測量(GP, BS, QS)討論區

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
好想轉工

一寸好似做左好耐
番緊咩

乾收銀 想試下搵啲stay喺外國既工,有冇介紹?
aqs留名
好想轉工
第一間main con差唔多4年
第二間sub con 唔夠半年已經想走
出完double paid bonus應該唔少人轉工啦

Jobsdb唔覺話特別多post咁

每日都有10份(jobsdb)
做乜去sub仔做?

每日都有10份(jobsdb)
做乜去sub仔做?

send左成個月cv冇反應
等住開飯做住先
想問下R記consultant拎姐team係咪真係好chur

好似係
不過主要睇你跟邊個sqs啦

ps: 東大街食宵夜唔錯架

好淆底

想hea去做term contract囉

識人做swxxxt(未改名前) term mains, 自稱做到仆街wo
爆左啦

喺比幾年錢有手有腳都請嗰時請小左人啫,有耐都未爆wor巴打
想問下R記consultant拎姐team係咪真係好chur

好似係

好淆底

識人做swxxxt(未改名前) term mains, 自稱做到仆街wo

手辦眼件野,仆極有限啦。佢hea緊嗰時你唔知啫
爆左啦

喺比幾年錢有手有腳都請嗰時請小左人啫,有耐都未爆wor巴打

bs 爆唔爆? 升唔番u 就失學加失業 其實bs 定qs 好做d

好似係

好淆底

做TERM既日日見到既都差唔多, 合埋眼做都得

好似係

好淆底

做TERM既日日見到既都差唔多, 合埋眼做都得

做得多可以背到rate book入面既code同價錢
有冇巴打可以教下小弟
究竟excavation 要計啲咩
啲fillback 要點樣計
學校個呀sir 廢到痴線 完全係呃飯食
聽到一舊雲咁
連個section plan 都唔識睇
有冇巴打可以教下小弟
聽到一舊雲咁

Excavation計void, unit計area定volume睇smm
例如計footing excavation, disposal of soil就係footing volume
Backfill = excavated volume減去disposal of soil
有冇巴打可以教下小弟
聽到一舊雲咁

邊度讀
入工程界啦
大把基建養我哋

一早轉左去做main con

申:bs

Main con都做番bs野? 定完全轉職?同埋人工又好唔好?

轉埋啦
做緊pc

不過其實間中都會掂下bs野

講真,係乾收銀浸過下,d report 係見得下人
出面d人連份survey report 都做到垃圾咁
好想快D升做AQS..................
入工程界啦
大把基建養我哋

Main con都做番bs野? 定完全轉職?同埋人工又好唔好?

轉埋啦
做緊pc

main con bs 做pc 既話,人工乜野價位?
唔想考hkis...最多考個rics...對做main con 有冇用?
有冇巴打可以教下小弟
聽到一舊雲咁

邊度讀

兄弟要努力d 睇圖可以訓練,lecturer廢都冇計,一邊媽叉佢一邊溫啦
入工程界啦
大把基建養我哋

轉埋啦
做緊pc

唔想考hkis...最多考個rics...對做main con 有冇用?

咁點解唔直接考ciob
有冇巴打可以教下小弟
聽到一舊雲咁

邊度讀

兄弟要努力d 睇圖可以訓練,lecturer廢都冇計,一邊媽叉佢一邊溫啦

有無朋友係讀city asso
問佢地借啲筆記黎睇下,入面有教,自學一流
入工程界啦
大把基建養我哋

轉埋啦
做緊pc

咁點解唔直接考ciob

其實ciob 有乜野用 我覺得考黎都好似得張卡片多行野咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞