測量(GP, BS, QS)討論區

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
Just failed a few in RICS APC

i bet you would rather pass the candidate unless they are literally not competent enough. coz a couple of follow up documents must be done within the short time by assessors like the referral report

Of course, but we need to maintain the professional standard thus putting in the time for the follow up paperwork is not a concern.
pish
政府職位空缺

職位名稱: 見習屋宇保養測量師; 見習工料測量師

部門: 發展局

職位編號: 38244 (非公務員)

薪酬: 港幣每月 $ 20,980.00

查詢電話: 2867 3638

截止申日期(日/月/年): 13/02/2017 23:59:00

見習測量師係咪好難入 要有啲咩要求

thanks for your advice. i will take note on these

絲打consultant contractor 定業主?

consultant
how about u?
add oil ar!!

我contractor, 個mock d問題唔難,但睇返人地以前考果d好多好難答
政府職位空缺

職位名稱: 見習屋宇保養測量師; 見習工料測量師

部門: 發展局

職位編號: 38244 (非公務員)

薪酬: 港幣每月 $ 20,980.00

查詢電話: 2867 3638

截止申日期(日/月/年): 13/02/2017 23:59:00

見習測量師係咪好難入 要有啲咩要求

好想報,不過未有related degree

絲打consultant contractor 定業主?

consultant

我contractor, 個mock d問題唔難,但睇返人地以前考果d好多好難答

金門 放心啦 覺得mock唔難即係溝通能力無問題得嫁喇 聽日一齊加油!good luck!

consultant

金門 放心啦 覺得mock唔難即係溝通能力無問題得嫁喇 聽日一齊加油!good luck!

u too,加油

u too,加油

in完喇 好不安 自己準備得唔好英文又唔好表達唔到啲明明好簡簡既理論
之前mock啲大佬都有話過我呢樣

u too,加油

in完喇 好不安 自己準備得唔好英文又唔好表達唔到啲明明好簡簡既理論

你hkis 定中學考?
有冇人知邊度有bs intern做

u too,加油

你hkis 定中學考?

中學呀!會係hkis考?應該十二月果次先會is果度考

u too,加油

佢地俾左咩comment?

你hkis 定中學考?

今日hkis 同中學都有呀 我係hkis 考

你hkis 定中學考?

中學考,考完感覺應該ok,但我有d fd撞到killer in 左個半鐘 rip

中學考,考完感覺應該ok,但我有d fd撞到killer in 左個半鐘 rip

恭喜巴打 感覺ok咁無錯嫁喇
是咪遇到kc txxx .. 我啲frd遇到...
有無人做房署外判收樓?

做緊bodyshop ws
有無人做房署外判收樓?

Bodyshop contract ws2好唔好做
想今年去in下

cem一向都係得rics認
只不過rics之前可以同hkis有互認
所以d人轉埋hkis
但依家rics同hkis已經無agreement
姐係轉唔到

而rmit只係得hkis qs認
bs無
我知就係咁

Membership冇互認。學曆上仲有互認。咁多人去英國讀書,咁佢地返黎咪唔可以考hkis?

Although there is no more reciprocal agreement between RICS and HKIS, you are not stopped to take both APCs. I am an assessor of both institutions

請問英國master 想讀QS 既話邊間好??好似好少選擇

撞到kc xxxx 死梗 rip 上過佢cpd 都知佢係killer

撞到kc xxxx 死梗 rip 上過佢cpd 都知佢係killer

但同kc xxxx同一組panel既sxxxxx lxx上過佢cpd覺得佢好好 同埋佢真係好好
有無人做房署外判收樓?

Bodyshop contract ws2好唔好做
想今年去in下

for 夜校進修一流
btw 好唔好做其實睇邊條邨

但同kc xxxx同一組panel既sxxxxx lxx上過佢cpd覺得佢好好 同埋佢真係好好

sxxxxx lxx係咪stxphxx lxx?
SOQ求相認
gp同bs大家覺得邊個前景較好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞