測量(GP, BS, QS)討論區

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
如果自己都恥笑自己行業 咁人地又點會專重自己
雖然hkis 都似一班人圍威喂 果陣主席都選唔到做選委

得班bs gp 同qs consultant 圍維喂
果陣做main con 完全無人提起過hkis

年長一輩唔考牌唔入會都可以係main con 生存到,所以佢地都無意欲再考試,依家年青個班就好難講

唔好以為考到牌就一帆風順

喺consultant見過唔小chartered qs都係做到成隻狗咁,返工係咁俾業主chur, 又俾判頭催vo payment, 有返工冇放工,慘過做雞

亦見過d冇牌qs係地盤行行企企,做吓d冇乜難度ge contract admin. 野 都成3皮幾個月
老一輩d PQS甚至連degree都冇tim

agger consultant chartered qs咪又係幫手出標度數做VO.. 好多都係咁
有時chartered老闆覺得你啲鐘貴左會比多兩單你做

所以入業主/政府/contractor 先係正路,咪比d 仆街consultant 壓柞la
利申一畢業入consultant 幾個月走左,係果年graduate 最早走果個

根本成個APC scheme都係局住你入consultant做廉價勞工,個training requirement要求你有N咁多個鐘pre-contract嘢,你唔做consultant根本接觸唔到/ 接觸唔晒。就算俾你pass到written, 去到interview 某d 19 assessor覺得你training經驗唔足/唔全面,達唔到學會要求一樣可以收你皮,邊個party d人做assessor多你心照啦

consultant如果係1st attempt 1 take pass既話咪爽 可以追得返同屆做contractor同學仔人工
contractor係金門先咁重視考牌...

而家諗緊出唔出走
我係consultant 磨走晒啲鬥志啦可以屌我無用

做咗幾年,qualify咗未?
如果自己都恥笑自己行業 咁人地又點會專重自己
雖然hkis 都似一班人圍威喂 果陣主席都選唔到做選委

得班bs gp 同qs consultant 圍維喂
果陣做main con 完全無人提起過hkis

年長一輩唔考牌唔入會都可以係main con 生存到,所以佢地都無意欲再考試,依家年青個班就好難講

唔好以為考到牌就一帆風順

喺consultant見過唔小chartered qs都係做到成隻狗咁,返工係咁俾業主chur, 又俾判頭催vo payment, 有返工冇放工,慘過做雞

亦見過d冇牌qs係地盤行行企企,做吓d冇乜難度ge contract admin. 野 都成3皮幾個月
老一輩d PQS甚至連degree都冇tim

agger consultant chartered qs咪又係幫手出標度數做VO.. 好多都係咁
有時chartered老闆覺得你啲鐘貴左會比多兩單你做

所以入業主/政府/contractor 先係正路,咪比d 仆街consultant 壓柞la
利申一畢業入consultant 幾個月走左,係果年graduate 最早走果個

根本成個APC scheme都係局住你入consultant做廉價勞工,個training requirement要求你有N咁多個鐘pre-contract嘢,你唔做consultant根本接觸唔到/ 接觸唔晒。就算俾你pass到written, 去到interview 某d 19 assessor覺得你training經驗唔足/唔全面,達唔到學會要求一樣可以收你皮,邊個party d人做assessor多你心照啦

consultant如果係1st attempt 1 take pass既話咪爽 可以追得返同屆做contractor同學仔人工
contractor係金門先咁重視考牌...

又唔係咁計嘅,
contractor逗份人工,其實workload一定冇consultant咁多

中秋新年d油水又多
qs is a shit
度數可以俾bim取代
講contract又唔夠律師嚟
永遠做野又收尾門,乜撚野都要趕住交貨
計返工時壓力,人工一d都唔高
想問下bs入唔到政府g仔既話
入其他細firm係咪好大機會考唔到牌?

同埋如果開左薄,2年之後apc fail左,之後個年係咪可以考?可以年年都報?

利申 就grad 但gpa應該唔夠入政府
急問basement carpark 個area 係咪可以唔disclose?我睇schedule 得可容纳車輛數量除 no. of person ,禁樣的話點睇frr岩唔岩則?
黎緊in assistant building surveyor
consultant
我fg應該開價幾多?
感謝
有冇巴打知金門aqs咩價位倒
1-2yr exp.
想問fg bs 17k係咪差唔多
急問basement carpark 個area 係咪可以唔disclose?我睇schedule 得可容纳車輛數量除 no. of person ,禁樣的話點睇frr岩唔岩則?

咩係frr

咩係frr

fire rating requirement? 定frc 先岩?

咩係frr

fire rating requirement? 定frc 先岩?

應該fire resistant rate

咩係frr

應該fire resistant rate

Fire resistant rating

我個問題先係main point

bs firm就差唔多啦

係豬仔零舍高一節

係豬仔零舍高一節

我見畢業揀bs既多數都係揀太古/正苦,最後先考慮bs consultant

係豬仔零舍高一節

我見畢業揀bs既多數都係揀太古/正苦,最後先考慮bs consultant

先唔好講人工/training先
淨係唔洗ot都浪漫死啦

係豬仔零舍高一節

淨係唔洗ot都浪漫死啦

Bs consultant都多ot?
qs is a shit
度數可以俾bim取代
講contract又唔夠律師嚟
永遠做野又收尾門,乜撚野都要趕住交貨
計返工時壓力,人工一d都唔高

用過bim未
bim呢兩年比人吹撚到神級software咁

未寫好整bim model既standard同堅持用smm4作繭自綁姐

GP 仔黎學野咋

係豬仔零舍高一節

淨係唔洗ot都浪漫死啦

Bs consultant都多ot?

無你地qs咁癲 不過遲一兩個鐘走都無走雞
有無可能carpark 唔在class 7而在class 8, 觀塘有棟樓basement carpark 寫class 8
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞