測量(GP, BS, QS)討論區

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
金門qs trainee interview 有咩要注意

聽講市差連fellow 都未必有return offer

fellow灰緊
勿相認

離題一問
我想問下其實Geomatic係咪真係都計入測量入面
我係讀其他科出身, 原本只係打算讀個GIS master黎當進修下 d spatial analysis既 skills(係外國)
之後搵下 d 資料先發覺原來唔少GIS master programs都有RICS accredited

對做land surveyor 有用,好似係
GP 前景如何

小弟正是GP 上年grad 無後悔入行

撈成點?
SOQ留名
GP 前景如何

撈成點?

入左consulting firm做broker
底唔錯再加佣

撈成點?

底唔錯再加佣

做過最大既deal有幾多
留名

撈成點?

底唔錯再加佣

成team做既大約五億
<blockquote><blockquote>
撈成點?

底唔錯再加佣</blockquote>

做過最大既deal有幾多</blockquote>

成team做既大約五億

咁會有幾多bonus

底唔錯再加佣

成team做既大約五億

Leasing ?
Jll ?
&lt;blockquote&gt;&lt;blockquote&gt;
撈成點?

底唔錯再加佣&lt;/blockquote&gt;

做過最大既deal有幾多&lt;/blockquote&gt;

成team做既大約五億

咁會有幾多bonus

1% 不過要再同公司拆

成team做既大約五億

Leasing ?
Jll ?

唔好起底啦 黎黎去去都係果幾間

成team做既大約五億

Leasing ?
Jll ?

巴打 hku grad?

成team做既大約五億

Leasing ?
Jll ?

巴打 幾錢人工?

Leasing ?
Jll ?

巴打 hku grad?

都係果幾間

Leasing ?
Jll ?

巴打 幾錢人工?

老底2xk + com 不過可多可少

Leasing ?
Jll ?

巴打 幾錢人工?

巴打收入主要靠commission

巴打 幾錢人工?

咁月薪都夠過活既 係低過BS QS

巴打 幾錢人工?

Grad一年底薪20幾k都幾好啵 唔係高過同期bs qs 咩?

Grad一年底薪20幾k都幾好啵 唔係高過同期bs qs 咩?

政府都廿幾啦
Final year lm
想問下唔同種類既qs既分別(building/fitting out/e&m etc)
會唔會話某一類考牌易d
想問下唔同種類既qs既分別(building/fitting out/e&amp;m etc)
會唔會話某一類考牌易d

Consultant qs
想問下唔同種類既qs既分別(building/fitting out/e&amp;m etc)
會唔會話某一類考牌易d

Building
做緊細MC既QS,上司好肯教,但番六日好辛苦,諗住做年半左右轉番五日MC算

邊間MC可返五日?
返五日半已經好幸福

協興/金門好似都五日
一星期得一日假,真係唔掂,去行下山,第二日就已經要番工,想休息下都沒。

我成日覺得做工程,果份唔係人工來,係賠償金
bs 同qs 其實有咩分別
新手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞