測量(GP, BS, QS)討論區

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
19文科u grad對bs gp有興趣

想讀poly既pt survey degree,但見都幾大競爭,乜底都無幾乎唔收

諗住搵份相關既工做住先,睇下岩唔岩自己

係咪要由ive讀起去考hkis既資格
一諗到要行條路都幾兜兜轉轉

首先你搵左份相關既工先,bs 考牌個試好講人脈,外行人唔係咁易考,入左行再考慮係唔係要考牌
做緊qs...已經18年,98年入行,見哂高低潮。。

做過大樓,地基,而家做緊fit out,a and a qs

個人覺得fit out , a and a 最好玩最有挑戰性

做fit out經常睇到d靚design

a and a 就長做長有,難度好高

聽人講以前畢業人工係咪得8k?

係03年沙士六千蚊qs工都搶崩頭,全行減薪

做緊fit out qs
真係好撚有挑戰性

係囉,點解?

想讀poly既pt survey degree,但見都幾大競爭,乜底都無幾乎唔收

首先你搵左份相關既工先,bs 考牌個試好講人脈,外行人唔係咁易考,入左行再考慮係唔係要考牌

唔該哂巴打

想問下起薪同個升幅大約係點樣?

都唔係考你個人 係考緊你後面team人既 你後台硬淨 過梗個practical task

做過大樓,地基,而家做緊fit out,a and a qs

個人覺得fit out , a and a 最好玩最有挑戰性

真係好撚有挑戰性

係囉,點解?

我落tender 上個月大大少少做左11份標
可能每日對嘅野都唔同

真係好撚有挑戰性

係囉,點解?

可能每日對嘅野都唔同

Fit-out 野project mgt 都好大挑戰性 以前跟過集團老細啲山頂獨立屋fit out 痴撚線嫁

真係好撚有挑戰性

係囉,點解?

可能每日對嘅野都唔同

Fit-out 野project mgt 都好大挑戰性 以前跟過集團老細啲山頂獨立屋fit out 痴撚線嫁

我出年都有單老細屋
之前聽過有老細屋樓梯扶手搵人特登雕條龍出黎
QS year1
<blockquote>19文科u grad對bs gp有興趣

首先你搵左份相關既工先,bs 考牌個試好講人脈,外行人唔係咁易考,入左行再考慮係唔係要考牌</blockquote>

都唔係考你個人 係考緊你後面team人既 你後台硬淨 過梗個practical task

圍威喂 好on9
Planning/P&D行頭點? 係咪九成政府?
19 shitty qs asso lm
&lt;blockquote&gt;19文科u grad對bs gp有興趣

首先你搵左份相關既工先,bs 考牌個試好講人脈,外行人唔係咁易考,入左行再考慮係唔係要考牌&lt;/blockquote&gt;

圍威喂 好on9

呢個試,未考既會講得好on9, 過左海既就會buy佢呢種考法
有冇人讀番civil算
有冇人讀番civil算

Civil 個牌難考好多,同埋scheme a 再加exp 需時耐好多

同埋civil 海鮮價

year2?

year2?

ys
出面個巿係咪真係咁差 想搵工
但未劈炮 淆變失業廢青

QS會唔會抵諗啲唔一定要做建築

QS已經做緊 想跳
驚巿差變失業
lm
mc aq lm 做左3年都未係好識度數既廢柴

每條友度既數都有d分別

大把人做左十幾年一樣唔識度數,especially E&M
相思兄我仲未收到你d notes
聽講話個市好差,yr2 asso仔喺咪聽乞食?

fresh grad市價幾多?幾時開始搵工對較好?
其實係qs consultant考完牌係咪即刻有30k

呢兩三年係

識人無,to tier consultant, 計埋bonus搵勻先有

計埋ot錢會有

你岩

其實係L字頭個間先咁低,同埋呢行都好講你老闆睇唔睇好你,你做野掂唔掂,同埋肯唔肯跳出去開高d價

利申:有牌QS,唔係考左好耐,大約40K

巴打做左幾多年?

year2?

ys

師兄求source
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞