地有野嫁啦。」

「咩啊,啊James都收左手指。」Ken立刻指著James說。

「嗱,你唔好轉移視線啊。」James連忙道。

「你鍾意啊Joyce咪認囉,咁耐係人都知啦。」

「係囉,冇理由要女仔主動。」Kevin也補了一句。

「啊Joyce都對你有意思,男人老狗怕咩醜姐。」

「咩啊......」

「我地......係普通朋友。」Ken急忙解釋。

「係......」

「普......通朋友。」我迷糊中也接著說,然後頭刻意傾斜向另一邊。

「扮咩啊你地。」旁邊的Jasmine一手推了我一下,我沉重的腦袋無力的靠在Ken的肩膀上。

大家又起哄起來。

「woo」

「你地不如一齊啦,幾襯啊。」

「我諗佢都醉喇,我送佢翻去。」Ken沒有再多的解釋,只是掉下這一句,然後把我的手搭在他的肩膀,一手把我扶起。

「仲送埋人地翻屋企啵。」

「啊Ken執屍啊。」

「小心啲啊你地兩個。」

我自以為在走直線。而他只是專注的扶著我,

「我行到......唔洗扶。」我試圖推開他,可是感覺下一秒就要失去平衡。

「癡線,都叫你唔好飲咁多。」他一手接著我,然後一邊碎碎的唸著,一邊扶著我走到樓下。

「我冇醉啊......」我不斷重複。

走到樓下,天開始光起來,視線也因突如其來的光線而模糊起來。

Ken一手打開的士車門,然後把我甩進後座,我頓時軟弱無力的躺在車廂。他從另一邊上車,然後把我的頭輕放在他的肩膀上。

我天旋地轉,閉上雙眼。
樓主到
頂睇錯以為你問有冇人等緊
自隊一打
我都等緊
以為你幫手push緊樓豬
再次張開眼睛時,眼前的是蝸牛公仔,我就知道我在自己的床上。身體沉重的很,我在床上翻滾了幾轉,然後轉身下床,頭有點暈,身上還是昨晚的衣服,還殘留著丁點酒氣。

我扶著床邊慢慢站起來,然後緩緩的走到門口,打開房門。

「你終於起身喇。」客廳傳來Ken的聲音。

「係。」我揉一揉眼睛。

「你尋晚好醉。」

「唔.....我去沖涼先。」我說,然後走到衣櫃前。

酒聚的後遺都是這樣,每一次都告訴自己下次不要喝太醉,可是每一次都會不自量力的一杯接著一杯。

一邊洗澡,一邊回想昨晚的情景。只記得在車上,安穩的靠在Ken的肩膀,然後全都忘了。

「唉,希望尋晚冇亂講野啦。」我心想。

梳洗過後,我走出浴室,就聞到濃濃的麻油味,那是很熟悉的味道,每次酒聚翌日都會出現的氣味。

「喂,快啲過黎食野啦。」

我走到客廳,Ken在吸著麵條。桌上有一碗水餃麵,還有一杯水。

「多謝你。」我坐下,然後拿起筷子。

「飲左杯野先食野啦。」他溫柔的說。

我拿起杯子,喝了一口。

「杯野甜嘅?」

「蜜糖水,可以解下酒,冇咁頭痛。」

「哦,多謝你。」

「點啊,你有冇唔舒服啊?」

「飲完酒都係咁啦,頭重重,有啲胃痛,慣嫁喇。」我按著上腹。

「係呢,我尋晚應該冇亂講野?」

「冇啊,你上車就訓著左,訓到死左咁,差啲唔夠力托你翻上樓。」

「麻煩曬你。」我尷尬的說。

「我都慣嫁喇。以前起Hall都見得多,通常我都係負責托啲人翻房。」

「睇黎你好飲得。」

「我好羨慕啲人可以醉,可以不負責任咁亂講野,可以冧左失憶。我最多都係嘔,但係唔會斷片。哈哈,或者我註定要負責take care大家。」

「你啲朋友有你睇住都幾好。」

「係嫁,不過以前起Hall次次都好大工程,要搬啲嘔嘅人去廁所,之後去廁所搬翻啲人入房,仲有啲善後工作,次次都搞到啲人訓曬我先有得抖。我呢四年係Major in 照顧醉酒嘅人。」

「哈哈。怪唔知得次次酒聚朝早五六點你仲WhatsApp我啦。」

「你睇下陣間仲有冇頭痛?我有隻幾有效嘅頭痛藥。」

「應該陣間會好啲,次次都係咁。」

「唉,唔飲得就唔好飲咁多喇。」他語重心長的說。

「雖然我知呢句都係廢話。」他苦笑。

「有你睇住唔怕啦。」我打趣的說。

「哦。」他冷冷的回應,然後繼續吃麵。
樓主自己推自己
幫吓你幫吓你
輕輕一推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞