測量(GP, BS, QS)討論區

1001 回覆
24 Like 2 Dislike

自己上學會download rules and guide睇下
再問下啲同事同學 實有人幫到你
想知啲咩?睇下我地解唔解答到

我想問6個selected core competency係咪要做哂?定你地都係盡量fulfill就算
有無咩具體建議俾probationer準備?

Which institution you want to apply for?

In general you need to attain the level required for ALL core and mandatory competencies.

oh hi Mr. assessor
i am taking both in bs pathway indeed (doesnt matter which stream tho). for rics, i truely believe that i need to attain all the mandatory, core, and elective competencies at respective required levels (Lv.1 to 3). thats clearly stated in the guideline and heard from Mr. Gary Yeung. (possibly your sensei i reckon ) i am just not sure the factual requirement of hkis since it is more specific on the parameter of core competencies. (u dont have a chance to do sustainable building design in consultant firm generally, do u
在職qs仔
想問下邊到degree好(易,平,快)
自己知自己事唔係讀書料唔諗住考牌
只求拎個degree要黎見工用
local應該冇咩心機同時間去讀
有冇巴打有野雞好介紹

冇degree 都入到qs職
我想問, 其實拎住RICS係咪入唔到政府?
問人有D話RICS政府都認, 有D就話ONLY HKIS

黎緊打算開哂HKIS同RICS左右開弓算

rics做唔到rps 入唔到政府

巴打想問下你CPD點儲
聽講要有至少一半鐘數, 係HKIS/其他RECOGNIZED INSTITUTES搞既CPD
睇surveyor times講到hkis同rics又傾緊mutual recognition
conc grade for walls/columns > slabs/beams
睇notes有兩個points唔係好明求解
-conc to slabs and beams shall be measured including the volume of shoulders.
-volume of shoulder should be deducted from concrete to slabs and beams.
姐係計定唔計
唔該各位師兄先

巴打想問下你CPD點儲
聽講要有至少一半鐘數, 係HKIS/其他RECOGNIZED INSTITUTES搞既CPD

前兩三個月有個PQSL revision series 幾好執
學會有時有啲weekday平平地既cpd
政府機構又會有啲free talk
in house staff講兩句 自己睇下書 幾樣野加埋就夠

巴打想問下你CPD點儲

前兩三個月有個PQSL revision series 幾好執
學會有時有啲weekday平平地既cpd
政府機構又會有啲free talk
in house staff講兩句 自己睇下書 幾樣野加埋就夠

政府free talk應該邊到搵?
in house staff係指自己公司內部talk? 同埋自己睇書都計?
聽人講至少有一半CPD要係學會搞,really?
gp巴打們想問知唔知jll gt既hr interview大概會問咩類型既問題
可以prep d咩 prep company profile就夠?
下星期就in好不安
gp巴打們想問知唔知jll gt既hr interview大概會問咩類型既問題
可以prep d咩 prep company profile就夠?
下星期就in好不安

btw non surveying bg係咪無可能爭到valuation個邊既headcount
而家拎住HD
想讀番個PT DEGREE 考hkis牌
除左POLY之外有咩好選擇?
係咪得CEM
但上面有人話CEM唔好
到底有咩唔好?
可唔可以分享下
請教下,想報ive pt high dip讀
我見building studies同surveying好似差唔多,其實點分?唔該
下星期就in好不安

利伸:未in過,gp人

- 點解想入地產業
- 知唔知個programme會做邊幾個部門
- 邊一個部門最有興趣?
- 就你最有興趣既部門問technical 問題
- career path 係點?
- 基本hr問題自己上網搵資料
下星期就in好不安

利伸:未in過,gp人

- 點解想入地產業
- 知唔知個programme會做邊幾個部門
- 邊一個部門最有興趣?
- 就你最有興趣既部門問technical 問題
- career path 係點?
- 基本hr問題自己上網搵資料

第一條搵唔到理據proof自己有passion
因為我係it engine出身的
intern幾間都係做d大firm既it team
real estate我係0 insight
我自己想入corporate appraisal同office leasing
入既reason同career path我都想到可以點應對
但點樣show passion真係最大難題
有冇BS 做緊contractor 嘅巴打知,如果我剩係考左RICS, 之後我疊埋心水入contractor 做,可以做d 乜野post?
PC or PM?
咁人工方面最盡可以去到幾多?
因為我真係好唔想考hkis

我自己想入corporate appraisal同office leasing

可以話地產係香港兩大產業之一,
做過research了解過覺得呢個行業好有趣味而且有挑戰性
本身性格係外向鐘意同人溝通,打算半攻讀埋測量同埋考測量師牌啦

希望你in之前幫到你啦

我想問6個selected core competency係咪要做哂?定你地都係盡量fulfill就算

Which institution you want to apply for?

In general you need to attain the level required for ALL core and mandatory competencies.

assessor
我想問點解而家hkis 會咁濫收
會連非本地大學學歷都認
以前得3 間大學undergrad 可以行apc
而家是旦咩degree 都考得
學會既大方向點解咁定

參考其他專業學會 如醫 法 護等
都有機制保護本地大學既學生
點解hkis 冇

咁辛苦入ugc 簡surveying
點知轉頭原來同出去買個2年攪惦既一樣。
香港既本地大學 ugc 其實係咪黎緊會cut 曬surveying 既科 或者轉型?

謝解答

Thei degree都有hkis accreditation

可以話地產係香港兩大產業之一,
做過research了解過覺得呢個行業好有趣味而且有挑戰性
本身性格係外向鐘意同人溝通,打算半攻讀埋測量同埋考測量師牌啦

希望你in之前幫到你啦

thx巴打
我都好想入到jll

assessor
會連非本地大學學歷都認
學會既大方向點解咁定

點解hkis 冇

香港既本地大學 ugc 其實係咪黎緊會cut 曬surveying 既科 或者轉型?

謝解答

Thei degree都有hkis accreditation

講到尾咪又係為咗錢

而家俾多d人入會上CPD 去考試,會費收多好多!

不過而家俾d9唔搭8 degree都考到試,俾人個感覺真係好濫同好唔pro

assessor
會連非本地大學學歷都認
學會既大方向點解咁定

點解hkis 冇

謝解答

講到尾咪又係為咗錢

不過而家俾d9唔搭8 degree都考到試,俾人個感覺真係好濫同好唔pro

不過多左人有得考唔等於多左人考到牌

assessor
會連非本地大學學歷都認
學會既大方向點解咁定

點解hkis 冇

謝解答

講到尾咪又係為咗錢

不過多左人有得考唔等於多左人考到牌

收多一堆probationer 但係又fail人
每年要交會費, 上cpd, 交考試費
fat fat 囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞