《你信唔信,真係有前世今生》

531 回覆
44 Like 9 Dislike
多謝你
加油
輕輕一推
樓主
我起度
文呢
嘩好耐無入嚟
樓主加油
我們兩個一同離開車廂,然後走到扶手電梯。

扶手電梯緩緩上升,我看著手機查著地鐵站出口。

「A出口,然後行三分鐘。」我看著Google Map。

「喂,你去邊個出口?」Ken問。

「A出口。」我專注看著手機沒有看他。

「我都係啊。」他說。

「吓?」我錯愕的看著他。

「你要去邊度?」

「我去社區會堂啊。」我說,然後指一指A出口的方向,向出口方向走。

「哦,咁啱嘅?我都係。你......唔會係去做義工啊嘛?」

「係啊......乜你都係咩?你唔係話幫個朋友手咩?」我也驚訝的反問,不自覺雙眼也睜大了。

「係啊,我幫朋友啊,幫佢手起個長者活動入面做義工囉。佢話個活動都幾大型,要搵人幫手。」

「吓,咁啱我都係......真係諗唔到你竟然去做義工」

「幫下朋友手啫。」他說。
離開地鐵站,眼前都是一棟又一棟的舊式唐樓。

他走在我前面,如常的步伐急速,我努力跟上他。他看似知道該怎麼走,於是我收起手機。

手機忽然震動,收到Samuel的Whatsapp:「我企左起門口,你一入會見到。」

「好,陣間見。」我回覆。

眼前食一棟很殘舊的社區會堂,那發黃、油漆也快將剝落的牆身,和旁邊的唐樓群相互襯托著,訴說著這裡悠長的歷史。

我們兩個進去社區會堂,然後走到一樓,那是一個很大的禮堂。

「我去搵下我朋友先。」我說。

「唔唔。」Ken回應,然後我準備跟他分別。

門口有一個蠻高大的男子,他的手上拿著一塊點名板。脖子上掛住職員證,上面寫著:Samuel。

他就是我要找的人,正當我行前相認之際,他揮著手,開口說:「喂,Ken,咁準時啊。」

我沒想到他首先注意到我身旁的Ken。

難道他也是Samuel找來的人?

「喂,應承你幫手緊係準時啦。」他用力拍打Samuel的手臂,他跟Samuel好像有點交情。

「真係好耐冇見你喇,又話得閒食飯,約極都約唔到。」Samuel說。

「係你忙囉,約極都約唔到,唔關我事,我就好得閒好易約。」Ken說。

「哈哈,唔係囉,係啊Jeffery成日都唔得閒,就極都就唔到時間......」

「唉,佢個死仔,掛住拍拖。」

他們兩個就像好久沒見的老朋友,一見面就閒話家常。他們似乎太開心,沒有注意到我的存在。
我趁他們靜下來就問:「你係咪Samuel啊?」

Samuel終於把視線投向我:「唔好意思,掛住傾計添......你係Joyce?」

「係啊,我係Joyce。」我回答。

「吓,乜原來你都係黎搵Samuel?」Ken一臉驚訝的看著我。

「係我叫Joyce黎幫手嘅。」Samuel說。

「吓?乜原來你地兩個識嘅咩?」Ken看著我們兩個,不禁目瞪口呆。

「哦......Joyce係我......朋友。」Samuel結巴巴的說,顯然掩飾我們是第一次見面。

Samuel看著我和Ken,接著問:「咁你地兩個又識嘅咩?你地頭先一齊到嘅?」

Ken坦白的說:「我地係以前翻Parttime嘅舊同事,宜家搬左出去住。幾個人夾租咁樣,做Flatmate。」

我沒有想過他會這樣毫不掩飾的說我是他的Flatmate。

「哦,原來係咁。哈哈,又會咁橋嘅,係Flatmate咁close。」Samuel說。

「哈哈,係囉,咁啱囉。」我尷尬得只好隨意說句。

「啊大佬,講翻正題,咁我地今日黎有咩做?」Ken搭著Samuel的膊頭問。
又一個月了
係咪無人啦已經
樓主
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞