測量(GP, BS, QS)討論區

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
ap 係?
ap 係?

Authorized person

BS 冇錢過手,BONUS都冇 (未GRAD

齋講錢嘅話
假設大家都考咗牌 大多數情況下BS入唔到政府係咪會低人工過QS啲

考牌前 qs>>> bs

考牌後 bs >qs ,bs 再上既空間比qs 大好多

齋講錢嘅話
假設大家都考咗牌 大多數情況下BS入唔到政府係咪會低人工過QS啲

你估港共會俾你哋班bs狗考到牌

咁多位前輩我想問下度鐵:
我有個阿sir教話如果條鐵長過12m就要俾個lap length,但喺我見smm有條rule又話>12m 就每3m咁度,睇上堂俾果啲sample BQ又好少見話12-15m, 15-18m etc. 有冇人可以解釋下

齋講錢嘅話

考咗牌嘅BS市價大概係幾多
RICS 同 HKIS既CPD有無得share

CPD is just institutional requirements. Both institute will accept the same CPD if you can provide the evidence.

Why

有冇其他FIELD 可以TRYTRY

qs真係好撚悶

Not really if you are into claims and contracts
有無巴打諗住考CIES

ICES? 巴打喺land sur?

Qs

Forget ICES
咁多位前輩我想問下度鐵:
我有個阿sir教話如果條鐵長過12m就要俾個lap length,但喺我見smm有條rule又話>12m 就每3m咁度,睇上堂俾果啲sample BQ又好少見話12-15m, 15-18m etc. 有冇人可以解釋下

If you stated the length then no lap is measured as the description stipulated special bars. Normal bars are 12m length thus if not specified to be special then lap is measured and is usually 42d
有冇bs人 talk more?

shiity bs asso yr2留名
小弟有幸攞左個degree下年要揀major,個人屬意揀測量
不過一路有d問題困擾緊小弟,求各位Ching解答下
1. 依家BS 同QS個市點,係咪已經水尾
2. 如果小弟第時想做GP,但city冇GP,轉唔轉到過去
-> 轉到嘅話係點轉
3. 難唔難攞牌
4. 可以嘅做緊/讀緊測量嘅ching分享下自己嘅工作同經歷

好多唔係讀測量既都做到GP,不過考牌時間可能要長d
有冇bs人 talk more?

hi 師兄,升唔升到ugc?

齋講錢嘅話

唔入政府都可以做ap啦,自己開公司又得

老老豆豆, bs ap你答下我有咩用。
起大樓都用archi la.
大把 bs ap發夢都想入番BD做.

齋講錢嘅話

ap好難考bor
我想問下讀BS 去唔去到做TA 係物管
好迷惘 唔知做ABS 定TA 定試下做PC條路
利申 HD YEAR2

齋講錢嘅話

你知唔知考AP同真係簽則(做project director, 又或者開公司)之間仲有幾大既空間?

考AP好多時只係一種qualification, show比人睇你係outstanding 啲,你起大樓唔通個個architect都係AP咩

Why

有冇其他FIELD 可以TRYTRY

qs真係好撚悶

Not really if you are into claims and contracts

本人黎緊qs grad 我想請教下師兄如果我將來想做個claims QS, grad左入consultant firm或者contractor會唔會話影響我將來入claims consultant既機會?

hi 師兄,升唔升到ugc?

Mo la

齋講錢嘅話

接BD D外判濕鳩JOB
MBI WATER SEEPAGE 果堆CONTRACT
識人AP BS簽名都月入10皮

接BD D外判濕鳩JOB
MBI WATER SEEPAGE 果堆CONTRACT
識人AP BS簽名都月入10皮

成日都覺得BS人工係個謎
AS都難拎 幻想到有AP
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞